El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Mesa rebutja les peticions de Cs i Vox de reconsiderar les propostes d’autodeterminació
  • CA

La Mesa del Parlament ha rebutjat les peticions de Ciutadans i Vox de reconsiderar les propostes de resolució relacionades amb el dret a l’autodeterminació dels grups parlamentaris d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP, que s’han de votar aquest divendres en el debat de política general que ha de començar a les 11h.

També ha aprovat el projecte de pressupost del Parlament per al 2023, que s’haurà de debatre i votar al ple. Els comptes per l’any que ve són d’uns 67 milions d’euros, un 2,13% més que en l’exercici actual. Inclou la incorporació d’una mensualitat de la indemnització per despeses de viatge i desplaçament a les assignacions fixades dels diputats.

Pla mitjà del prEl president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en el ple d'investidura del Parlament / ACNesident del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en el ple d'investidura del Parlament, el 21 de maig del 2021 / ACN
El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en el ple d’investidura del Parlament / ACN

Vulnerar la Constitució

El grup liderat per Carlos Carrizosa i Nacho Martín Blanco considera que les propostes vulneren “greument” la Constitució espanyola i els drets dels diputats de la cambra catalana. Així mateix, afirma que vulneren les resolucions del Tribunal Constitucional i ha recordat que aquest òrgan judicial prohibeix debatre sobre l’autodeterminació al Parlament de Catalunya. “Són iniciatives que estan obertament orientades a subvertir l’ordre constitucional”, ha dit el portaveu del grup espanyolista, Nacho Marín Blanco.

Ciutadans demana a la Mesa el “compromís de responsabilitat” amb la ciutadania de no utilitzar el Parlament com un “ariet contra el nostre ordenament constitucional”. Alhora, consideren que els membres de la Mesa ja coneixen que no es pot debatre sobre l’autodeterminació, juntament amb les conseqüències penals que això pot comportar.

Tres propostes de Junts, una d’ERC, i una altra de la CUP

Concretament, els de Ciutadans han demanat la reconsideració cinc propostes de resolució. Tres de Junts, que es basen en la reivindicació del Primer d’Octubre i en el “preparem-nos” (pla de Junts per desenvolupar competències pròpies en totes les seves conselleries) i “l’expliquem-nos” (pla de Junts perquè el Parlament reconegui la tasca d’internacionalització). La d’Esquerra es basa en la defensa de la República Catalana, en la qual s’afirma que l’1 d’octubre és “una fita clau en la defensa de la democràcia i l’autodeterminació”. La resolució de la CUP es basa en actuar “més enllà dels límits constitucionals i estatutaris” de l’Estat espanyol.

Ciutadans considera una irresponsabilitat admetre a tràmit propostes que considera inconstitucionals. En aquest sentit, serà la Mesa del Parlament qui es pronunciarà sobre la sol·licitud de reconsideració presentada per Vox i Ciutadans. A més, aquest migdia també s’ha acabat el termini per presentar propostes transaccionades de cada grup parlamentari per al debat de política general que s’ha de celebrar aquest divendres a al matí. En aquest sentit, no s’ha presentat cap proposta.

Més notícies
La secretària general d'ERC, Marta Vilalta, remarca que el 'respecte, la lleialtat i la corresponsabilitat' han de ser les bases de l'executiu
ERC veu marge per reconduir la crisi de Govern
Notícia: ERC veu marge per reconduir la crisi de Govern
Comparteix
Vilalta remarca que el "respecte, la lleialtat i la corresponsabilitat" han de ser les bases de l'executiu
Illa confirma que els PSC es reunirà amb Giró per negociar els pressupostos | ACN
El PSC, en contra d’una qüestió de confiança, titlla Junts i ERC d’irresponsables
Notícia: El PSC, en contra d’una qüestió de confiança, titlla Junts i ERC d’irresponsables
Comparteix
Illa ha anunciat que votarà en contra de la proposta de la CUP
La líder dels comuns, Jéssica Albiach, en el debat de política general / MIREIA COMAS
Els comuns veuen incomprensible que Aragonès esperi a la decisió de Junts
Notícia: Els comuns veuen incomprensible que Aragonès esperi a la decisió de Junts
Comparteix
El portaveu del partit rebutja eleccions anticipades per la incertesa del moment actual
El TSJC manté el 25% de castellà en sis centres educatius més
El TSJC manté les cautelars del 25% de castellà en sis escoles més
Notícia: El TSJC manté les cautelars del 25% de castellà en sis escoles més
Comparteix
El tribunal argumenta que la nova normativa no afecta les resolucions judicials prèvies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa