El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Comuns volen reformar la sedició enguany perquè tornin els exiliats
  • CA

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha apostat aquest dilluns per accelerar la reforma del delicte de sedició aquest any, una via, ha dit, perquè tornin els independentistes exiliats a Catalunya “amb la màxima normalitat”. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va dir aquest cap de setmana que no hi ha una majoria suficient per afrontar aquesta reforma. Els Comuns creuen que és hora que ERC, “que no defensava aquesta via, se sumi al bloc polític que vol reformar el delicte de sedició”. De fet, Mena ha dit que aquest és “l’acord al que cal arribar”. Per fer la reforma del delicte de sedició caldria una majoria absoluta, és a dir el govern espanyol hauria de comptar amb els vots que van permetre la investidura.

La formació morada considera que de la reunió que tindran divendres que ve a Madrid el president del Govern, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, n’ha de sortir una data per a la taula de diàleg. A més, consideren també que el contingut que s’ha de posar sobre la taula en aquesta propera reunió ha de ser la reforma del delicte de sedició. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va advertir aquest cap de setmana que calia una solució per als exiliats i va parlar de la necessitat de “canvis normatius”.

Els Comuns defensen la resolució política del conflicte

En relació a les declaracions del ministre de Cultura, Miquel Iceta, sobre la necessitat que Carles Puigdemont sigui jutjat a l’estat espanyol perquè hi hagi un desenllaç “feliç” sobre el futur dels exiliats, els Comuns han dit que “no es tracta de parlar de felicitat, sinó de justícia”. Mena ha insistit que “és injust que hi hagi gent que hagi d’estar fora de Catalunya per una situació que s’hauria d’haver resolt per la via política i no judicial”. Els Comuns reiteren que la seva proposta és una solució política que “passa per la modificació del delicte de sedició”.

El Govern insisteix que la taula ha d’abordar l’amnistia i l’autodeterminació, temes que queden lluny de l’agenda del reencuentro del govern espanyol. El terme mig estaria en reformar la sedició, com defensen els Comuns, tot i que des de l’exili, figures com Carles Puigdemont ja han dit que no veuen bé l’indult.

Els Comuns també creuen que JxCat hauria d’estar presenta a la mesa, però consideren que ha de ser una reunió entre governs, perquè aquest va ser l’acord, i no un altre. “Ens agradaria que JxCat se sumés sense cap tipus de condició a la taula perquè pel diàleg no hi ha d’haver condicions, hi podem seure forces polítiques diferents”, ha reblat Mena.

Els Comuns demanen a Borràs “que no faci trampes”

Els Comuns també han respost a la proposta de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de canviar el reglament del Parlament perquè violaria segons ella un dret fonamental com la presumpció d’innocència. Mena ha dit que no es poden fer modificacions del reglament “a la carta” quan un article afecta la presidenta i que el debat s’hauria d’haver fet quan es va aprovar, amb l’acord de Junts pel Sí i la CUP. El portaveu dels Comuns també ha demanat a Borràs que “no faci trampes” perquè del debat ara no és sobre la presumpció d’innocència sinó sobre el compliment del reglament de la cambra catalana. Aquest dilluns el president del Govern, Pere Aragonès, també s’ha referit al cas Borràs per ir que si fos d’ERC el seu partit “l’apartaria”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: 1234 a juliol 11, 2022 | 12:56
    1234 juliol 11, 2022 | 12:56
    Mena, encara recordo que un dia vas defensar la immersió lingüística. A canvi ara us mengeu el 25 per cent. Parlàveu de solucions pel problema migratori, però ara us empasseu la matança de Melilla i posterior felicitació de Sánchez. Demaneu responsabilitats a Borràs, i les explicacions de Farreres per haver difós mentides, però no heu demanat disculpes per haver enfonsat a Trias i retenir una alcaldia clau gràcies a la guerra bruta. I només són tres exemples. Us heu menjat la poca credibilitat que us quedava després de criticar un referèndum, que hauríeu d'haver defensat si fóssiu demòcrates. Con goseu deixar a l'Albiach sortir a la tele parlant de decència? Ella, la que va ensenyar el vot per ajudar a perseguir als companys que defensaven el referèndum? No teniu vergonya.
    • Icona del comentari de: Rosa a juliol 11, 2022 | 14:29
      Rosa juliol 11, 2022 | 14:29
      Immillorable aquest comentari!. Quina poca memòria que té la gent que vota a aquests dits d'esquerra.
  2. Icona del comentari de: 1234 a juliol 11, 2022 | 13:03
    1234 juliol 11, 2022 | 13:03
    Que bé quedem demanant una cosa que mai no es podrà aprovar! Mai hi haurà majoria al Congreso per demanar una amnistia, ni permetre un referèndum, ni fer una república federal, ni per investigar els comptes de Juan Carlos, ni per tancar les portes giratòries, ni fer pagar més impostos a les empreses del l'Ibex en comptes de la empobrida classe mitjana, ni tantes més. Vosaltres demaneu allò que és impossible que us votin intentant semblar progressistes, mentre governeu amb aquells que boicotegen qualsevol canvi. Se'n diu ser vividors. Ser "casta". Ja saps, allò que volíeu suprimir fa uns anys.
  3. Icona del comentari de: Miren a juliol 11, 2022 | 17:17
    Miren juliol 11, 2022 | 17:17
    Doncs si, 1234, tens molta raó i encara hi ha més coses per afegir. Són les elits de la puresa, de l'ètica i per això estan donant lliçons de com hem d'actuar, sense veure's la gepa que tenen. Encara recordo l'Assens referint-se a la taula de diàleg "això és política" quina decepció!, i Pisarello, ara s'ho empassen tot. Efectivament, és política, però de la dreta, o pitjor. Els exiliats són prou intel·ligents per saber que no poden tornar, malgrat que en tinguin moltes ganes.
  4. Icona del comentari de: Miren a juliol 11, 2022 | 17:51
    Miren juliol 11, 2022 | 17:51
    No entenc aquestes declaracions del Sr. Mena, quan tot just fa un dia Bolaños ha dit que no es pot reformar res perquè no hi ha majoria social. Doncs bé, per lògica i d'acord amb les seves posicions progressistes tenim que retirar del Codi Penal el delicte de sedició i, per tant, amnistiar els represaliats són 182 diputats que és majoria parlamentària.
  5. Icona del comentari de: Francesc Font a juliol 11, 2022 | 19:00
    Francesc Font juliol 11, 2022 | 19:00
    Penso que el delicte de sedició, i encara més si l’arma dels sediciosos és una papereta, sols la podem trobar que a països com Corea del Nord... i Espanya. Com diu Miren, senyor Bolaños i companyia, partint de la lògica de les concepcions democràtiques que proclamen els partits que es proclamen com defensors de les formes democràtiques de govern, sumen 182 vots. I per aprovar o anul•lar una llei al Parlament, no calen majories abrumadores, sols cal que un Sí més que els No. Ara bé ¿passa que Bolaños tem que aquell dia uns quants del seu partit es posin malalts? Per cert ¿això passa també amb la anul•lació del la ”llei morrió”?.
  6. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a juliol 11, 2022 | 20:09
    Tripartit no, gràcies juliol 11, 2022 | 20:09
    El nostre President, després dels múltiples intents d'aconseguir-ne l'extradició i dos intents de segrest, sap perfectament que si posa els peus a Catalunya, mentre duri l'ocupació, l'engarjolaran, tant és si l'acusen d'una cosa com d'una altra. La reforma del codi penal espanyol, només és un parany.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa