El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Giró: “Tenim un problema i avui no es diu 3%, es diu 36%”

El conseller d’Economia, Jaume Giró, eleva el to polític de les seves reclamacions financeres a l’Estat i avui ha donat la volta a l’històric “tenim un problema, el problema es diu 3%” de Pasqual Maragall. “Tots els catalans, des d’Alcanar fins a Portbou
passant per Bossòst, tots, tenim un problema. Tenim un problema. El tenim fa molts anys. I aquest problema, avui, no es diu 3%. Aquest problema es diu 36%“, ha etzibat el conseller des de la tribuna del Parlament en una resposta a una interpel·lació sobre la manca d’inversió de l’Estat a Catalunya del diputat de Junts Joan Canadell, que li ha deixat la pilota en el punt de penal.

Canadell llança el primer dard als socialistes i Giró remata la jugada

De fet, Canadell ja havia llançat el dard als socialistes, tant al govern de Pedro Sánchez, del PSOE, com al cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, del PSC. Fins al punt que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, abans de donar-li la paraula a Giró per respondre, ha dit amb un somriure i una lleu ironia que potser l’hauria de donar als socialistes per pronunciar-se també. Els diputats del PSC presents a l’hemicicle s’han pres bé la broma i també han rigut.

Sigui com sigui, Giró ha assegurat en el torn de rèplica que li corresponia que el grau d’execució dels pressupostos estatals a Catalunya –el 2021 només es van fer el 36% de les inversions previstes, o el 35.7%, per ser exactes– que tanta polèmica han provocat els darrers dies és “un problema endèmic”. “Per més que ens hi posem, per més esforços que fem, per més que ho denunciem dècada rere dècada, no hi ha forma de corregir-lo”, s’ha queixat després de dies de debat i davant les excuses variables del govern de Pedro Sánchez.

Un tren de Rodalies ple de gent a punt de sortir de l'estació de Sants, l'1 d'octubre del 2021, en una nova jornada de vaga / ACN
Un tren de Rodalies ple de gent a punt de sortir de l’estació de Sants, l’1 d’octubre del 2021, en una nova jornada de vaga / ACN

O abaixar el cap davant “els segrestadors”, o “fugir del captiveri”

Segons el conseller, aquest tractament que l’Estat dona a Catalunya, governi qui governi, és un problema que “ofega” el país i que fa sentir “humiliats” els catalans. “Enverina les arrels de la nostra pròpia dignitat, ens impedeix l’eclosió com a país”, ha especificat. Per a Giró, “quan una injustícia política dura mig segle, es fa difícil creure que qui la provoca tingui cap intenció
de corregir-la”.

I per acabar la seva intervenció, ha acabat advertint quines són les dues úniques alternatives de Catalunya si l’Estat no té cap intenció de “revisar el model”. “Una, abaixar el cap i esperar clemència, com de vegades fan els ostatges amb els seus segrestadors. L’altra, persistir, mantenir la fe i la il·lusió, buscar una oportunitat, preparar les condicions, sense defallir, sense perdre l’esperança, per tal de fugir del captiveri i recuperar la llibertat”, ha rematat amb to èpic per reivindicar el camí cap a la independència.

Les veritables xifres d’execució de la Generalitat

Un dels punts de conflicte amb l’Estat en relació a les inversions que ha abordat Giró ha sigut les dades que ha donat aquesta setmana Pedro Sánchez per excusar-se. El president de l’executiu espanyol ha arribat a dir que tots els governs tenen dificultats tècniques per executar completament els seus pressupostos i que la Generalitat no se’n lliura. Segons Sánchez, el govern català només va executar l’any passat el 57% de les inversions previstes. Tot i que encara estaria molt per sobre del 35,7% de l’Estat a Catalunya, el conseller d’Economia ha volgut subratllar que aquestes xifres són falses o com a mínim errònies.

“Segons l’Informe mensual d’execució de la Generalitat, a desembre de 2021, els departaments de la Generalitat i el sector públic administratiu van executar el 71,5% del pressupost del capítol d’inversions. Però permetin-me complementar la dada per tal de fer-la comparable a la del 36% d’execució de les inversions de l’Estat. Tenint en compte tot el sector públic, els puc dir que el percentatge d’execució de les inversions de la Generalitat és del 95,5%. Ni el 35,7% de l’Estat, ni el 57% que ens atribueix el senyor Sánchez i el senyor Illa”, ha sentenciat Giró.

Més notícies
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés / ACN

Sánchez justifica l’excés d’inversió a Madrid per les autopistes radials

Notícia: Sánchez justifica l’excés d’inversió a Madrid per les autopistes radials
Comparteix
El buit de Catalunya és fruit del "coll d'ampolla" que es va produir el 2020 per la pandèmia
Notícia: Sánchez justifica l’excés d’inversió a Madrid per les autopistes radials - Mobile
El president a l'exili, Carles Puigdemont, durant una roda de premsa a l'Alguer / ACN

Puigdemont acusa el govern espanyol d'”esquilar els catalans”

Notícia: Puigdemont acusa el govern espanyol d'”esquilar els catalans”
Comparteix
L'expresident respon a Illa que la "confrontació més salvatge" és la de "l'Estat contra els 7,5 milions de catalans"
Notícia: Puigdemont acusa el govern espanyol d'”esquilar els catalans” - Mobile
Àlex de Azuaje, al capdavant de la delegació de Barcelona d'Anem per Feina

Anem X Feina exigeix unitat empresarial per combatre la desinversió estatal

Notícia: Anem X Feina exigeix unitat empresarial per combatre la desinversió estatal
Comparteix
La patronal critica la poca inversió estatal i demana explicacions al Govern
Notícia: Anem X Feina exigeix unitat empresarial per combatre la desinversió estatal - Mobile
El president del Govern, Pere Aragonès, i la consellera Laura Vilagrà, aplaudeixen després que el Parlament aprovi els pressupostos de l'executiu el 23 de desembre de 2021 (Horitzontal)

Vilagrà envia una carta al govern espanyol: “La seva deslleialtat m’indigna”

Notícia: Vilagrà envia una carta al govern espanyol: “La seva deslleialtat m’indigna”
Comparteix
La consellera convoca la delegada del govern espanyol a Catalunya a Palau per demanar-li explicacions
Notícia: Vilagrà envia una carta al govern espanyol: “La seva deslleialtat m’indigna” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a juny 09, 2022 | 12:20
  Gonzalo juny 09, 2022 | 12:20
  Ejecución presupuestaria de la generalidad catalana en infraestructuras: 53%. Tampoco es para que vayan dando lecciones de nada, estos "tarats".
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 09, 2022 | 21:43
   Anònim juny 09, 2022 | 21:43
   95,5% tarat
   • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 10, 2022 | 09:06
    Gonzalo juny 10, 2022 | 09:06
    Correcto. Tienes una tara del 95'5%. Sigue con la medicación
  • Icona del comentari de: Cat a juny 10, 2022 | 09:35
   Cat juny 10, 2022 | 09:35
   Pel teu govern, tu només vals el 3,6%
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 10, 2022 | 10:23
   Anònim juny 10, 2022 | 10:23
   Ja t'han tornat el rescat dels 63.000.000.000€ als bancs, tarat? I els 140.000 habitatges que també has pagat? No es estrany que tinguis una tara del 184% goncañol.
   • Icona del comentari de: MHP a juny 11, 2022 | 09:03
    MHP juny 11, 2022 | 09:03
    Però el tarat no era el Puchi?. Què no us arriven les noticies al poble?
 2. Icona del comentari de: almogaver.cat a juny 09, 2022 | 14:47
  almogaver.cat juny 09, 2022 | 14:47
  Sempre genial el nostre Conseller Sr. Giro. -"Quan una injustícia política dura mig segle, es fa difícil creure que qui la provoca tingui cap intenció de corregir-la"-. Concís i precís. És un privilegi comptar amb un conseller que va sempre, a l'arrel del problema. Procurem que a més que ens volen com la "Vaca cega" no siguem, mes a mes "Sorda" Els efectes d'aquest sord i constant; implacable i ancestral; "ES-PO--LIA-CIO", afecta també, als " suyos" i "casas regionales (com d'aragong " d'Abajo las catenarias")"; als "Altres catalans" i als de la Nissan també. (Un dia és re-parlarà, del "Deseado" desmantellament de Nissan). El gobierno, oh té clar i segueix la política de Simó de Montfort. "Donem Cafe i esquilmem-los a tots: Els indepes i els que no; els "nuestros" i els que "no tanto". Que Déu ja els separarà. Però de moment maldestrem la seva infraestructura i parla; comunicacio i i buidem les seves "catalanas" butxaques.
 3. Icona del comentari de: almogaver.cat a juny 09, 2022 | 14:49
  almogaver.cat juny 09, 2022 | 14:49
  Sempre genial el nostre Conseller Sr. Giro. -"Quan una injustícia política dura mig segle, es fa difícil creure que qui la provoca tingui cap intenció de corregir-la"-. Concís i precís. És un privilegi comptar amb un conseller que va sempre, a l'arrel del problema. Procurem que a més que ens volen com la "Vaca cega" no siguem, mes a mes "Sorda" Els efectes d'aquest sord i constant; implacable i ancestral; "ES-PO--LIA-CIO", afecta també, als " suyos" i "casas regionales (com d'aragong " d'Abajo las catenarias")"; als "Altres catalans" i als de la Nissan també. (Un dia és re-parlarà, del "Deseado" desmantellament de Nissan). El gobierno, oh té clar i segueix la política de Simó de Montfort. "Donem Cafe i esquilmem-los a tots: Els indepes i els que no; els "nuestros" i els que "no tanto". Que Déu ja els separarà. Però de moment maldestrem la seva infraestructura, parla i buidem les seves "catalanas" butxaques.
 4. Icona del comentari de: Junts3%, giro del psoe? a juny 09, 2022 | 15:16
  Junts3%, giro del psoe? juny 09, 2022 | 15:16
  Treure el 3% indica quin personatge mes inepte es el GIROBANK, pur espanyolisme psoe.giro
 5. Icona del comentari de: 36% de comisión resulta excesivo. a juny 09, 2022 | 18:33
  36% de comisión resulta excesivo. juny 09, 2022 | 18:33
  No hay que matar a la gallina de los huevos de oro. Se lo confirmará cualquier traficante de divisas, o a sus familiares.
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 10, 2022 | 10:21
   Anònim juny 10, 2022 | 10:21
   Com els eméritos
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 11, 2022 | 18:37
   Pere Llimonera i Citronell juny 11, 2022 | 18:37
   Bueno, la VeRDaD es que toda España está igual con lo P0LiTicasTR0s, pero Catalunya es una de las Regiones mas corruptas (la que mas probablemente), No solo de España sino de Toda la UE... Solo se puede decir que todo el MundiLL0 de la Burbuja y los partidos del secesionismo supremata de patrias inventadas son un caso aparte... Est0s N0 pasan "La PRueBa del ALG0DóN", ni en 3 siglos en que esté San Jordi pidiéndoselo de rodillas... Quina Creu!
 6. Icona del comentari de: Jm a juny 09, 2022 | 19:28
  Jm juny 09, 2022 | 19:28
  Els polítics de partit, (les regles establertea en aquesta democracia no en permet d’altre tipus) renuncien a l’evolució de les pròpies idees en virtud de la disciplina de partit i l’homogenització del discurs redactat per altres. La vocació de pertenyènça els priva del pensament propi. No entenc quina necessitat els empeny a afiliar-se.No se que hi foteu dins el govern i dins la Diputació, amb els sociatas…Tots deveu recordar, ni que siga vagament, el solemne discurs d’Artur Mas del 25 de novembre de 2014 a l’Auditori del Fòrum de Barcelona, després de la votació, en què proposava d’anar a fer la independència. I que, una setmana després, Oriol Junqueras li va respondre amb un altre discurs en què li portava la contrària en tot, el 2 de desembre al Palau de Congressos de Catalunya. Aquells dos discursos van convertir la política catalana en una guerra freda de partits. No es parlaven entre ells. Els militants de tots dos grups s’insultaven i en algun cas es van agredir i tot. No recorde un moment més desesperant que aquell, en què tot semblava definitivament perdut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa