El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència Nacional obre diligències per l’espionatge a Sánchez
  • CA

Finalment, el magistrat del Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha acordat la incoació de diligències prèvies per un possible delicte de descobriment i revelació de secrets per l’espionatge amb Pegasus al president espanyol Pedro Sánchez. En la interlocutòria, de quatre pàgines, a la que ha tingut accés El Món, el magistrat decideix resoldre la denúncia de l’Advocacia de l’Estat per la infecció amb el que anomena “l’eina Pegasus” dels telèfons mòbils del president espanyol Pedro Sánchez i de la ministra de Defensa Margarita Robles. En la mateixa resolució, el jutge ha donat trasllat al Ministeri Fiscal perquè informi sobre les investigacions que consideri pertinents. De fet, li encarrega la pràctica de les diligències de recerca que consideri convenients per determinar “la naturalesa i circumstàncies dels fets objecte de denúncia, així com de les persones que hi hagin participat”.

A la seva interlocutòria, el magistrat explica que els fets que consten a la denúncia de l’Advocacia de l’Estat podrien emmarcar-se dins dels delictes que el Codi Penal tipifica com descobriment i revelació de secrets, que es recullen al Títol X del Llibre II, referent als “delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili”. Recorda que aquests drets “salvaguarden un espai d’intimitat personal i familiar que queda sostret a intromissions estranyes, destacant la necessària protecció davant del desenvolupament creixent dels mitjans i procediments de captació, divulgació i difusió d’aquesta i de dades i circumstàncies que pertanyen a la intimitat”.

Interlocutòria del Jutge Calama de l'Audiència Nacional per la que s'obren diligències d'investigació per l'espionatge a Pedro Sánchez.
Interlocutòria del Jutge Calama de l’Audiència Nacional per la que s’obren diligències d’investigació per l’espionatge a Pedro Sánchez.

El jutge accepta la denuncia en el benentès que considera que els fets denunciats serien competència de l’Audiència Nacional tal com estableix la Llei Orgànica del Poder Judicial perquè afecten alts organismes de l’Estat, com són el president del govern i la ministra de Defensa. És “meridianament clar”, segons Calama, la competència de l’Audiència Nacional per instruir la causa penal encaminada a determinar la naturalesa i circumstàncies del fet, les persones que hi hagin participat i l’òrgan competent per a l’enjudiciament. Al capdavall, en la seva resolució, el jutge també procedeix a tenir l’Advocacia de l’Estat com a personada i part en les actuacions.

Una denúncia oportuna

La denúncia pública efectuada ahir pel govern espanyol de l’espionatge a través de Pegasus dels terminals tant del president com de la ministra de Defensa per “agents externs” va ser del tot oportuna. Va arribar després d’una setmana de polèmica i polseguera per la investigació de CitinzenLab de l’espionatge a 65 persones relacionades amb l’independentisme que incloïen advocats, càrrecs electes o líders polítics així com els seus familiars. Una investigació que es podria ampliar fins a 200 persones. Després de set dies en els que fins i tot, Robles va justificar l’espionatge, la Moncloa va denunciar l’espionatge que feina gairebé un any que coneixia.

El ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños en la seva compareixença urgent, tot i ser festiu a Madrid, Bolaños va defensar que a l’estat espanyol sempre s’espia amb autorització judicial -en aquest cas d’un magistrat del Tribunal Suprem especialment habilitat pel CNI, per tant, les infeccions dels mòbils de Sánchez i Robles havien de ser necessàriament “d’àmbits al·liens a les institucions estatals”.

Més notícies
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños | Europa Press
La Moncloa descarta crear una comissió d’investigació sobre Pegasus
Notícia: La Moncloa descarta crear una comissió d’investigació sobre Pegasus
Comparteix
Bolaños admet que els telèfons de Sánchez i Robles s'han examinat arran de l'esclat del Catalangate
L'expresident Quim Torra / ACN
Torra i Costa es querellaran contra Pedro Sánchez pel cas Pegasus
Notícia: Torra i Costa es querellaran contra Pedro Sánchez pel cas Pegasus
Comparteix
Consideren que el president del govern espanyol és el "màxim representant i responsable dels serveis d'intel·ligència"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 03, 2022 | 13:48
    Ricard maig 03, 2022 | 13:48
    Els miserables pancastellanistes belluguen el cul quan el presumpte espiat és un d'ells. Com a bons RACISTES si l'espiat és català s'ho prenen amb parsimònia.
    • Icona del comentari de: No és nomès això, Ricard a maig 03, 2022 | 16:48
      No és nomès això, Ricard maig 03, 2022 | 16:48
      Si és veritat (i no una estratègia per neutralitzar els efectes del Catalangate) Sanchez ja ho sabia de feia temps que l'havien espiat i no havia fet res, com si que ho havien fet Macron o la Merkel. Però no va dir res. Perquè? Ho fa pùblic ara i aixì pot dir que no era un espionatge dirigit a l'independentisme o a catalans en general, canviant-ne la percepciò a ulls internacionals. Això una. L'altra és arrossegar a Madrid, perque ho manegui la Audiencia Nacional, qualsevol causa que es podria discutir a altres jutjats. I segur que n'hi ha d'altres, que sè jo, tipus intentar encolomar "l'externo" als russos i tancar el cercle del jutge Aguirre, o al Marroc, o a Israel o als marcians.
  2. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a maig 03, 2022 | 14:25
    L'OBSERVADOR ASTORAT maig 03, 2022 | 14:25
    ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE L'ESTAT-CLAVEGUERA Ñ (BORBÒNIC-FRANQUISTA 2.0), HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS PALMARI DE LA PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
  3. Icona del comentari de: Català a maig 03, 2022 | 14:40
    Català maig 03, 2022 | 14:40
    A veure si us mateu entre vosaltres d'una vegada, espanyols repugnants!
  4. Icona del comentari de: Anònim a maig 03, 2022 | 15:15
    Anònim maig 03, 2022 | 15:15
    I qui seran els magistrats? Els del procés o els del TBO? País de pacotilla....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa