El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pegasus es va colar a la Moncloa malgrat que el CNI n’havia explicat els perills en un curs
  • CA

El Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) coneixia des de feia anys els perills de Pegasus que ha evidenciat el Catalangate. I malgrat tot, se li va colar el programa espia a La Moncloa, segons el relat amb què el govern espanyol va voler fer ahir un gir en la crisi oberta. La prova que el CNI estava perfectament previngut del que implica l’existència de Pegasus és que en va fer una demostració davant d’un auditori ple amb 3.000 professionals de la ciberseguretat i del contraespionatge. Va ser en les XII Jornades STIC del CCN-CERT, organitzades pel Centre Criptològic Nacional, el braç informàtic del CNI, celebrades el desembre del 2018. 

En concret, es tracta d’unes jornades de reconegut prestigi internacional on s’exposen els problemes, les tècniques, els avenços, els riscos i les advertències sobre la ciberseguretat i la ciberintel·ligència. Hi participen fins a 3.000 professionals. De fet, el desembre del 2018 van ser inaugurades pel monarca espanyol. Felip VI, i per l’aleshores director del Centre Nacional d’Intel·ligència, Fèlix Sanz Roldán. 

El primer dia de les tres jornades, es va celebrar una master class sobre els perills de Pegasus i Trident, dos sistemes intrusius de captació remota de dades als terminals mòbils. L’encarregat de pronunciar la conferència va ser un autèntic mestre en la matèria, Francisco Arcia, que llavors acumulava una dotzena d’anys en el mercat de la ciberseguretat. De fet, era el director comercial de sistemes de prevenció de Check Point Software Technologies, firma que manté contractes amb el CNI per vigilància d’amenaces. La seva classe es titulava Pegasus & Trident: espionaje a nivel gubernamental en iOS en estado puro

Una prova sobre Pegasus en directe

Arcia va relatar els estudis que aleshores ja es coneixien de CitizenLab i els casos com s’havia detectat la infecció de Pegasus, i va ressaltar que aquests sistemes d’spyware només podien ser adquirits pels estats, tot citant les condicions comercials de NSO. Fins i tot, apuntava el control imposat per l’Oficina d’Indústria i Seguretat dels Estats Units o l’Agència de Control d’Exportacions d’Israel que monitoritzen teòricament la seva venda, subministre o utilització. Arcia va anar més enllà que alertar del sistema que Pegasus per infectar i recol·lectar dades dels mòbils: en va fer una demostració en directe de com opera aquest malware. 

Així, utilitzant un telèfon mòbil, va anar desgranant com des d’un codi QR el sistema operatiu anava accedint a les diferents dades acumulades al terminal i com des d’una consola s’anaven recopilant. Arcia alertava tant del manlleu de dades com contrasenyes, ubicacions, correus, missatges de Whatsapp, fotografies com de la possibilitat de gravar veus i sons de manera remota. D’aquí que alertes i demanés aplicar protocols de seguretat per evitar que sistemes com Pegasus o Trident, que també havia estat desenvolupat per accedir remotament als mòbils. Tot i l’advertència i la vigilància que fan empreses com Checkpoint per a diverses institucions del govern espanyol, ahir La Moncloa anunciava a bombo i plateret que s’havien espiat els mòbils del president espanyol Pedro Sánchez i de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

També el Tsunami Democràtic

Val a dir que les jornades de l’any següent, l’edició XIII van tenir protagonistes claus: Tsunami Democràtic i Anonymus Catalonia. Curiosament, segons Robles, moviments que van justificar l’ús de Pegasus, ateses les seves paraules al Congrés. L’exemple d’Anonymous Catalonia es va posar a l’alçada de les famoses campanyes de desinformació pel Brexit o amb la campanya de Bolsonaro al Brasil. Dos dels investigadors que més van aprofundir van ser Maite Moreno, una reconeguda assessora d’equips de resposta a incidents per “organitzacions públiques i privades” i Antón Adrián, analista encarregat de protegir l’estructura electoral de la Generalitat Valenciana. Tuits o missatges de Telegram d’Anonymous van ser objectes d’anàlisi i de com es configura una “amenaça híbrida a Espanya” a través de la desinformació, del ciberatac a infraestructures o bases de dades així com difusió d’informació extreta d’aquests ciberatacs.

Per altra banda, reconegudíssims analistes com Carlos Seisdedos i Vicente Aguilera van exposar com estudiar a través de fonts obertes el canal Tsunami Democràtic. Fins i tot, la seva capacitat de reacció organitzant l’intent de col·lapse a Barajas. De fet, van utilitzar Tsunami per mostrar com obtenir intel·ligència processable per intentar “identificar persones” o complementar informacions bàsiques per protegir el control de l’ordre públic.

Més notícies
L'exministre d'Exteriors amb el govern del PP, José Manuel Margallo / Jordi Borràs
Margallo avisa que si el CNI ha espiat seria “pràcticament un cop d’estat”
Notícia: Margallo avisa que si el CNI ha espiat seria “pràcticament un cop d’estat”
Comparteix
L'exministre d'Exteriors creu que Puigdemont tindria immunitat per venir amb una missió europea a investigar el cas
Seu de l'Audiència Nacional / Arxiu
L’Audiència Nacional obre diligències per l’espionatge a Sánchez
Notícia: L’Audiència Nacional obre diligències per l’espionatge a Sánchez
Comparteix
El magistrat Calama considera que hi ha indicis de revelació de secrets
El president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats / ACN
Sánchez compareixerà al Congrés per donar explicacions sobre Pegasus
Notícia: Sánchez compareixerà al Congrés per donar explicacions sobre Pegasus
Comparteix
Una petició dels partits independentistes, juntament amb Més País i Compromís, ho força amb el suport del PP
Seu de l'Audiència Nacional / Arxiu
L’Audiència Nacional obre diligències per l’espionatge a Sánchez
Notícia: L’Audiència Nacional obre diligències per l’espionatge a Sánchez
Comparteix
El magistrat Calama considera que hi ha indicis de revelació de secrets

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vinga, ja! a maig 03, 2022 | 16:53
    Vinga, ja! maig 03, 2022 | 16:53
    Aquí no hi ha vergonya ni ha res. Hipòtesi: si en un curs s'explica els perills de la violació i els assistents són tots uns violadors...Quin sentit té el què esteu dient? Som a una nació europes o a una monarquia datilera? Així hem de viure nosaltres, els fills i els nets? Això ofereix España als catalans?
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 03, 2022 | 16:59
    Gonzalo maig 03, 2022 | 16:59
    Epaña é una potensia mundiá
    1
    Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a maig 03, 2022 | 16:59 186
    Respon
    • Icona del comentari de: Gonçal a maig 03, 2022 | 20:38
      Gonçal maig 03, 2022 | 20:38
      Que dius una potència? Ejpanya és una superpotencia mundial. No hi ha cap gran decisió mundial que no passi per ejpanya. Linia directa amb Estats Units, Xina i Russia. Aquests països de talla mitjana temen ejpanya
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 04, 2022 | 16:10
        Pere Llimonera i Citronell maig 04, 2022 | 16:10
        Con 46 y pico Millones de habitantes N0 se puede ser una potencia mundial... Con 21 Millones mas Francia y UK, y con 37 Millones Alemania, -todos con mejores economías ademas-, Tampoco lo son... Son Potencias Media mundiales, o son Potencias Regionales... En todo caso, por donde seguro que N0 pasan las Decisiones Mundiales es por Vic... los supremacistas sectarios y Totalitarios deberían tratar de ser menos palet0s, si pueden... y desgraciadamente, por Catalunya entera tampoco pasa gran cosa, apenas nada, gracias a los sectarios separatas suprematas de patrias inventadas, que han arruinado la economía. Solo pasan las empresas, que se van y N0 vuelven; y pasa el dinero que también se va y N0 vuelve ("Deuda Basura", gracias a los indepas suprematas)... Pasa NISSAN, que se fue y No viene ninguna; mientras que hace un par de semanas presentaron una empresa que unida a otras extranjeras iban a montar una fabrica de Furgonetas eléctricas, con miembros del Govern apoyando el lanzamiento, pero todo es un Bluff que se queda en nada (parece que no eran mas que "Fregonetas" Chinas "tuneadas")... como todo en la Catalunya gobernada por los del mono-tema y las Fantasías, que N0 tienen ni idea de gobernar, ni de empresa, ni de negocios, ni de industria, ni de NaDa; y por eso meten la pata en todo cada vez mas, mientras solo se ocupan de sus obsesiones paranoides y si se ocupan, peor; solo llevan la economía a pique... a Piqué, no; ese ya se las apaña bien él solito...
  3. Icona del comentari de: Ricard a maig 03, 2022 | 17:10
    Ricard maig 03, 2022 | 17:10
    Per quins set sous en aquest diari es dóna per cert que Pegasus ha entrat enlloc? El govern radical castellanista no és cap garantia de dir cap veritat!
  4. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a maig 03, 2022 | 17:11
    Tripartit no, gràcies maig 03, 2022 | 17:11
    M'esperaré a veure la pel·lícula
  5. Icona del comentari de: Intoxicacions de l'ermot central a maig 03, 2022 | 19:00
    Intoxicacions de l'ermot central maig 03, 2022 | 19:00
    Trobo que els sopars de duro que s'inventen els castellans, elMon no els hauria de publicar directament, sense filtrar ni amb unes comprovacions mínimes
    1
    Icona de dislike al comentari de: Intoxicacions de l'ermot central a maig 03, 2022 | 19:00 200
    Respon
  6. Icona del comentari de: Tela a maig 04, 2022 | 00:10
    Tela maig 04, 2022 | 00:10
    Hòstia Quico. " I malgrat tot, se li va colar el programa espia a La Moncloa". No anem gens bé si fem d'altaveu de les seves mentides. Descolonitzem-nos el cap, company.
  7. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a maig 04, 2022 | 13:12
    Tripartit no, gràcies maig 04, 2022 | 13:12
    Han estat els alienígenes que han espiat tot el PPSOERC i alguns indepes per dissimular
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 04, 2022 | 15:43
      Anònim maig 04, 2022 | 15:43
      Vols dir que aquests alienígenas no han espiat als corruptgents sociovergents????

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa