El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sànchez presenta el recurs a la justícia europea perquè Espanya “rebi un correctiu”

L’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, ha escollit aquest dilluns 20 de setembre, quart aniversari de l’escorcoll d’Economia que el va portar a la presó durant gairebé 4 anys, per presentar la seva demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. De fet, la pluja ha impedit fer-ho davant la seu del departament d’ara fa quatre anys. Una demanda pensada per tal que el “regne d’Espanya rebi un correctiu inequívoc perquè mai més un ciutadà de Catalunya vegi vulnerats els seus drets de reunió, opinió, expressió o llibertat ideològica“. La presentació del recurs, apadrinada per l’Assemblea Nacional Catalana i la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha servit per recordar que la resolució de la instància europea servirà per alimentar la “legitimació interna i externa” del Procés. De fet, l’ANC ha posat en marxa la campanya “Independència és llibertat” per agrupar les iniciatives de denuncia de la repressió.

La diferència dels recurs a Estrasburg de Jordi Sànchez respecte als presentats abans pels diferents polítics és que l’expresident de l’ANC no estava al Govern. La defensa emfatitza aquest punt i més després del vot particular del Tribunal Constitucional que precisament posaven en qüestió la interpretació restrictiva de drets de mobilització i de protesta que havia decretat el Tribunal Suprem en la seva sentència sobre el Procés que el va condemnar a 9 anys de presó. A més, el recurs apel·la a la vulneració de drets de com el del jutge predeterminat per llei, el drets de manifestació, opinió o reunió així com el de la taxativitat penal.

Jordi Pina, advocat de Jordi Turull, a l'entrada de la presó de Lledoners el dia que s'han firmat els indults / Jordi Borràs
Jordi Pina, advocat de Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, a l’entrada de la presó de Lledoners el dia que s’han firmat els indults / Jordi Borràs

El recurs, al que ha tingut accés El Món i signat per l’advocat Jordi Pina, s’inicia amb la contrarietat que suposa que fos el Tribunal Suprem jutgés Sànchez quan tot allò denunciat per la fiscalia havia passat a Catalunya. “L’aplicació de la seva doctrina consolidada durant gairebé quinze anys hauria d’haver portat el Tribunal Suprem a declinar de la seva competència territorial en favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per evitar-ho, el Tribunal Suprem va decidir crear ad hoc noves regles competencials absolutament diferents” , denuncia l’escrit. En aquesta línia, remarca que la sala penal “va emprar criteris encunyats per primera vegada en aquest procediment”. Segons els advocats, l’assumpció de competència per part Suprem va impedir que recórrer la seva condemna davant d’una segona instància i declarar directament en català durant el judici. És més “el va obligar a passar molts mesos a la presó a 600 km de la família i del seu advocat; i va deixar el judici en mans d’un tribunal en la designació del qual tenen una gran influència els principals partits polítics espanyols, com han denunciat reiteradament organismes com GRECO” .

També subratlla en el recurs la manca d’imparcialitat dels magistrats. Com exemple, utilitza expressions del jutge instructor, Pablo Llarena, on assegurava que “havíem sofert” el Procés en primera persona del plural. També incloun en aquest apartat jutges de sala que van tenir relació amb el cas que com a representants d’una associació judicial es van dedicar a criticar sense manies a través de Twitter els seus futurs ajusticiats així com altres magistrats que van admetre la querella contra els líders del Procés al Govern amb una interlocutòria “en la qual ja s’afirmava l’encaix penal dels fets”. En aquest apartat, la defensa insisteix també en la recusació de dos magistrats del Tribunal Constitucional, que es van haver d’apartar del debat del recurs, o el whatsapp que el cap del Senat del PP, Ignacio Cosidó, va enviar assegurant que el seu partit dominaria la sala penal del Suprem.

Un altre apunt del recurs són les al·legacions en base els fets relatius a la legalitat penal en relació amb els drets a la llibertat personal, la llibertat d’expressió i la llibertat de de reunió. El recurs entèn que la condemna per sedició vulnera el principi de legalitat i la pena imposada suposava una vulneració del principi de proporcionalitat que lesionava drets com el de llibertat, el de reunió pacífica i el de llibertat ideològica i d’expressió, “l’exercici dels quals es veu fortament dissuadit per la imposició de greus sancions als promotors de manifestacions reivindicatives sempre pacífiques”. De fet, l’escrit de Pina descriu que Sànchez va ser condemnat per “promoure una actuació ciutadana que, en ella mateixa, no era delictiva, com es reconeix a les pàgines 240 i 245 de la Sentència del Tribunal Suprem”.

En síntesi, el recurs entèn que hi ha hagut “violació del dret a la legalitat penal de l’article 7 Converi Europeu de Drets Humans (CEDH) en relació amb el dret a la llibertat personal, art. 5 del mateix conveni així com la violació del dret a la llibertat d’expressió (art. 10 CEDH) i de reunió pacífica (art. 11 CEDH) i de l’article 18 en el sentit que interpreta que hi ha una “motivació política o econòmica darrera” d’aquesta persecució penal.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: X a setembre 20, 2021 | 19:22
  X setembre 20, 2021 | 19:22
  Hi ha molts fronts, tots importants. Un dels objectius de la independència és la protecció de la cultura i llengua catalanes, i ara el tràmit de la Llei de l'audiovisual que sentencia el català a l'audivisual és a punt d'entrar al Consell de ministres. I què fa ERC, tan sobiranista ella, que té a la mà àdhuc fer caure al Pedro Sànchez? Ja diu el Rufiàn que ni pensamientos (en castellà, perquè el Rufian només parla castellá) de fer caure el pressupost. Cal doncs que caigui ERC. I ja no parlar del PSC o els Comuns, que tenen de catalans tant com de monjos benedictins.
  • Icona del comentari de: Realitat a setembre 20, 2021 | 22:25
   Realitat setembre 20, 2021 | 22:25
   I que vols, fer caure al govern del Psoe per a que entri el PP? Segur que aquestos protegiran mes que el psoe el català oi que si? A veure si pensem una mica. I els teus de Junts, altrament convergents van donar suport al PP molt temps
  • Icona del comentari de: Pepet de Vallmanya a setembre 21, 2021 | 01:57
   Pepet de Vallmanya setembre 21, 2021 | 01:57
   Totalment d'acord. SI NO VOLEN FER CAURE EL GOVERN IMPERIAL FEM CAURE EL GOVERN COLONIAL !
  • Icona del comentari de: Un català a setembre 21, 2021 | 09:12
   Un català setembre 21, 2021 | 09:12
   El que ha de caure és Puigdemont i la seva colla de convergents, aquests només pensen en la pasta. La burgesia catalana ens vol fer creure que són indepes? jajajaja vinga cap a Waterloo a pagar el palau del marqués de romania.
 2. Icona del comentari de: Català a setembre 20, 2021 | 19:48
  Català setembre 20, 2021 | 19:48
  Benvolgut, tan de bó que hi hagi sort, però em penso que la U.E se`n ha refotut de nosaltres, els catalans.
  • Icona del comentari de: MHP a setembre 21, 2021 | 10:08
   MHP setembre 21, 2021 | 10:08
   No de tota ela catalans, noi, només d'una part que ja us tenen calats.
 3. Icona del comentari de: El corb de la Rufina a setembre 20, 2021 | 19:49
  El corb de la Rufina setembre 20, 2021 | 19:49
  Canya contra el xoriços amb imPPunitat, com el campechano !
 4. Icona del comentari de: miquel puigpelat a setembre 20, 2021 | 20:21
  miquel puigpelat setembre 20, 2021 | 20:21
  Un altre correctiu que es passarà pel forro.
 5. Icona del comentari de: Ai Jorgito Chanches a setembre 20, 2021 | 21:37
  Ai Jorgito Chanches setembre 20, 2021 | 21:37
  Com es nota que no pagues tot això de la teva butxaca. La justícia no és barata enlloc.
 6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 20, 2021 | 23:23
  Luisnomeacuerdo setembre 20, 2021 | 23:23
  Ya veras el caso que te van a hacer, paleto voz de pito, os tienen calados y lo sabéis. Y si condenan a tu país, este se lo pasará por el arco del triunfo como siempre.
 7. Icona del comentari de: La democracia es per a tots, per els Catalans també a setembre 21, 2021 | 06:26
  La democracia es per a tots, per els Catalans també setembre 21, 2021 | 06:26
  Amb tanta mentida, amb tanta injusticia esper que mai més a Catalunya no és torni a votar a cap partit d'espanyistan erc tampoc.
 8. Icona del comentari de: Charnego a setembre 21, 2021 | 08:24
  Charnego setembre 21, 2021 | 08:24
  Este tipo me suena ...
 9. Icona del comentari de: De pena este pinche. a setembre 21, 2021 | 08:38
  De pena este pinche. setembre 21, 2021 | 08:38
  Este tío se pincha con mierda de pollo, por eso esa cara de sub..Mal.
 10. Icona del comentari de: MHP a setembre 21, 2021 | 10:06
  MHP setembre 21, 2021 | 10:06
  Suposo que també denunciarà la falta de drets funamentals als que ens tenen sotmesos els que no pensen com ell. O no?
 11. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 21, 2021 | 19:17
  Doctor Strangelove setembre 21, 2021 | 19:17
  I a aquest mort de gana, qui li paga les demandes! Perquè això no és de franc! Doc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa