El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els jutges que decidiran si tomben els indults i tornen els líders del Procés a la presó
  • CA

El Tribunal Suprem ha pres aquest dimarts una decisió tan rellevant com extraordinària, acceptar a tràmit els recursos contra els indults parcials concedits als líders del Procés. Un fet que obre una nova fase en el marc general de la repressió contra la minoria nacional catalana per part de l’Estat espanyol. La notícia s’ha difós encara sense la interlocutòria publicada, de manera que caldrà esperar per llegir els vots particulars de dos magistrats dissidents –Juan Octavio Herrero Pina i Ángel Ramón Arozamena– dels cinc que integren la secció cinquena de la sala del contenciós administratiu del Suprem. I s’ha fet públic tot just després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi retornat la immunitat a l’exili. La decisió també arriba just després del canvi de magistrats al Suprem, que ha inclinat la balança a favor dels partidaris de revisar els indults.

En concret, la secció que ha de decidir si fa tornar a la presó els líders del Procés ha canviat amb les darrers relleus. Dos dels tres jutges que en primera instància van rebutjar els recursos –Segundo Menéndez i Ángeles Hugue– han estat recol·locats en altres seccions de la mateixa sala. En canvi, els dos que van optar per admetre a tràmit en primera instància els recursos dels partits i entitats espanyolistes, Fernando Román i Wenceslao Olea, mantenen la plaça. Només calia trobar un aliat més per tombar la doctrina i l’anterior resolució, arran dels recursos de reposició presentats contra la inadmissió per tornar a posar sobre la taula l’indult. I ha estat relativament fàcil amb la incorporació de Inés Huerta Garicano, que ha superat un intent de ser recusada en aquest procediment per part de la Fundació Catalana de l’Esplai, impulsora de la petició d’indult.

Fonts judicials asseguren que els relleus no es van fer expressament, ni de bon tros. De fet, afirmen que es tracta d’un procediment reglat de composició de les sales i les diferents seccions del tribunal. Ara, un cop admès a tràmit, seran tots els jutges els que hauran de decidir sobre si els presos han de tornar a la presó a acabar de complir les seves penes, en diferents règims de compliment. Uns magistrats que s’han mostrat favorables al Tribunal de Comptes en la seva croada contra el Procés o bé que han ostentat càrrecs polítics amb el PP.

Manifestació a la plaça Artós de Barcelona contra la concessió dels indults / ACN

Jutge Fernando Román García, número dos de Gallardón

Fernando Román García (Guadalajara, 1960). És un dels homes forts del PP al Suprem i amic personal del president del Consell General de Poder Judicial, Carlos Lesmes. Té possiblement el currículum polític més desacomplexats de tots. Cal recordar que va ser el poderós número dos d’Alberto Ruiz Gallardón, com a secretari general, quan aquest va ser el titular del ministeri de Justícia. Conegut per manegar el poder a l’ombra i haver tingut un paper rellevant en la defensa de Carlos Dívar, el magistrat del CGPJ que va dimitir després de l’escàndol dels seus viatges a compte de fons públics. Román el va defensar a capa i espasa.

Llicenciat en Dret al Centre d’Estudis Universitaris de Madrid (1977-1982), el 1987 va ingressar per oposició a la carrera judicial i, també per oposició, a la carrera fiscal. Va treballar a Barcelona, on es va posar la toga com a jutge de districte número 13 de la demarcació. Després va ser nomenat advocat-fiscal de l’Audiència Provincial de Tenerife i fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, fins que el 1993 va accedir per oposició restringida a la condició de magistrat especialista del contenciós administratiu per exercir a les sales d’aquesta jurisdicció als tribunals superiors de justícia de les Canàries i de Castella i Lleó, així com a la mateixa àrea de l’Audiència Nacional.

Així mateix, va prestar serveis com a director del Gabinet Tècnic del Consell General del Poder Judicial (2002-2003) i com a magistrat cap del Gabinet Tècnic del Tribunal Suprem (2004-2011). Quan va deixar de ser la mà dreta de Gallardón, va ser nomenat titular de la la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional, on va romandre fins al gener del 2018, quan va ser nomenat magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, en sintonia amb les peticions de Lesmes. Va defensar admetre els recursos contra els indults ja en primera instància.

Jutge Wenceslao Olea Godoy, advocat de l’exèrcit de l’aire

Wenceslao Olea Godoy (Valle de la Serena, Badajoz, 1955). És l’únic magistrat de la Sala Tercera del Suprem que ha intervingut en la resolució dels recursos que van acabar amb les tres darreres revocacions d’indults: el d’un kamikaze de València (2013) i una mare de Sevilla que va incomplir el règim de custòdia de la seva filla (2018), per no motivar-se’n les “raons de justícia, equitat o utilitat pública” que exigeix ​​la llei, i el de l’empresari i president de la UD Las Palmas (2015) per no comptar amb el preceptiu informe del tribunal sentenciador. No en va ser ponent però va signar la plena conformitat amb la sentència. De fet, també va defensar l’admissió a tràmit dels recursos contra els indults en el primer intent.

Va ingressar a la carrera judicial per oposició l’any 1984 després d’exercir com a secretari judicial i d’haver tingut plaça al Cos Jurídic de l’Exèrcit de l’Aire. Destinat a l’Audiència de Granada i posteriorment al Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, a Granada mateix, després va ser enviat al Tribunal Superior d’Extremadura. El 2012 va ser nomenat magistrat al Tribunal Suprem.

Jutgessa Inés Huerta Garicano, recusada per ser de la JEC

Inés Huerta Garicano, (Madrid, 1951) és des de febrer del 2014 magistrada de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem. La desena magistrada de la sala. Va ingressar a la carrera judicial per oposició el juny del 1979, i va ascendir a magistrada el juliol del 1991, quan va ser destinada a la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, on va romandre fins al febrer del 2014, quan va ser nomenada magistrada del Tribunal Suprem de la Sala Contenciosa Administrativa com a magistrada especialista.

Va ser una de les més fervoroses defensores de la persecució del Tribunal de Comptes contra els líders del Procés i una de les nou togades que van signar per recusar Dolores Delgado com a fiscal general de l’estat. De fet, Huerta Garicano va ser recusada per la Fundació Catalana de l’Esplai en tant que va ser membre de la Junta Electoral Central de les eleccions del 10N que no va acceptar, en primera instància, la candidatura del president Carles Puigdemont com a líder de Junts. La recusació va ser desestimada el passat divendres.

Jutge Ángel Ramón Arozamena, de Cornellà, al Suprem i assessor de Felipe González

Ángel Ramón Arozamena Laso, (Madrid, 1956) és magistrat del Tribunal Suprem des del 2015. Un dels que signen els vots particulars. Llicenciat en dret per la Universitat Complutense de Madrid. Va ingressar a la carrera judicial el 1985 i va exercir com a jutge als jutjats de districte de Cornellà de Llobregat i Arganda del Rey (Madrid). Com a magistrat especialista del contenciós administratiu, ha treballat al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (1990-1996). Entre el 1996 i el 2007 va ser magistrat del Gabinet Tècnic del Tribunal Suprem i entre el 2009 i 2015, magistrat de la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional.

Fora de la carrera judicial, ha ocupat els llocs de vocal assessor del gabinet de la presidència del govern espanyol (1986-1990) –de Felipe González– i de director general de Relacions amb l’Administració de Justícia (2007-2009). També ha estat professor associat de Dret Processal (1991-1997) i de Dret Constitucional (2000-2007) a la Universitat Carlos III de Madrid i professor del Curs General de Pràctica Jurídica i del Curs Superior de Dret Administratiu del Centre d’Estudis Jurídics COLEX. Va signar la sentència que prohibia anar despullat per Valladolid, una resolució que en un cas polèmic dels naturistes castellans i el dret a passejar-se conill per la ciutat.

Jutge Juan Octavio Herrero Pina, el padrí del president de la sala

Juan Octavio Herrero Pina (Madrid, 1951) és un dels veterans de la casa. L’altre signant els vots particulars. És magistrat de la sala Contenciosa del Suprem des de setembre del 2004. Fins i tot va ser el padrí de César Tolosa, president de la sala. Va ingressar a la carrera judicial per oposició el desembre de 1977, va començar en jutjats d’instrucció a Daroca i a Tarazona, a la província de Saragossa. El desembre del 1981, la seva vida fa un tomb quan es promocionat a l’Audiència Provincial de Sòria i quatre anys més tard guanyava la plaça a l’Audiència Nacional. El 1992 va ser destinat al Suprem, a la secció tercera de la Sala Contenciosa, on es va estar fins el setembre del 2004. Especialista en dret administratiu i del medi ambient, força reticent a cedir competències a les administracions autonòmiques. Va ser ponent del cas Gescartera, on va decidir a favor de la Comissió Nacional del Mercat de Valors en perjudici dels inversors, i va participar activament en la sentència que laminava les competències de seguretat a la Generalitat.


Més notícies
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en una sessió de control al govern espanyol / ACN
Rufián sobre la revisió dels indults: “Els jutges es presenten a les eleccions”
Notícia: Rufián sobre la revisió dels indults: “Els jutges es presenten a les eleccions”
Comparteix
El republicà assegura que ERC no s'aixecarà de la taula de diàleg
Dos manifestants amb una pancarta que demana la 'llibertt dels presos polítics catalans', l'11 de setembre del 2020 (ACN)
El Suprem admet ara a tràmit els recursos contra els indults
Notícia: El Suprem admet ara a tràmit els recursos contra els indults
Comparteix
Tres magistrats s'imposen
La façana del Tribunal Suprem, a Madrid / Q.S.
La magistrada clau en la causa dels indults continuarà a les deliberacions
Notícia: La magistrada clau en la causa dels indults continuarà a les deliberacions
Comparteix
El Suprem desestima la recusació que la Fundació Catalana de l'Esplai contra Inés Huerta
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte / ACN
L’Acord Nacional per a l’Amnistia i l’Autodeterminació s’activarà a l’abril
Notícia: L’Acord Nacional per a l’Amnistia i l’Autodeterminació s’activarà a l’abril
Comparteix
És un dels compromisos recollits a l'acord de Govern ERC-Junts per a la investidura d'Aragonès

Comentaris

  1. Icona del comentari de: SADISME a maig 24, 2022 | 22:06
    SADISME maig 24, 2022 | 22:06
    ERC, fent el joc al Gobierno de Madrid, ha posat als peus dels cavalls a tot l'independentisme; també als presos.
  2. Icona del comentari de: Santi a maig 24, 2022 | 22:28
    Santi maig 24, 2022 | 22:28
    ARAGONES QUE FOTRAS ARA ??? TENS PEBROTS DE CONVOCAR A TOT CATALUNYA AL CARRER, SI O NO ???
    • Icona del comentari de: MHP a maig 25, 2022 | 10:33
      MHP maig 25, 2022 | 10:33
      No té pebrots, ni ell ni ningú altre. Fer veure com que governes, amb un sou collonut, una pensió collunada que li quedará per tota la vida quan marxi, què vols que faci? Agafar-se a la poltrona amb les dues mans i les dents.
  3. Icona del comentari de: Gavanenc a maig 24, 2022 | 23:20
    Gavanenc maig 24, 2022 | 23:20
    Els jutges espanyols del lawfare de nou decidiran sobre una qüestió política. Mentrestant duen quasi un any amb la indecisió i incertesa de si tomben o no uns indults que son una decisió dels governs espanyols. Aquesta incertesa sobre els afectats és un "castic" espanyol més. En acabat hi ha espanyolistes que s'estranyen perquè els hi costa tant de "fotre" els catalans i de fer-los baixar allò que ells consideren un soufflé.
  4. Icona del comentari de: Tabula rasa a maig 24, 2022 | 23:37
    Tabula rasa maig 24, 2022 | 23:37
    Com sempre, espana surt a salvar el procés d'independència. Molt bé que tornin a fotre a la presó als porcs traïdors que es van entregar i que fins ara només fan que claudicar i fer de tap de l'alliberament de Catalunya. Que espana cremi els seus sicaris. Cal treure del mig a aquesta colla de covards panxacontents com sigui. Aprofitem que el estado podrit els assetja. I si queda algú a la Generalitat, ha de fotre un cop de puny sobre la taula i dir NO a tot el que vingui d'espana, fer-se inhabilitar. Cal bloquejar. Provocar que hagin d'enviar els seus gestors de merda per que aquí no hi ha ningú que vulgui fer d'esclau gestor. Que es visualitzi la submissió. Que la gestionin ells directament, sense esclaus fumetes. Només així Catalunya despertarà altra cop. TABULA RASA.
  5. Icona del comentari de: almogaver.cat a maig 25, 2022 | 01:06
    almogaver.cat maig 25, 2022 | 01:06
    Amb franquesa la presentació de aquestes perles, que ens fa el Sr. Salellas, És tan pompós, com inútil el seu recorregut, inclús, ridícul, perquè no té potes (suport juridic) sols pot reptar i per poc temps. És del tot evident el curt viatge d'aquests "aventurerus". No tenen cap possibilitat. És pràcticament impossible alterar els Indults de l'estat. - No és una opinió, sinó un fet -. Per cert. No fou el Tribunal Suprem qui va demanar l'indult als Terroristes del 23/F ?
  6. Icona del comentari de: Tots a europa a maig 25, 2022 | 01:17
    Tots a europa maig 25, 2022 | 01:17
    El que han de fer tots ells es anar fora d'espanya per el que pugui passar.
  7. Icona del comentari de: Independentista a maig 25, 2022 | 06:15
    Independentista maig 25, 2022 | 06:15
    Crec que els indultats ja poden començar a fer les maletes i cap a la garjola falta gent.
  8. Icona del comentari de: Bse a maig 25, 2022 | 06:58
    Bse maig 25, 2022 | 06:58
    Ara que els fatxes monolingües han imposat la sentència del castellà, no en tenen prou i volen posar de nou gent a la presó. I aquí el govern titella de vichy continua acotant el cap i obeïnt. Quina merda de polítics que tenim
    • Icona del comentari de: fideli a maig 25, 2022 | 07:39
      fideli maig 25, 2022 | 07:39
      la clau de volta: no podem nomenar representants a gent capada. els capats, a la granja... per engreix i carn.
    • Icona del comentari de: MHP a maig 25, 2022 | 10:39
      MHP maig 25, 2022 | 10:39
      Fatxes momolingües, et refereixes als del govern, als de la plataforma per la llengua, etc. etc, etc? De ben segur que si.
      • Icona del comentari de: PHM a MHP a maig 25, 2022 | 12:31
        PHM a MHP maig 25, 2022 | 12:31
        MHP, certament tu ets bastant curt de gambals. Escrius unes animalades que no et creus ni tu. No tot serveix per a defensar la teva miserable Espanya, encara no te n'has adonat ?
        • Icona del comentari de: MHP a maig 25, 2022 | 14:09
          MHP maig 25, 2022 | 14:09
          Babauet, què hi ha de mentida en el que he escrit? Lo teu es diu abducció.
  9. Icona del comentari de: fideli a maig 25, 2022 | 07:38
    fideli maig 25, 2022 | 07:38
    els justícies españols "al amigo, el culo; al enemigo, por el culo; al indiferente, la legislación vigente"... dit per ells
  10. Icona del comentari de: Independentista a maig 25, 2022 | 08:11
    Independentista maig 25, 2022 | 08:11
    No, Santi. L'Aragonés no té pebrots per a fer aixó que dius.
    • Icona del comentari de: fideli a maig 25, 2022 | 09:11
      fideli maig 25, 2022 | 09:11
      el que dic. a qui se li acut designar a capats? els capats?
  11. Icona del comentari de: Manel a maig 25, 2022 | 12:09
    Manel maig 25, 2022 | 12:09
    Si fa un temps, amb diuen que acabaria odiant mes ERC que VOX, no m'ho hauria cregut, dons si, ha passat, ODIO MES ERC i JxCat, que VOX, al menys aquest no enganyen, diuen el que son, no com altres.
    • Icona del comentari de: A en Manel a maig 25, 2022 | 12:47
      A en Manel maig 25, 2022 | 12:47
      Manel, quin comentari més miserable. Comparar partits democràtics amb un partit com VoX que és una escissió del PP, un partit fundat el 1976 per 7 ex-ministre de Franco i que recull tota la patuleia ultradretana espanyola, ho diu tot de tu. A més és de pocavergonya intentar fer creure que VoX no "enganya". Ets un desgraciat i a més a més ets foll. Els que més us queixeu de tot sou els que feu menys per la independència ( si és que realment ets un independentista català, és clar) i us retrateu tots sols, sense anar gaire lluny, solament cal llegir com escrius : ""amb" diuen" ? No has tingut temps per a posar-te al dia en la nostra llengua, tros de quòniam ? Confons la preposició "amb" amb "em" l'acusatiu i datiu del pronom de primera persona (jo) i restes tant ample, aquest és el teu nivell, no se si pensar de quintacolumnista o de poca-solta, o tot alhora.
  12. Icona del comentari de: fat boy a maig 25, 2022 | 13:10
    fat boy maig 25, 2022 | 13:10
    Tenen mala peça al teler, quan es van entregar tenien tot el poble al darrere, quan els van indultar tambe, quan es va veure que ens havien venut per salvar el seu cul ja no, ara que els tornaran a la gossera, ja s'apanyaran. Els espanyols encara ens han fet un favor posant-nos davant en quina colla de merdaseques haviem confiat. Si haguessin afluixant nomes una miqueta aquesta colla de bandarres ens haurien estat fent beure a galet fins al dia del Judici.
  13. Icona del comentari de: Sisplau a maig 25, 2022 | 13:23
    Sisplau maig 25, 2022 | 13:23
    Heu intentant vendre Catalunya als espanyols per interès i càlculs de merda dels vostres partits. Ara, o us enfronteu al estado i aixequeiu la DUI i ens tindreu a tots al davant b vosaltres, o que us fotin al talego altra cop per covards cadiraires, i que no en sortiu maiés.
  14. Icona del comentari de: Ferran a maig 25, 2022 | 14:10
    Ferran maig 25, 2022 | 14:10
    El mundo al revés. Yo pensaba que la judicatura estaba destinada a cumplir y hacer cumplir las Leyes que se dictan por el pueblo a través de sus representantes en el Parlamento, y no al revés. La vergonzosa judicatura de CaspaÑastan debería desandar parte del camino erróneamente escogido y tener una semblanza con sus homónimos del mundo occidental democrático.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa