JxCAT manté els seus candidats per a la taula de diàleg

La portaveu de JxCAT, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dilluns que el partit no està disposat a cedir a les demandes que li reclamen que designi membres del Govern com a representants seus a la taula de diàleg amb el govern espanyol. Artadi ha dit que els representants designats, que no són membres del Govern, són els que el partit va decidir que millor podien representar el partit en aquest òrgan i ningú hauria de dir a JxCAT qui haurien de ser els seus millors representants en aquest espai de negociació. JxCAT manté que la seva delegació estigui integrada per Jordi Puigneró, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, que Aragonès va rebutjar setembre passat.

En una roda de premsa després de la reunió de l’executiva del partit, Artadi ha expressat la “perplexitat” amb la qual JxCAT ha comprovat que el debat sigui encara sobre “el calendari, en lloc de ser sobre els continguts, els resultats, o saber quin rol tindran o no elements com el dret a l’autodeterminació i la llei d’amnistia que posi punt final a la repressió de l’Estat contra l’independentisme català“.

A mesura que passa el temps, des de JxCAT creix encara més la desconfiança sobre el compromís real del govern espanyol per fer que aquesta taula funcioni en algun sentit o un altre. Artadi ha dit, de fet, que per “l’evidència acumulada” i les declaracions reiteratives, JxCAT creu que “no hi ha cap compromís per part del PSOE, el PSC o el govern espanyol de resoldre el conflicte polític que hi ha amb Catalunya”. La portaveu de JxCAT ha dit que sense “una taula sense reunions no és una taula, no és diàleg, que el marca unilateralment Pedro Sánchez, però no hi ha metodologia, ni calendari, ni hi ha res de res”.

Des de JxCAT es considera que ni els socialistes ni Unidas Podemos i els Comuns tenen cap mena d’interès en fer que la taula avanci perquè no és per a ells una prioritat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit aquest dilluns en una entrevista a la Cadena SER que no vol fixar una data per reunir la taula ja que la prioritat ara és la gestió de la pandèmia. “Quan no és una justificació és un altra”, s’ha queixat Artadi, que també acusa Sánchez d’estar més preocupat per les eleccions a Castella i Lleó. “El calendari electoral no t’hauria de preocupar si estàs segur del que faràs”, ha reblat.

Des de JxCAT s’insisteix també en la necessitat que a la taula de diàleg s’hi inclogui “tothom i no només una part de l’independentisme”. El president del Govern, Pere Aragonès, va rebutjar setembre passat d’incloure els representants designats per JxCAT per formar part de la taula de diàleg, assegurant que calia que fossin membres del Govern. “No hem sigut mai un obstacle per la taula ni ara ni fa dos anys; sempre hem estat molt transparents, a favor del diàleg i i de negociar encara més”, ha dit Artadi. Ara bé, la portaveu de Junts no ha amagat que “sempre ens ha grinyolat el mecanisme que es fa servir”.

Artadi també ha posat en dubte que hi hagi cap mena d’avenç sobre el contingut de la taula perquè tampoc han rebut informació al respecte, d’ençà de la reunió que es va celebrar a Barcelona el 15 de setembre. Aleshores es va dir que “es treballava en privat”, ha recordat la portaveu de JxCAT, “però només hi ha un debat sobre la data, desconeixem si hi ha res més en profunditat”.

Puigneró ironitza amb la taula

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, també ha fet declaracions sobre la taula. Segons informa l’agència ACN, Puigneró ha afirmat que “una taula de diàleg que no es reuneix no és ni taula ni diàleg”. Puigneró fins i tot ha ironitzat amb la qüestió i ha dit que podria oferir una sala de reunions virtual per “ajudar a accelerar la reunió” perquè se celebri “quan abans millor”.

Tot i les crítiques, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha emplaçat la formació de Carles Puigdemont a tornar a formar part de la delegació de la Generalitat “en lloc de fer tuits i declaracions contra” aquest espai de negociació. Des de la seu del partit, Vilalta ha argumentat que la taula és on s’han de “confrontar les idees” per resoldre el conflicte polític, informa l’agència ACN. La portaveu d’ERC també ha insistit que la propera reunió s’ha de celebrar “el més aviat possible”, però sense precisar cap data. Vilalta prioritza “el contingut”, i que hi hagi “avenços amb principis d’acord i concrecions”. De fet, ha fet un avís per si no hi ha passes endavant: “No ens quedarem de braços plegats”.

Comentaris

  Ferran Gener 10, 2022 | 17:14
  Els tres punts de la taula de dialeg : Dret a l’autodeterminació la llei d’amnistia i el referendum pactat per decidir la independencia de Catalunya .
   Aquest és el problema... Gener 10, 2022 | 21:38
   ...NO hi ha el dret a robar, tampoc la seva penalització, com han practicant els corruptgents com Artadi durant 40 anys... La Família és massa gran pels catalans...
   Per reclamacions hauràs d'anar a Waterloo... Gener 11, 2022 | 06:44
   Va ser un batxiller foll el que va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot emmerdat, ara el volen fer fora de la presidència de Junts-per-no-se-sap-què...
  Ferran Gener 10, 2022 | 19:13
  Mareando la perdiz alrededor de una mesa que dialoga menos que los zombis
  Sense rumb Gener 10, 2022 | 21:21
  La qüestió és posar impediments al diàleg que tothom havia demanat, fet paradoxal. Si Junts impedeix el diàleg, després no podrà dir que ha fracassat per culpa del govern espanyol.
  Candidats de Jx€? Gener 11, 2022 | 06:50
  No hi és el batxiller foll que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot emmerdat? Amb el que li agraden els càrrecs i els sous que'ls acompanyant? O és per falta de pebrots com quan va prometre tornar si guanyava i encara l'esperen? Fuigpelmón en liquidació, ja en renegan fins i tot els seus...
  Doctor Strangelove Gener 11, 2022 | 10:01
  Què s'ha fet aquesta dona a la cara? Doc.

Nou comentari