El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ‘pegasus’ que Marlaska va comprar per espiar independentistes

El sistema de ciberespionatge per a mòbils Pegasus no és l’únic del mercat, tot i que el sistema de NSO és altament sofisticat. Però hi ha d’altres sistemes similars, o directament competència, que fan les mateixes funcions i que van adquirir el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil davant el veto del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) per impedir que les policies tinguessin el sistema israelià. Així, el CNP i la Guàrdia Civil van adjudicar a l’empresa DARS la compra d’un software amb un plec de condicions que era un copia i enganxa del prospecte tècnic i comercial del Pegasus de NSO per perseguir els delictes contra la Constitució, és a dir, independentistes. De fet, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska ja havia advertit que perseguiria el Tsunami Democràtic i que l’Estat tenia “serveis d’intel·ligència realment eficaços” que aconseguirien saber qui hi havia darrere del moviment.

En concret, el 23 de febrer del 2018, la Subdirecció General de Sistemes d’informació i Comunicacions per a la Seguretat del Ministeri de l’Interior obria un curiós procés de licitació que serà complementat el juny del 2021. Es tractava d’una adjudicació per a l’adquisició d’“actualització que proporciona capacitats avançades per al registre remot de la plataforma SILC d’interceptació legal de les telecomunicacions per a les direccions generals de la Policia i la Guàrdia Civil”. El sistema SILC és l’acrònim del Sistema de Interceptación Legal de las Telecomunicaciones, és a dir, l’instrument policial pel qual s’han de regir les intervencions telefòniques i de comunicacions en les investigacions, sempre, és clar, amb tutela judicial. 

El plec de prescripcions tècniques del ministeri de l'Interior on indica els delictes pels que es pot utilitzar el 'pegasus' per CNP i Guàrdia Civil, entre ells, els delictes dels que són acusats els independentistes/Quico Sallés
El plec de prescripcions tècniques del ministeri de l’Interior on indica els delictes pels que es pot utilitzar el ‘pegasus’ per CNP i Guàrdia Civil, entre ells, els delictes dels que són acusats els independentistes/Quico Sallés

A remolc dels darrers Pegasus

Ara bé, l’objecte del contracte anava un pas més enllà. En concret, el document de 42 pàgines al qual ha tingut accés El Món, exigia que el nou sistema havia de “permetre de forma telemàtica i sense cap intervenció de l’objectiu investigat, la monitorització i descàrrega remota, discreta i segura del contingut de dispositius electrònics o sistemes informàtics per així donar compliment als manaments judicials”. El plec de condicions tècniques advertia que es tractava de “registres remots sobre equips informàtics” i es pagava amb el capítol 588 dels Pressupostos. L’excusa per al contracte certificada en el plec era concloent:  “L’adquisició d’aquest equipament està orientada a fer una lluita més eficient contra el terrorisme i el crim organitzat”.

Però la secretaria d’Estat de Seguretat sabia molt bé el que volia. De fet, a finals del 2018 el ministeri ja va adquirir una actualització del SILC que va ser adjudicat a DARS Tecnologia, SA.  Aquest sistema permetia al CNP i la Guàrdia Civil fer de manera telemàtica la “monitorització i la descàrrega remota, discreta i segura del contingut de dispositius electrònics o sistemes informàtics”. 

Ara bé, la secretaria tècnica d’Interior es queixava que el sistema permetia la descàrrega remota dels dispositius  “amb una necessària actuació prèvia de l’objectiu intervingut”. És a dir, clicant un SMS. El nou contracte buscava fer com el Pegasus més avançat, aprofitar les vulnerabilitats dels mòbils per poder entrar-hi sense cap acció per part de l’objectiu. 

El prospecte de Pegasus sobre les caracterìstiques tècniques del sistema, absolutament igual de prescripcions tècniques del ministeri de l'Interior/Quico Sallés
El prospecte de Pegasus sobre les caracterìstiques tècniques del sistema, absolutament igual de prescripcions tècniques del ministeri de l’Interior/Quico Sallés

“Encara que s’han obtingut bons resultats de l’execució de moltes de les ordres judicials que emparen aquest procediment, alguns dels objectius intervinguts no fan l’actuació necessària i es fa impossible accedir als seus registres”, lamenten els tècnics d’Interior. Així mateix, afegeixen que “normalment, es tracta dels objectius més preparats i perillosos”. En tot cas, asseguren que els delictes pels quals han utilitzat aquest sistema són els comesos al si d’organitzacions criminals; terrorisme;  delictes contra menors o persones amb capacitat modificada judicialment; i delictes contra la Constitució, de traïció i relatius a la defensa nacional: és a dir, els aplicats contra els independentistes condemnats per sedició i acusats de rebel·lió i terrorisme. En el paquet també incloïen els delictes comesos a través d’instruments informàtics. 

Plec de prescripcions tècniques del contracte d'adjudicació del pegasus pel CNP i Guàrdia Civil/QS
Plec de prescripcions tècniques del contracte d’adjudicació del pegasus pel CNP i Guàrdia Civil/QS

Curiosament, en l’apartat 7 del plec de condicions tècniques detallen els “requisits que ha de tenir l’ampliació d’aquest sistema”. Unes condicions exposades que en contingut i forma coincideixen amb el plec de prescripcions tècniques de Pegasus de NSO, al qual ha tingut accés El Món. Així detalla els requisits del subministrament, configuració i posada en producció pel registre remot de comunicacions. La llista és exactament paral·lela a la documentació comercial de NSO per al Pegasus, amb les mateixes aplicacions i serveis recomanats. 

Finalment, el contracte, negociat sense publicitat, va ser adjudicat i formalitzat per cinc milions d’euros a DARS TELECOM, 6.050.000 euros amb impostos inclosos el 28 de setembre de 2021. Per part del ministeri de l’Interior va signar el contracte el secretari d’Estat Rafael Pérez, el número dos i absoluta mà dreta del ministre Fernando Grande-Marlaska.  Aquesta adjudicació venia precedida de l’adjudicació del 9 d’octubre del 2018 també a DARS per valor de 6.229.080 d’euros. El sistema mare d’espionatge que requeria l’activació per part del posseïdor del telèfon i amb els mateixos objectius que la seva ampliació: empaitar el crim organitzat, el terrorisme i els delictes contra la Constitució. 

Contracte d'adjudicació del DARS més sofisticat per assegurar un pegasus pel CNP i la Guàrdia Civil/Quico Sallés
Contracte d’adjudicació del DARS més sofisticat per assegurar un pegasus pel CNP i la Guàrdia Civil/Quico Sallés
Més notícies
Boye explica amb detall l'estratègia jurídica internacional del procés

Boye es querella per l’ús de Pegasus contra “la minoria nacional catalana”

Notícia: Boye es querella per l’ús de Pegasus contra “la minoria nacional catalana”
Comparteix
L'advocat de Puigdemont assegura que s'ha espiat catalans independentistes pel fer de ser-ho
Notícia: Boye es querella per l’ús de Pegasus contra “la minoria nacional catalana” - Mobile
David Cid (ECP), Eulàlia Reguant (CUP), Meritxell Serret (ERC) i Albert Batet (Junts) conversant abans de començar la Junta de Portaveus / ACN

El Parlament investigarà el cas Pegasus davant la negativa del Congrés

Notícia: El Parlament investigarà el cas Pegasus davant la negativa del Congrés
Comparteix
ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem han registrat una proposta de resolució per crear una comissió
Notícia: El Parlament investigarà el cas Pegasus davant la negativa del Congrés - Mobile
El rei espanyol, Felip de Borbó, saluda l'aleshores director del CNI, Fèlix Sanz Roldán, a la inauguració de les Jornades del CCN-Cert del 2018/CNI

Pegasus es va colar a la Moncloa malgrat que el CNI n’havia explicat els perills en un curs

Notícia: Pegasus es va colar a la Moncloa malgrat que el CNI n’havia explicat els perills en un curs
Comparteix
Les jornades del Centre Criptològic Nacional hi van dedicar un especial atenció en l'edició del 2018
Notícia: Pegasus es va colar a la Moncloa malgrat que el CNI n’havia explicat els perills en un curs - Mobile
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Europa Press

Un periodista marroquí diu que Sánchez vol rentar-se les mans del cas Pegasus

Notícia: Un periodista marroquí diu que Sánchez vol rentar-se les mans del cas Pegasus
Comparteix
Assegura que el president espanyol sabia que l'espiava el règim marroquí i ho fa servir d'excusa
Notícia: Un periodista marroquí diu que Sánchez vol rentar-se les mans del cas Pegasus - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 04, 2022 | 08:40
  Veterà antifranquista. maig 04, 2022 | 08:40
  La ditxosa i sacrosanta Constitució Espanyola..... Que bé vaig fer no votant-la (ho vaig fer en blanc per no votar al costat de Fuerza Nueva i A.P.) malgrat ser membre de la mesa, aquell malaurat 6 de desembre.
  • Icona del comentari de: Jeroni Munyós a maig 04, 2022 | 09:57
   Jeroni Munyós maig 04, 2022 | 09:57
   El mal d'Espanya ve de més lluny, malauradament. Ara el què cal és desempallegar-nos de la sobirania espanyola. Sí a la independència.
 2. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 09:33
  Pere LLimonera i Citronell maig 04, 2022 | 09:33
  Pegaso, pegaso, toca cojones, porqué no os calláis ya, y podemos tranquilamente esconder la mierda bajo la alfombra, como buenos constitucionalistas. Dejar ya de dar la tabarra, es anticonstitucional, no sé si lo sabéis!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 10:30
   Pere Llimonera i Citronell maig 04, 2022 | 10:30
   Este "Pere Llimonera i Citronell mayo 04, 2022 | 09:33", N0 es Comentari0 mi0... es de TR0LL separata supremata de Patrias Inventadas, comentando sandeces de Falsa Bandera Española y USURPANDOME en mi Nombre, como lleva semanas y semanas y semanas haciendo...
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 14:06
    Pere LLimonera i Citronell maig 04, 2022 | 14:06
    Este "Pere Llimonera i Citronell mayo 04, 2022 | 09:33", Sí, si que es Comentari0 mi0... no es del TR0LL separata supremata de Patrias Inventadas, comentando sandeces de Falsa Bandera Española y USURPANDOME en mi Nombre, como lleva semanas y semanas y semanas haciendo... El otro comentario no es mío.
 3. Icona del comentari de: Gavanenc a maig 04, 2022 | 10:25
  Gavanenc maig 04, 2022 | 10:25
  Cal prendre precaucions amb els smartphones, PC, ordinadors, tauletes, documents, notificacions, missatges, reunions... No ens deixem espiar tant fàcilment. Donem-los la lliçó que es mereixen al deep state espanyol. Els espanyols han contribuït a enviat a la merda i inutilitzat eines que els estats democràtics tenien per a actuar contra terrorisme i traficants il·legals, tot ho han fet per la fal·làcia de la seva unitat d'Espanya. Una unitat indivisible de la qual se'ls hi separen sense aturador territoris des l'any 1587... Cal recordar, ras i curt, que la unitat indivisible d'Espanya tenia, sense anar gaire lluny en el temps, als anys 60 del segle XX, 266.000 km² més dels que té ara ? On hi veuen la "unidad" i la "indivisivilidad" ? No us deixeu aixecar més la camisa.
 4. Icona del comentari de: Pera Limonera a maig 04, 2022 | 10:27
  Pera Limonera maig 04, 2022 | 10:27
  He venido al mundo solo para insultar siempre y a los catalanes aun mas.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 11:14
   Pere Llimonera i Citronell maig 04, 2022 | 11:14
   El "Pere Llimonera i Citronell maig 04, 2022 | 10:27", SI es Comentari0 mi0, mi0... N0 de TR0LL separrata suprematra de Patrias Inventadas, comentando sandeces de Falsa Bandera y USURPAND0 en mi Nombre, el de Pere Llimonera i Citronell, como que no lleva semanas y semanas y semanas haciendo...
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 11:37
  Pere Llimonera i Citronell maig 04, 2022 | 11:37
  Mis palabras nunca son inexactas. Han hecho un Mar de una gota de Agua. Se trata de eliminar el "independentisme” a la vez y por todas... en realidad es lo que no queria decir, y en todo caso puede ser que el Gobierno de la Nación quiera o sugiera Democratizar Catalunya, o re-habilitarla a lo sumo si cabe, y acabar con el secesionismo supremacista anti-Demócrata (frente a aquellos abdlucidos que han llevado a Catalunya por el camino amargo de niveles parejos a los de Sudan, Senegal, Bonbay o Corea del Norte; peor incluso que el nivel de nuestros vecinos de allende el Oceáno)... Está, claro está es y fué una imposición moral, político-Pre-Democrática, de necesidad económico-social y ética... Claro, que los partidos separatas suprematas lo presentan como lo mas interesante del mundo, pero N0 es exactamente lo mismo que pensamos los españoles de bien... Aquellos que han elegido el camino del sectarismo, Totalitarismo, Autoritarismo, G0LPism0, supremacism0 y la Navegación, o cuando menos la grave perversión, de la Democracia 0rgánica, deben saber que nuestra constitución del 78 es el mejor Sistema Político y social que se conoce, hoy por hoy en el mundo; y que se hará lo necesario tanto a nivel nacional como Universal para PReSeRVaRLa y para organizar la Ley se sucesión y jefatura del Estado de Derecho de España... No, no me calient0 mas con todo eso, no lo merezc0, España no hace mas que PReSTaRos Dineros a Catalunya que estais en Deuda Basura por los derroches, mangoneos y otros despilfarros de los Partidos separatas suprematas; además ahora está el asunt0 del "Supremata-Gate" es una mas que una "OPERACIÓN ESPECIAL MEDIÁTICA de guerra" restos del suflé supremacista y el pensamiento único y el adoctrinamiento y sus partidos para intentar montar escándalo Polític0 e intentar 'sacar diner0s' de ellos y dar un poco de 'vidilla' al "Prucés" que está amortizado, finiquitado y finalizad0; y viendo que se les hundió su invent0 y el sistema "Saca-Cuartos" y "arrapina-Calerones" se han dicho que había que hacer algo, pero ya está; y han decidido tirar de esto a ver si podían conseguir montar un PoLL0 como los nuestros arrimando el hombro que les reportase algo de vidilla... El asunto del "Supremata-Gate" está muy claro: es un montaje enorme partiendo de 4 cosillas, es mas que obvio a estas alturas... Catalunya hoy en día tiene lo que se merece tras 40 años de un Régimen, el de Franco y ahora de falsificación de la Historia de España, de la Cultura y de todo de todo y con todo; pero en España se está a tiempo aun de reaccionar; y ya es hora de cambiar, de darles un golpe de timón y hacerlos reflexionar. Y en ello estamos metidos los españoles de bien. Anda, "Bon dia a tothom..."
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 14:05
   Pere LLimonera i Citronell maig 04, 2022 | 14:05
   Este "Pere Llimonera i Citronell maig 04, 2022 | 11:37", N0 es Comentari0 mi0... es de TR0LL separata supremata de Patrias Inventadas, comentando sandeces de Falsa Bandera Española y USURPANDOME en mi Nombre, como lleva semanas y semanas y semanas haciendo..
 6. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 12:48
  Pere LLimonera i Citronell maig 04, 2022 | 12:48
  "Mare meva"', con est0 del Gate, no cambian... Se trata de actuar al unison0 en España por los intereses comunes de España, atendiendo a la racionalidad, el pragmatismo, la hermandad, la fidelidad entre parejas ya formadas, la fraternidad española y el buen hacer, entendimiento y buena marcha de las cosas... Gate titulo que se han sacado de la manga para atraer separatas suprematas, que lueg0, quizás, se me den cuenta de que mi articulo va de otra cosa... Me desc🥚j🥚naría, si no fuera porque todo el panorama y todo lo que hace el secesionismo suprematico patético y de soldador es muy malo. Ahora ya sabemos que en toda España se están produciendo ataques y espionaje de fuerzas externas: Bueno, en todo caso, los indepes ya saben que todo este asunto de Espionaje patriótico del SupremataGate N0 ha tenido lugar... España como se sabe espía a todos en parte del extranjero, y no me dice nunca nada a mi ni a nadie; ni a los "aliados de España como Marruecos... es secreto de Estado. Ya ven que al final se les ha desenmarañado el asunto del Gate; así que habrá que parar de espiar cosas durante un tiempo determinado prudente para disimular. En este momento de graves transformaciones, de conflictos internos y de establecimiento de un Nuevo Orden Bipolar, están atacando a España por todos lados... de repente a España y a su economía, que es lo único importante. Y eso quieria decir que están atacando también, obviamente, a Madrid y su economía que es un pilar de la Economía Española. No tanto como lo será en un futuro, que durante siglos ha sido el T0P de España, pero sigue siendo un Bomb0n muy importante para todos en la Penísula... Apa, N0 me desc🥚j🥚no mas, Así pues, no me queda mas que estar vigilante y N0 me ando mas con mojigaterías ni moñasgate mas tiempo del estrictamente necesario... Bon dia!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 18:08
   Pere Llimonera i Citronell maig 04, 2022 | 18:08
   Este "Pere Llimonera i Citronell mayo 04, 2022 | 12:48", Sí, si juraría que N0 es Comentari0 mi0... o es de TR0L separata supremata de Patrias Inventadas, comentando sandeces de Falsa Bandera Española y USURPAND en mi Nombre, debemos ser varios, como llevan semanas y semanas haciendo... El otro comentario seguro, seguro no es mío. Ya, bueno ...
 7. Icona del comentari de: Ricard a maig 04, 2022 | 14:01
  Ricard maig 04, 2022 | 14:01
  La singladura criminal dels castellans justificats amb "delictes" que no poden existir, com els delictes "contra la Constitució". Argmentar una actuació pública en previsió de delictes que no estan tipificats sí que és anar "contra la Constitució", i més quan la motivació és únicament en base al racisme contra els catalans. RACISME.
 8. Icona del comentari de: Ermessenda de Carcassona a maig 04, 2022 | 17:09
  Ermessenda de Carcassona maig 04, 2022 | 17:09
  Aquesta democràcia plena no permet el dissentiment. Hi som per força. La força de l'exèrcit, de les forces d'ocupació, de la justícia colonial. Quin fàstic! Tot això en referma en la idea que Espanya no té solució. Hem de marxar.
 9. Icona del comentari de: Gaf a maig 04, 2022 | 22:01
  Gaf maig 04, 2022 | 22:01
  Independecia ya a la merda la taula

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa