El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem admet ara a tràmit els recursos contra els indults
  • CA

Debat pràcticament inèdit a l’alta judicatura espanyola. La Secció Cinquena de la Sala Tercera Contenciosa Administrativa ha decidit per una ajustadíssima majoria de tres a dos magistrats estimar els recursos de reposició interposats contra la decisió de no admetre a tràmit els recursos contra els indults als líders independentistes catalans condemnats a presó. De fet, eren els recursos contenciosos administratius presentats contra els Reials Decrets pels quals van ser indultats per ordre de l’executiu espanyol de Pedro Sánchez. Un grapat de recursos interposats per líders polítics i partits espanyolistes com Ciutadans o Enric Millo.

La Sala estima tots els recursos excepte l’interposat per l’entitat Pro Patrimonium Sijena i Jerusalem, que es rebutja per unanimitat, per macana absoluta de legitimació. El tribunal ordena la continuació dels procediments i posposa al tràmit de sentència el pronunciament sobre la manca de legitimació dels recurrents plantejada per l’Advocacia de l’Estat a tots els recursos. El contingut íntegre de les actuacions es coneixerà els propers dies que inclourà vots particulars. La decisió arriba després del canvi de composició de la sala. De fet, l’entrada de Segundo Menéndez, fervent favorable a la inadmissió, ha estat rellevat per Inés Huerta, absolutament favorable a què s’entri a estudiar els recursos perquè considera que els recorrents estan legitimats.

Debat des del 20 de gener

El passat 20 de gener, la mateixa Sala va interpretar que l’Advocacia de l’Estat tenia raó en tant que cap dels recorrents tenia legitimitat per poder impugnar el decret dels indults. De fet, les al·legacions prèvies formulades per l’Advocacia de l’Estat van ser de tot estimades, en el benentès que els magistrats mantenien la doctrina estricta de qui pot o no recórrer una decisió de gràcia com la de l’indult atorgada pel govern espanyol. Una decisió discrecional que no arbitrària. En concret, els recurrents que perviuen ara són l’entitat ultraespanyolista Convivència Cívica Catalana; els dirigents de Ciutadans Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra; partit polític VOX; partit polític Partit Popular; diputats i exdiputats del Parlament de Catalunya del Partit Popular Alejandro Fernández, Santiago Rodríguez, Andrea Levy, Juan Bautista Milian i Lorena Roldán i l’exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo.

La decisió del gener, però, era fins un punt esperable a la vista que els magistrats del Suprem no havien modificat mai la seva doctrina sobre qui està legitimat per interposar un recurs contra un indult. De fet, històricament n’ha restringit amb força les causes d’impugnació d’un indult fins i tot, en casos de certa ascedència mediàtica. Ara però, torna el neguit i més quan ha transcendit la notícia un cop la justícia europea ha retornat la immunitat al president Carles Puigdemont, i als exconsellers i també eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín.

Més notícies
La façana del Tribunal Suprem, a Madrid / Q.S.
La magistrada clau en la causa dels indults continuarà a les deliberacions
Notícia: La magistrada clau en la causa dels indults continuarà a les deliberacions
Comparteix
El Suprem desestima la recusació que la Fundació Catalana de l'Esplai contra Inés Huerta
L'exconseller Josep Rull, durant l'acte de JxCat a Terrassa / ACN
Rull, sobre la possible revocació dels indults: “Hem d’estar preparats”
Notícia: Rull, sobre la possible revocació dels indults: “Hem d’estar preparats”
Comparteix
L'exconseller creu que "podria passar" que els presos polítics tornin a la presó si el Suprem canvia d'opinió
Imatge d'arxiu de Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó
Un TC dividit desestima els recursos de Junqueras i Romeva contra la sentència del Procés
Notícia: Un TC dividit desestima els recursos de Junqueras i Romeva contra la sentència del Procés
Comparteix
La condemna queda ratificada amb el vot de només sis dels magistrats, ja que hi ha tres vots particulars, dos recusats i un absent per malaltia
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja | ACN
El Govern desmenteix que Aragonès hagi dit que els indults es van negociar
Notícia: El Govern desmenteix que Aragonès hagi dit que els indults es van negociar
Comparteix
L'executiu reitera que confia en la taula de negociació i demana unitat a l'independentisme perquè doni fruits

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cs, sou dolents a maig 24, 2022 | 14:42
    Cs, sou dolents maig 24, 2022 | 14:42
    Edmundo Bal tots els de Cs sou dolents. Per què teniu tant odi a Catalunya? La majoria sou fills de la immigració franquista, per què coi vau venir a Catalunya si us va comportar una vida amargada? Jo sols hi veig una explicació: sou franquistes que vau seguir la consigna de Franco i els seus ministres de venir a xafar el fet diferencial català, a canvi d'una bona feina a través del sindicat vertical. Porteu l'odi integrat. Ara gaudireu de veure com unes persones pateixen el dubte de si han de tornar a la presó. Sou dolents. Ah i ja veieu que fora de la política NO serviu per res.
  2. Icona del comentari de: Sou dolents a maig 24, 2022 | 14:43
    Sou dolents maig 24, 2022 | 14:43
    Edmundo Bal tots els de Cs sou dolents. Per què teniu tant odi a Catalunya? La majoria sou fills de la immigració franquista, per què coi vau venir a Catalunya si us va comportar una vida amargada? Jo sols hi veig una explicació: sou franquistes que vau seguir la consigna de Franco i els seus ministres de venir a xafar el fet diferencial català, a canvi d'una bona feina a través del sindicat vertical. Porteu l'odi integrat. Ara gaudireu de veure com unes persones pateixen el dubte de si han de tornar a la presó. Sou dolents. Ah i ja veieu que fora de la política NO serviu per res.
  3. Icona del comentari de: Pep a maig 24, 2022 | 14:44
    Pep maig 24, 2022 | 14:44
    No publicar la declaració d'independècia en el diari oficial i enfrontar totes les conseqüències ha estat el gran error. Ara toca assumir les conseqüències d'haver-se aturat a mig camí.
  4. Icona del comentari de: en fi a maig 24, 2022 | 14:46
    en fi maig 24, 2022 | 14:46
    españa el país més antidemocràtic de la història de la democràcia, i sense separació de poders
  5. Icona del comentari de: ja n'hi ha prou a maig 24, 2022 | 15:09
    ja n'hi ha prou maig 24, 2022 | 15:09
    Rufián, Aragonés, Junqueras, endavant amb el diàleg i endavant amb el soport al Sánchez o el que és el mateix, al Gobierno español, al pegassus, al 25%, les vostres abraçades amb el SAR El Preparao, els CdR empresonats i amb judicis perquè els han portat al límit la Generalitat, com l'Adrià, la trencadissa social a l'Educació...I Ara aquests pobres expresoners polítics que no acaben de fer net...Us asseguro que el Montilla, al vostre costat, ha esdevingut un estadista estelar, un superestarlet. No tinc paraules o potser aquestes: inútils, ineptes, traïdors i botiflers.
  6. Icona del comentari de: Ramon a maig 24, 2022 | 15:13
    Ramon maig 24, 2022 | 15:13
    Espero que per el be de Catalunya, tornin a tancar a la presso els traidors del 1O, el primer el capallanet Junqueres, i aquesta vegada, no sortirem a protestar.
  7. Icona del comentari de: JordiP a maig 24, 2022 | 15:14
    JordiP maig 24, 2022 | 15:14
    En aquest país, la justícia no és mai la mateixa segons el jutge. Sempre m'ha xocat molt que els advocats puguin dir "ens ha tocat un jutge bó" o "mala sort: ens ha tocat un jutge dolent". O sigui que la justícia espanyola no és tan cega com diuen. Tenia razón aquell (era el Perich?) que pintava la diosa Justícia treient un ull de la bena.
  8. Icona del comentari de: fat boy a maig 24, 2022 | 15:21
    fat boy maig 24, 2022 | 15:21
    "Entre la indignat i la guerra vau triar la indignitat, i ara tindreu la indignitat i la guerra". Ja ho va dir el Churchill fa 82 anys.
  9. Icona del comentari de: Independentista a maig 24, 2022 | 15:21
    Independentista maig 24, 2022 | 15:21
    Un motiu més per a que els nostres cagadíssim polítcs s'acolloneixin.
  10. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 24, 2022 | 15:25
    El cit campejador maig 24, 2022 | 15:25
    Suprem, aneu tard.
  11. Icona del comentari de: Anònim a maig 24, 2022 | 15:39
    Anònim maig 24, 2022 | 15:39
    Suposo que també revisaran la dels franquistes i malversadors que es van beneficiar de indults. Deixeu caure ja aquesta merda de gobierno putañol i que exploti tot.
  12. Icona del comentari de: ton c. a maig 24, 2022 | 15:41
    ton c. maig 24, 2022 | 15:41
    casualitat, si, ara que la justicia europea, retorna la inmunitat a Puigdemont, oh, acció reacció, és el que fan a les Espanyes, no tenen prou personalitat i han d´ esperar que els hi facin la feina els altres. Aquí no només hi ha un rei emerit, hi ha una Espanya emérita.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa