El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa menysprea el Govern en la seva ‘Estratègia de Seguretat Nacional’

Nova dosi de centralisme de l’Estat respecte de l’autogovern de Catalunya. La Moncloa ha deixat absolutament al marge la Generalitat en la seva Estratègia de Seguretat Nacional 2021. Un document clau amb què l’Estat, a través del poderós Departament de Seguretat Nacional, plasma tots els detalls, objectius i recursos en “matèria de seguretat, intel·ligència, contraintel·ligència, estratègies i amenaces”.

La Generalitat denuncia que el procediment per aprovar aquest dossier “pot comportar una ampliació de la intervenció unilateral de l’Estat en perjudici de les competències de la Generalitat”. Així ho assegura el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en un document aportat al Parlament el passat 8 d’abril, a preguntes del portaveu d’Interior de Vox, Sergio Macián. Una resposta amb què critica el menyspreu de La Moncloa vers el Govern en matèria estratègica de seguretat.

Segons la resposta d’Elena, a la qual ha tingut accés El Món, al preàmbul del Reial Decret 1150/2021, de 28 de desembre, pel qual s’aprovava l’Estratègia de Seguretat Nacional 2021, hi consta que el text de la “nova estratègia va ser sotmès a informe favorable del Consell de Seguretat Nacional en la reunió celebrada el dia 18 de novembre del 2021”.

Ara bé, deixa ben clar que amb anterioritat a aquesta data, el Govern “només va participar en la sessió de la Conferència Sectorial per a Assumptes de la Seguretat Nacional de data 19 de maig del 2021“. “Una sessió en la qual no es va sotmetre a valoració l’esborrany del document indicat”, emfatitza Elena en la seva resposta parlamentària. D’aquesta manera, el conseller d’Interior destaca que “no es van produir valoracions en fase d’esborrany”.

Una reunió del Comitè de Situació de Seguretat Nacional que aplica l'Estratègia de Seguretat Nacional celebrada el passat 11 d'abril/DSN
Una reunió del Comitè de Situació de Seguretat Nacional que aplica l’Estratègia de Seguretat Nacional celebrada el passat 11 d’abril/DSN

El conseller defineix Estratègia de Seguretat Nacional 2021 com un document en què es plasma la política de Seguretat Nacional, que conté l’anàlisi de l’entorn estratègic, la concreció dels riscos i amenaces que afecten la seguretat d’Espanya, la definició de les línies d’acció estratègica en cada àmbit d’actuació i la promoció de l’optimització dels recursos existents”. “En aquest sentit”, conclou Elena, “el paper de l’Estat pot comportar una ampliació de la seva intervenció unilateral en perjudici de les competències de les comunitats autònomes i, molt significativament, en relació amb Catalunya, que té competències estatutàries en matèria de seguretat pública i protecció civil”.

Elena retreu que la Generalitat només ha participat en una reunió, del 19 de maig de 2021, i que en cap cas La Moncloa va convidar el Govern a participar en “l’esborrany de l’estratègia”. Així mateix admet i lamenta que “no s’hi van poder proposar experts” que afegissin les particularitats de la seguretat pública a Catalunya, i els riscos i les amenaces de la societat catalana i més amb grans infraestructures crítiques -empreses, entitats i infraestructures claus per a la seguretat de l’Estat- com centrals nuclears, ports, aeroports, empreses energètiques, mèdiques, de subministraments o fronteres.

Un document clau de seguretat estatal

L’Estratègia de Seguretat Nacional 2021 és un document elaborat pel Consell de Seguretat Nacional en coordinació amb els ministeris de Defensa, Interior, Vicepresidència, Economia i departaments ministerials amb competències en energia i indústria, així com el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). En principi, i així ho estableix al preàmbul del decret que l’aprova, també hi han d’haver participat les comunitats i ciutats autònomes a través de la Conferència Sectorial per a Assumptes de Seguretat Nacional. Un fet que el conseller nega per escrit que s’hagi produït en la seva resposta parlamentària.

A més, Estratègia de Seguretat Nacional 2021 inclou aportacions de experts independents, persones de reconegut prestigi, coneixements i experiència en el camp de la seguretat. Un aspecte en què, tal com admet el mateix departament, la Generalitat també ha fet zero aportacions. La coordinació del procés ha estat duta a terme pel Departament de Seguretat Nacional del Gabinet de la Presidència del Govern espanyol, que dirigeix el general Miguel Angel Ballesteros, en la seva condició de Secretaria Tècnica i Òrgan de Treball Permanent del Consell de Seguretat Nacional.

Més notícies
Marlaska, en un discurs amb la Guàrdia Civil/Ministeri de l'Interior

Elena vol la Guàrdia Civil fora de l’àrea restringida del Port de Barcelona 

Notícia: Elena vol la Guàrdia Civil fora de l’àrea restringida del Port de Barcelona 
Comparteix
El conseller d'Interior vol que es compleixi l'Estatut i es trenqui un acord provisional que fa tretze anys que dura
Notícia: Elena vol la Guàrdia Civil fora de l’àrea restringida del Port de Barcelona  - Mobile
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a la comissió del Parlament / ACN

Elena afirma que la policia serà “moderna, diversa i feminitzada” pel 2030

Notícia: Elena afirma que la policia serà “moderna, diversa i feminitzada” pel 2030
Comparteix
Durant la celebració del Dia de les Esquadres les autoritats del Govern eviten parlar de les parts polèmiques de la reforma de la llei de policia
Notícia: Elena afirma que la policia serà “moderna, diversa i feminitzada” pel 2030 - Mobile
Aragonès i Puigneró la setmana passada / EP

Ultimàtum d’Aragonès a Sánchez: “una setmana” per aclarir el Catalangate

Notícia: Ultimàtum d’Aragonès a Sánchez: “una setmana” per aclarir el Catalangate
Comparteix
Vilagrà i Bolaños es reuniran demà a Barcelona i posteriorment compareixeran
Notícia: Ultimàtum d’Aragonès a Sánchez: “una setmana” per aclarir el Catalangate - Mobile
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà | Europa Press

Cimera Estat-Generalitat a Barcelona per la crisi del Catalangate

Notícia: Cimera Estat-Generalitat a Barcelona per la crisi del Catalangate
Comparteix
La consellera Vilagrà es reuneix diumenge a Palau amb el ministre Bolaños
Notícia: Cimera Estat-Generalitat a Barcelona per la crisi del Catalangate - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Has a abril 25, 2022 | 21:25
  Has abril 25, 2022 | 21:25
  Hauríem d’aprendre a menysprear l’estat feixista igual que fan ells, però tenim un govern titella tan inepte que té por que l’amo s’enfadi
 2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 25, 2022 | 21:29
  Luisnomeacuerdo abril 25, 2022 | 21:29
  Amos a ver mortadelo pues no quedamos que sois una repugblica en tractoria, que falta os hace entonces saber lo que afecta al reino de España, sois como el perro del hortelano pero en paletos tractorianos.
 3. Icona del comentari de: El cit campejador a abril 25, 2022 | 21:51
  El cit campejador abril 25, 2022 | 21:51
  Ya están los indepes llorando. Ni la región de Extremadura, ni la región de Murcia, ni ninguna región se queja. Como siempre, la región de Catalunya con su pataleta...
 4. Icona del comentari de: Soy más listo a abril 25, 2022 | 21:53
  Soy más listo abril 25, 2022 | 21:53
  Como mola el món. Vienes aquí y siempre te vas contento al ver que hay montones más tontos que tú.
 5. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a abril 25, 2022 | 22:02
  Tripartit no, gràcies abril 25, 2022 | 22:02
  Que els colonialistes menyspreïn el govern de Vichy no té res d'especial, primer perquè s'ho mereixen ( el menyspreu dels colonialistes i el nostre) per la seva submissió mesella. Dit això, si la cosa va de seguretat nacional, ben segur que es refereix al que ells en diuen la "nació espanyola" i volen dir altiplà i colònies i, bàsicament, el que volen assegurar són els 16800 milions d'€ que ens foten cada any a nosaltres + el que foten a valencians i habitants de les illes. El que hem de fer nosaltres es fer trontollar la barraca colonial i cardar el camp quan abans millor, tenint ben en compte que Vichy el tindrem al costat contrari.
 6. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 26, 2022 | 00:48
  Gonzalo abril 26, 2022 | 00:48
  Veis lo que sucede si no se acude a las reuniones que organiza el gobierno central? Luego, como siempre, a llorar. Y a hacerse las víctimas.
 7. Icona del comentari de: Vendetta a abril 26, 2022 | 01:14
  Vendetta abril 26, 2022 | 01:14
  Deu ser els beneficis de la taula de sumisio
 8. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a abril 26, 2022 | 07:46
  Veterà antifranquista. abril 26, 2022 | 07:46
  Però, de quines competències parleu, si la Generalitat no en té cap ni una?. Pot proposar algunes coses, però la darrera parau la la té sempre el govern de Madrid.
 9. Icona del comentari de: fideli a abril 26, 2022 | 08:15
  fideli abril 26, 2022 | 08:15
  som esclaus d'españa i ens vol morts.. som tant idiotes?... encara hi han imbècils de "l'amo és bo"? per uns privilegis?... poc ens passa
 10. Icona del comentari de: El bucle a abril 26, 2022 | 08:23
  El bucle abril 26, 2022 | 08:23
  Una pregunta, ¿ en las escuelas catalanas se escoge que vocabulario se enseña ? Porqué parece que todo se limita a " menyspreu, colònies, nació, feixistas, etc. "
 11. Icona del comentari de: lagrimitas a abril 26, 2022 | 09:03
  lagrimitas abril 26, 2022 | 09:03
  y lloro mucho y le hicieron mucho caso.
 12. Icona del comentari de: Maria a abril 26, 2022 | 09:45
  Maria abril 26, 2022 | 09:45
  Govern botifler, us meyspreem nosaltres per haver-nos traït, què no farà el gobierno al que us heu esclavitzat!
 13. Icona del comentari de: JordiP a abril 26, 2022 | 10:04
  JordiP abril 26, 2022 | 10:04
  I així, poc a poc, llei a llei, decret a decret, ordre ministerial a ordre ministerial, descuit a descuit, les urpes del Gobierno del Estado es van infiltrant en la CA de Catalunya, portant a l'ostracisme la Constitución '78, l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i tota la legislació que s'en deriva. Acabarem regits novament pel Fuero de los Españoles, el Fuero del Trabajo i els Principios Fundamentales del Glorioso Movimiento Nacional, aquells que va jurar el nostre estimat i imposat rei actualment emèrit.
 14. Icona del comentari de: Maria a abril 26, 2022 | 12:27
  Maria abril 26, 2022 | 12:27
  Govern botifler, si us meyspreem nosaltres per haver-nos traït, què no farà el gobierno al que us heu esclavitzat!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa