L’acusació de Villarejo al CNI pel 17-A desferma una tempesta política

El lligam del CNI amb els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils ha generat una tempesta la política a Catalunya de primera magnitud. Diversos polítics han reaccionat ràpidament a través de les xarxes socials per exigir que s’aclareixin els atemptats, després que l’excomissari José Manuel Villarejo hagi declarat en seu judicial que els atacs de la Rambla i Cambrils del 2017 van ser “un error greu” de l’aleshores director del CNI, Félix Sanz Roldán, que “va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya” abans de l’1-O.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha dit que “és absolutament imprescindible saber la veritat”. Des del seu compte personal a Twitter, Borràs ha remarcat que “aportar transparència a un atemptat tan greu és fonamental” i que “ocultar informació sota la premissa del secret oficial no aporta credibilitat, al contrari, desacredita”. La presidenta del Parlament ha reclamat aprovar la comissió d’investigació al Congrés, que fins ara no ha rebut prou suports per a constituir-se. “Ara és l’hora de donar la cara i assumir les responsabilitats que corresponen”, ha conclòs.

El Parlament sí que va crear una comissió d’investigació sobre el 17-A. El seu president, el diputat Jordi Munell (Junts), alcalde de Ripoll, també ha reaccionat avui a Twitter: “Molt greu aquesta declaració. Ara cal exigir de nou als partits que ho varen bloquejar, una comissió d’investigació al Congrés espanyol i explicar en seu parlamentària pública les exposicions i conclusions de la Comissió de Secrets Reservats”.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha qualificat el fet d'”ignominiós” i ha exigir saber la veritat sobre unes declaracions que donen a entendre que “una unitat policial d’un ministre que hauria permès un atemptat, protegit corruptes i perseguit adversaris polítics”.

L’expresidenta Carme Forcadell ha reaccionat a la notícia assegurant que el fet que s’ha denunciant és “molt greu”, alhora que ha reclamat aclarir les paraules de Villarejo. “Espero que s’aclareixin aquestes declaracions”, ha reblat.

El qui va ser conseller d’Interior durant els atemptats, Quim Forn —empresonat després per l’1-O, i indultat l’any passat—, ha preguntat què pensa fer la Fiscalia. “Xiular com ha fet el Congrés de diputats? Tenim dret a saber la veritat”.

El conseller de la Presidència d’aleshores, Jordi Turull —també empresonat i indultat— ha preguntat amb retòrica si es tracta de “terrorisme d’Estat”. “Que repugnants! I és que entre ells (togues i corts mediàtiques) s’ho taparan tot, sota la lògica de ‘primero és la unidad y despues la verdad'”, ha afegit.

També ha intervingut l’expresident Quim Torra amb una altra piulada: “Gravíssim. Ens trobaríem davant d’un crim d’estat. Cal arribar fins el final”.

ERC demana la compareixença de Sánchez i Marlaska

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, també ha reaccionat després que hagi fet pública la declaració de Villarejo. “Exigirem explicacions i les exigirem fins al final”, ha avisat. De fet, ERC ja ha registrat peticions de compareixença del president del govern espanyol, del ministre de l’Interior i de l’exdirector del CNI, per explicar les indagacions i accions del govern espanyol amb l’objectiu d’aclarir i prendre mesures sobre les declaracions judicials de Villarejo.

Comentaris

  jaume m. Gener 11, 2022 | 19:00
  es per acabar d'una vegada per totes amb tot això i tanta tonteria. Que hi hagi judici, impercial. I si es així , hi hagi purga i escarment politic i al cni. Es molt greu! Com també es greu veure que a la premsa de madrid parlen de villarejo i Ana rosa i es passen pel cul un munt de morts i ferits i traumats... o esteu a l'altura o dimitiu tots.
  ciutadà Gener 11, 2022 | 19:04
  El govern espanyol era al darrera dels atemptats terroristes. Algú ho dubtava?
  loreto Gener 11, 2022 | 20:53
  C’s ppspsc?
  loreto Gener 11, 2022 | 20:56
  Rufiàn, ja te ho han explicat. Tu i ERC que fareu al respecte? Ara ja no pot dir que no ets al poder.

Nou comentari