El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junts i Impulsem Penedès escenifiquen l’acord per al 28-M amb 80 llistes

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, i el secretari general d‘Impulsem Penedès, Sergi Vallès, han signat l’acord per concórrer juntament a les eleccions municipals del 28 de maig aquest dissabte a Piera. Abans, però, l’assemblea d’Impulsem Penedès ha ratificat el preacord al qual van arribar els dos partits el passat 11 de gener amb un 77% de suport dels caps de llista d’Impulsem i de la seva executiva.

L'assemblea d'Impulsem Penedès després de ratificar l'acord amb Junts
L’assemblea d’Impulsem Penedès després de ratificar l’acord amb Junts

Turull i Sergi Vallès treuen pit de l’acord

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que estan “molt contents” d’haver signat aquest acord. “Estem a disposició de la vegueria del Penedès i al servei de la potencialitat d’aquestes terres”, ha dit Turull. Amb això, ha reivindicat que “no tenia lògica” que anessin per separat, ja que “hi ha més coses en comú que de les que ens diferencia”. “Tinc moltes paraules de gratitud. És una terra que estimem des de Junts”, ha dit Turull davant de tots els membres d’Impulsem. “Tots anirem amb la mateixa samarreta de cara el 28 de maig”, ha reivindicat.

Per la seva banda, Sergi Vallès també ha mostrat la seva satisfacció per l’acord entre les dues parts. “Estem molt contents perquè fa més d’un any que treballem amb Junts per fer possible el que avui fem”, ha assegurat l’alcalde de Torrelles de Foix. Aquest acord ens dona un altaveu i fa poc hem passat unes esmenes que ens han fet arribar els nostres alcaldes”, ha dit, fent referència a la demanda de la gratuïtat del peatge. de la C-32. Amb aquest acord hi ha una vuitantena de municipis del Penedès on hi haurà la presència de la coalició.

Xoc en dos municipis

El pacte inclou que tots aquells municipis on hi hagi un alcalde d’Impulsem Penedès, no hi haurà una altra llista de Junts per Catalunya. Això escenifica un xoc amb dos municipis de la vegueria: Cubelles i Piera. En els dos casos, l’assemblea local de Junts va acordar un candidat per a cada municipi, mentre que els dos alcaldes són d’Impulsem Penedès. Per tant, l’acord prioritza els alcaldes de Cubelles i Piera, malgrat que l’alcaldable de Junts per Cubelles, Robert Monzonis, hagi avisat que es presentaria tant sí com no. De fet, Monzonis va enviar un burofax a Turull i al secretari de Política Municipal de Junts, David Saldoni, demanant explicacions per saben en base a quin article dels estatuts havien prioritzat un alcaldable d’Impulsem, al d’ell. En aquest context, Turull ha avisat que és l’executiva nacional de Junts qui envia la candidatura a la Junta Electoral Central, malgrat que hagi evitat parlar de municipis en concret.

En termes d’entesa i col·laboració, ambdues formacions ja han estat treballant amb un comitè d’enllaç que ha fet un seguiment dels municipis on es presenten les candidatures. Aquest comitè s’ha reunit periòdicament i format per un màxim de 5 persones de cada formació política amb dret a veu i vot.

Normes de funcionament

Amb aquest acord també s’han establert unes normes de funcionament entre les dues formacions per tal d’assolir els objectius marcats: en el cas que la persona que ostenta l’alcaldia o cap de llista guanyador estigui afiliat a alguna de les dues formacions, tindrà preferència per tal d’encapçalar la nova candidatura; en cas que l’alcalde o cap de llista guanyador no encapçali, la seva proposta de cap de llista serà la primera a valorar pel comitè d’enllaç; en els altres municipis, el comitè d’enllaç farà una proposta d’acord amb la representativitat de cada partit en el municipi i la vàlua de la persona per assolir el millor resultat; un cop estigui determinada la persona que encapçalarà la llista, aquesta serà l’encarregada de fer una proposta de llista, garantint la presència de representació de cadascuna de les formacions de la forma més proporcional; la llista haurà de ser comunicada de forma definitiva al comitè d’enllaç.

Deu projeccions innegociables per Impulsem

Com a base fundacional, Impulsem Penedès fins a 10 projeccions que consideren innegociables anomenat Decàleg Penedès 2030. De fet, el seu president i el principal impulsor del projecte, Jaume Casañas, assegura que de cara a possibles aliances amb els partits consideren aquestes propostes intocables.

  • 1-Autogovern: Desplegar la llei de vegueries perquè el Penedès tingui el seu govern regional. A més, Impulsem vol el desplegament total de la Delegació del Govern per tota la vegueria
  • 2-Economia: Garantir el relleu generacional del primer sector, així com un pla de reindustralització per a la vegueria, ja que en els últims anys el Penedès ha sofert la marxa de fàbriques com Bosch, Mahle o la Cristaleria Española. Alhora, volen potenciar IDIADA, que és una empresa multinacional que proporciona serveis de disseny, enginyeria, proves i homologació per a la indústria de l’automòbil.
  • 3- Turisme: Desenvolupar una política turística per al Penedès més enllà del turisme estiuenc.
  • 4- Transició Ecològica: Rebuig frontal al pla de les línies d’alta tensió (MAT) que el Govern volia fer passar per mig del Penedès. A més, volen impulsar un mapa per situar les instal·lacions de generacions d’energies renovables, així com el foment de les comunitats energètiques i l’autoconsum domèstic.
  • 5- Territori: Aprovació i implementació del Pla Territorial Parcial del Penedès (PTPP)
  • 6- Mobilitat: Es tracta d’una de les grans reivindicacions del Penedès des de fa anys: la gratuïtat de la C-32 dins del triangle penedesenc.Aposten per un baixador TAV i intermodal de transport públic de Vilafranca, i fer arribar les Rodalies Tarragona a Vilafranca i Vilanova. A més, volen la creació de l’ATM Penedès, i incorporar el Bus exprés entre les quatre capitals penedesenques (Vilanova, Vilafranca, Igualada i El Vendrell). Alhora, veuen amb bons ulls l’eix ferroviari Cervera-Igualada-Martorell.
  • 7-Seguretat: Implementar la Regió Bàsica de la Seguretat de la Vegueria del Penedès, és a dir, dels Mossos. També implementar la Regió Bàsica d’Emergències de la Vegueria del Penedès.
  • 8- Formació a de les Persones: Creació d’un Campus Universitari del Penedès, així com impulsar la creació de clústers formatius. A més,també volen la potenciació de l’FP Dual als centres Formatius de vegueria.
  • 9- Cultura: Desplegar una xarxa de museus de la vegueria i potenciar i divulgar la Cultura Popular del Penedès.
  • 10- Salut: Creació de la Regió Sanitària del Penedès i potenciar la disposició d’un hospital de primer nivell per la vegueria.
Més notícies
El públic de concert de Rayden a l'escenari Cruïlla Enamora, el 8 de juliol del 2021 / ACN
El Cruïlla impulsa un nou festivat al Penedès
Notícia: El Cruïlla impulsa un nou festivat al Penedès
Comparteix
El cartell inclou una quarantena d’artistes en cellers de la comarca amb un aforament d'entre 300 i 3.000 assistents
Alumnes en una escola / ACN
Els centres escolars han acollit 5.000 alumnes ucraïnesos en un any
Notícia: Els centres escolars han acollit 5.000 alumnes ucraïnesos en un any
Comparteix
Girona és el servei territorial que ha fet més matrícules (1.068), seguit de Tarragona (864) i Barcelona (788)
Els sindicats exigeixen la dimissió de conseller d'Educació, Josep González Cambray / ACN
Els sindicats demanen la dimissió de Cambray
Notícia: Els sindicats demanen la dimissió de Cambray
Comparteix
Acusen Educació de decidir de "manera unilateral" que les tardes de setembre siguin lectives
La investigació de les malalties minoritàries és insuficient / EP
El sostre de vidre es fa més gruixut malgrat l’avenç femení en la ciència
Notícia: El sostre de vidre es fa més gruixut malgrat l’avenç femení en la ciència
Comparteix
En el Dia Mundial de la Dona i la Nena en la Ciència es fa palès que les millores dels últims anys encara són insuficients

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa