Sánchez rebutja “lligar-se” a la taula de diàleg posant-li data

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dilluns en mantenir la taula de diàleg amb el Govern aparcada amb la voluntat de “no lligar-se” a cap data immediata, segons ha dit en una entrevista a la Cadena SER, informa l’agència Europa Press. El mandatari espanyol ha volgut manifestar que hi haurà una altra reunió de la taula, però ha rebutjat comprometre’s perquè es faci aquest mes de gener. Ara mateix, segons ha dit el president espanyol, la prioritat de l’executiu estatal és gestionar la pandèmia de la Covid-19 i la recuperació econòmica.

Aquesta posició de Sánchez contrasta amb les declaracions que els darrers dies ha fet de forma insistent el president del Govern, Pere Aragonès. Per part catalana s’ha expressat el convenciment que la nova reunió de la taula de diàleg es pugui celebrar properament. El president va afirmar aquest cap de setmana durant una visita a Granollers que preveu que en les properes setmanes hi hagi una reunió i que s’hi abordin continguts que permetin “avançar” per “resoldre el conflicte”. “Estem parlant amb el govern de l’Estat perquè sigui així”, va assegurar. Tot i així, en l’entrevista a la SER d’aquest dilluns, Sánchez ha dit que espera que els temps d’Aragonès siguin “els mateixos” que els seus”.

“Com en tot, en la política hi ha coses que nosaltres podem condicionar i altres que no”, ha manifestat el president del govern espanyol. Sánchez també ha assegurar que la ciutadania tant a Catalunya com a la resta de l’Estat també anteposa com es gestiona l’emergència d’Òmicron, quan s’arriba al pic de contagis, si es garantirà la seguretat o no dels nens i nenes a les escoles o què passa amb les baixes temporals. Sánchez no vol fixar una data, cosa que ha deixat en mans dels equips negociadors.

“Honestament, crec que el govern d’Espanya ha mostrat una predisposició a que se celebri la taula de diàleg“, ha subratllat Sánchez, tot afegint que quan al setembre se li va demanar que participés en una reunió a Barcelona, hi va assistir. Així, Sánchez ha volgut esvair qualsevol dubte sobre el compromís del govern espanyol amb la taula: “Tindrà lloc, se celebrarà”. Ara bé, el líder socialista ha advertit que ara les institucions estan ocupades en quelcom “molt més urgent i important per a la ciutadania com és l’emergència sanitària”.

Demana a Aragonès que escolti Illa

Sánchez també ha remarcat que el govern espanyol preveu aquest any celebrar més d’una reunió amb l’esperança que es puguin “aconseguir avenços”. “Pel que estic veient en les declaracions que fan els dirigents nacionalistes, és evident que continuen amb les seves màximes, és evident que hi pot haver cap acord, però tampoc cap avenç”. Sánchez també ha demanat al Govern que dialogui amb una “part considerable” de la societat catalana que, segons ell, “no combrega amb les tesis independentistes”. Per això Sánchez ha reclamat al Govern que escolti el líder del PSC, Salvador Illa, i altres partits: “Mereixen ser escoltats i obrir un diàleg amb els seves institucions catalanes”.

La taula de diàleg és l’aposta principal del Govern de Pere Aragonès en aquests moments, però el mateix president de la Generalitat va advertir en el seu discurs de Sant Esteve que si aquest instrument no dona fruits caldrà construir alternatives al referèndum d’autodeterminació pactat i l’amnistia, que és la proposta que es posa damunt la taula.

Comentaris

  Pere LLimonera i Citronell Gener 10, 2022 | 10:45
  ¿ Tenéis ??? deberías decir tenemos... Tenemos... porque el Español/Castellano es Lengua de Catalunya también des hace siglos... No solo eso : es la lengua mayoritaria en uso, Lengua Propia de Catalunya también, Lengua Común de todo el País, Lengua "Oficial" de toda la Nación y Lengua materna de la mayoría de Catalanes... ... Mas del 65% de Catalanes tienen el Español/Castellano como "Lengua materna"; y mas aun, porque hay que sumar un % de gente que tiene ambos Español/Castellano y Catalán como lengua materna... Vamos, que no das una... ... Algunos buscan un conflicto de la nada, obviamente; o por puro supremacismo.. NO entiendo que quieran llevar a mas el conflicto... Ni entiendo a los que buscan que, al final, Aragón tenga playa... Andar creando problemas cuando ha habido habla castellana en Catalunya desde 1400, al menos, aun cuando no fuera mayoritaria entonces; cuando el Catalán no es sino un dialecto Occitano (Llemosí/Lemosín) traído de la Provenza por Colonos franceses de hace unos pocos siglos; cuando nadie pretende eliminar el catalán, a pesar de las falacias extendidas por los radicales del Nacional-Catalanismo de Patrias Inventadas; y cuando mas del 65% de los Catalanes hoy día tienen como lengua materna el español... ... El Catalán actual NO es la lengua original de Catalunya. Las regiones, la tierra, las piedras, el paisaje NO tienen lengua alguna... son las gentes las que tienen y./o usan las lenguas.... SI hay una lengua original Propia, serían, en todo caso, las Lenguas de los IBEROS que poblaban lo que hoy es Catalunya y de los que la mayoría de Catalanes -como en toda la 'Pell de Brau'- hoy son descendientes, a pesar de las numerosos pueblos que vinieron a conquistar y colonizar estas tierras: Romanos, Bárbaros Germanos, Musulmanes, Occitanos y Franceses, etc.
   Fins els nassos Gener 10, 2022 | 23:43
   Pere, deixa la coca de llardons que després les neurones llegint-te un se'n adona que perder sincronia. Al Pere Mata de cop i de cap t'hi ficaria. I que en aquest diari us haguem d'aguntar ja té nassos.
  Pep Gener 10, 2022 | 10:47
  La taula de diàleg és una pantomima, i tothom ho sap.
  Ricard Gener 10, 2022 | 10:54
  L'habitual humiliació dels pancastellanistes als catalans.
  CatalàTranquil Gener 10, 2022 | 11:04
  La taula de diàleg es va pactar abans de la pandèmia s'acabarà la pandèmia i estarem igual que el gener del 2020 al final no res i ERC a dir si senyo i tots contens.
  El Pujol Gener 10, 2022 | 12:15
  Com us han donat pel sac als de ERC amb en Pere Aragonès al cap davant. Encara surtireu a defensar el peix al cove.
  Joan de l'Ós Gener 10, 2022 | 18:42
  Ningú diu res, no calen comentaris. ERC retratadeta en el fangar de la vergonya.
  Ferran Gener 10, 2022 | 19:15
  El trilero "desatado"
  airausu Gener 10, 2022 | 20:24
  A mesura que vagin passant els mesos en Sánchez encara es mourà menys. Ja té els pressupostos aprovats. En breu, hi hauràn les eleccions de CyL, després a Andalusia, i el 2.023 amb les generals. A mesura que aniràn passant les setmanes, en Sánchez treurà el seu anti-catalanisme i anti-independentisme per rascar vots a la dreta. En aquestes condicions es voldrà fer la foto amb el cigronet? I dic foto perquè d'acord mai n'hi haurà. Podem fer ja el certificat de defunció de la taula fake de diàleg?
  La Guineu sense Carasseta Gener 10, 2022 | 22:56
  si, pero ara s´ha de visualitzar quel que no vol seure es ell.
  Curiós Gener 11, 2022 | 01:03
  Lligar el teu destí a miserables com aquest espanyol, només ho fas si t'hi va la vida o el sou, ho no, Govern de Vichy?

Nou comentari