El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat inverteix a Catalunya un 36% del previst i fa ploure milions a Madrid

L’Estat espanyol només ha executat un terç dels diners que havia d’invertir a Catalunya tal i com s’havia acordat als pressupostos del 2021. En concret, s’ha invertit un 35,8% del pressupost inicial, uns 740 milions d’euros. Pel que fa a la Comunitat de Madrid, la xifra ha superat el previst, executant un 184%, el que equival a 2.086 milions d’euros. En comparativa doncs, Catalunya queda molt lluny de poder complir els objectius marcats en els pressupostos que van signar ERC i el PDeCat amb el govern de Pedro Sánchez. En canvi, Madrid ha aconseguit incrementar els diners que inicialment s’havien acordat i ha pogut fer més inversions de les que estaven previstes.

El ministeri d’Hisenda ha publicat aquest dilluns les xifres exactes d’inversió de l’Estat a les diferents comunitats autònomes. Catalunya s’ha endut una de les pitjors parts, rebent només un terç del que s’havia acordat inicialment. Aquestes inversions han estat sobretot en el sector públic empresarial, amb 515,2 milions d’euros, apartat on s’hi inclouen empreses públiques com Adif (169,1 milions d’euros), Renfe (90,6 milions d’euros) o Ports de l’Estat (82,9 milions d’euros). Per altra banda, a l’Administració General de l’Estat, s’hi ha destinat 153,1 milions d’euros, en els Organismes Autònoms i resta d’entitats dependents de l’AGE 52,6 milions d’euros i en el sector públic administratiu 18,7 milions d’euros.

On han anat a parar els diners?

Les dades que ha proporcionat el ministeri d’Hisenda es desglossen en diferents camps. En aquest context, les empreses que tenen concessió pública són les que s’enduen gran part dels diners. Aquestes són empreses com Adif o Renfe, on s’hi han fet les inversions més grans. També hi ha hagut una gran part de l’inversió que s’ha destinat a mantenir i millorar Ports de l’Estat on també hi ha els ports importants de Catalunya. En concret l’execució al sector públic empresarial ha estat del 27,3% respecte els 1.886,8 milions d’euros previstos en els pressupostos del 2021. A més, tamé ha aconseguit finançament -tot i que menys del previst- el Consorci de la Zona Franca, amb 17,1 milions d’euros invertits. i executats.

Viatgers en un tren de Rodalies, en imatge d'arxiu / Jordi Play
Viatgers en un tren de Rodalies, en imatge d’arxiu / Jordi Play

D’altra banda, els diners també s’han destinat a altres organismes públics. D’aquesta manera, l’Administració General de l’Estat a Catalunya ha assolit la xifra d’execució més alta, arribant al 91,1% dels pressupostos previstos, uns 153,1 milions d’euros. Entre aquests, destaquen els 141,1 milions d’euros del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, amb un 86,2% del total, o els 2,1 milions d’euros del ministeri de l’Interior, amb un 86,2%. En canvi, en altres, com el ministeri de Treball i Economia Social, el grau d’execució és un 4,6%, fins als 36.117,08 euros, molt per sota de la xifra acordada.

Pel que fa als organismes autònoms, les despeses s’han disparat i han arribat als 52,69 milions d’euros davant els 1,5 milions d’euros previstos. En aquesta ocasió, la pujada s’explica gràcies a les operacions extraordinàries que que s’han fet a organismes adscrits al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i de Ciència Innovació, amb 44,9 milions d’euros. Per últim, a les entitats del sector públic administratiu també han aconseguit sumar més del previst, amb 18,7 milions d’euros, un 161,8% més.

Madrid, reina dels pressupostos executats

La Comunitat de Madrid ha aconseguit assolir un 184% dels pressupostos previstos pel 2021. Una xifra que supera en més d’un 80% el que s’esperava invertir-hi. Aquesta inflació de l’execució és a causa dels diners que s’han invertit en l’Administració General de l’Estat a Madrid. En concret les xifres han sigut d’un 438,8% d’execució, el que equival a 836,98 milions d’euros. Tot i la clara diferència entre els dos territoris, el ministeri d’Hisenda també ha recalcat que aquestes xifres publicades no són el 100% dels diners executats, ja que encara falten 8.007,8 milions d’euros d’inversió per concretar a nivell territorial.

Més notícies
Els reis espanyols, Felip VI i Letízia / EP

La Família Reial va rebre 507.700 euros en sous l’any 2021

Notícia: La Família Reial va rebre 507.700 euros en sous l’any 2021
Comparteix
Els sous de Felip VI, Letizia i Sofia, al descobert
El president del Govern, Pere Aragonès, i el diputat de la CUP Carles Riera, abans de començar un ple al Parlament / ACN

El 61% dels acords amb la CUP s’estan executant, segons el Govern

Notícia: El 61% dels acords amb la CUP s’estan executant, segons el Govern
Comparteix
Els anticapitalistes suspenen el compliment del pacte i mantenen la qüestió de confiança a Pere Aragonès
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, anunciant els canvis de la nova llei de l'avortament / ACN

Llum verda a la nova llei de l’avortament i a les baixes per regles doloroses

Notícia: Llum verda a la nova llei de l’avortament i a les baixes per regles doloroses
Comparteix
El nou text aprovat pel govern espanyol elimina el permís patern per avortar a partir dels 16 anys
Reunió de la Junta de Portaveus al Parlament de Catalunya / Parlament de Catalunya

Ajust als comptes del Parlament per continuar pagant les polèmiques dietes

Notícia: Ajust als comptes del Parlament per continuar pagant les polèmiques dietes
Comparteix
La Mesa del Parlament aprova modificacions del pressupost davant la falta d'acord

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramon a maig 30, 2022 | 20:24
  Ramon maig 30, 2022 | 20:24
  Als catalans ens tenen per rucs i els partits independentistes donant recolzament al PSOE, i qui dia passa any empeny. Jo no se a quin partit independentista votare, per que els tres m'han defraudat. Esperem que en surti un de nou amb cara i ulls.
 2. Icona del comentari de: VERGONYA DE POLÍTICS. a maig 30, 2022 | 20:31
  VERGONYA DE POLÍTICS. maig 30, 2022 | 20:31
  I què us espereu, beneits? Rufián, ERC, Govern en plé, el PSOE us lliga els gossos amb llonganissa, potser?
 3. Icona del comentari de: Ricard a maig 30, 2022 | 20:37
  Ricard maig 30, 2022 | 20:37
  Per això no ens sentim compatriotes dels castellans.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 31, 2022 | 10:27
   Pere Llimonera i Citronell maig 31, 2022 | 10:27
   Falso, No es por NaDa de eso, por que todo eso es una impostura con datos falseados... es por que los independencieros del Nacional Catalanismo de patrias inventadas tienen un ADN de carácter supremacista y xenófobo demasiado elevado... Catalunya recibe una gran Cantidad de dinero y de otras cosas por parte del Estado de la Nación, por mucho que los separatas suprematas de patrias inventadas quieren siempre falsificar todos los datos y lógicas político-económico-Territoriales... De hecho, Catalunya siempre ha estado favorecida Históricamente respecto a otras regiones del país, por y para proteger su industria y comercio, y por ocupar una situación geográfica privilegiada... Basta ya de Falacias, Fantasías, P0pulismo, victimismo y juego sucio continuo, sin ningún sentido de Estado, ni Democrático... Basta ya de "Ploramiques" quejándose de todo y falsificando todo... haciendo demagogia populista barata para obtener réditos políticos sin importarles la mentira y los daños que causan con todo ello... Apa, Bon Dia!
   • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 11:10
    Anònim maig 31, 2022 | 11:10
    O sigui, fomento del trabajo, el periodico i la vanguardia menteixen. Com et sens xarnego putañol, sàpiguen que el estado et roba cada dia el 70% del que t'hauria de donar pel que has pagat per endavant??? Deus ser un pertorbat si encara els defenses
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 01, 2022 | 09:24
    Pere Llimonera i Citronell juny 01, 2022 | 09:24
    "Anònim", que N0 hay NiNGúN 70%, Ni hay Déficit Fiscal, ni ninguna de las falacias e imposturas de que habláis y pretendéis siempre los separatas suprematas de patrias inventadas del Nacional Catalanismo... Vale de runrún, Mantras y las Mentiras que contáis siempre... Lee auténticos libros de economía/Econometría de la dura, 'maco', y aprende 'p0bret' enajenado; lee por ti mismo como te han engañado y te manipulan... Hay que ser simpleras, Falso y Demagogo para decir, por las buenas, que te roban el 70% de noseque, basado en NaDa... Todo invenciones, Falacias, Falsificaciones, Ficciones, Fantasías, Inventos, Mentiras, BuL0s, patrañas, de las mentes abducidas mediante Ingeniería Social, supremacismo y Adoctrinamiento = Abducción de ignaros, simples, cándidos, crédulos y pueriles en la Catalunya Profunda... Es imprescindible leer el Libro "Economía del separatismo catalán" (Planeta, enero 2022), el ultimo libro de Ferran Brunet, Profesor de Economía Aplicada en la "Universitat Autònoma de Barcelona" (UAB)... El Profesor Ferran Brunet, entre otras muchas cosas, desmonta la MeNTIRa del "Déficit Fiscal"; analiza las consecuencias económicas, sociales y políticas del desafío independentista; el descenso del PIB catalán por el proceso secesionista del 4,6%, unos 10.626 millones; la destrucción de 117.000 empleos por causa del 'Procés', la fuga de empresas, la reducción de la inversión extranjera, el auge de Madrid frente a la regresión catalana, analiza los daños del desafío secesionista, la “vampirización” de las instituciones y la “guerra híbrida” de la inmersión etc. Y analiza todo esto y mas, a partir de una gran profusión de datos, estadísticas y autores, exponiendo las negativas consecuencias de esa gran explosión que, "sin llegar a un choque de trenes porque el Estado lo evitó, ha supuesto una abrasión social, económica y en las relaciones políticas, sociales y económicas en Cataluña... Así pues, no queda mas que N0 andarse con mojigaterías ni haciendo el moñas mas tiempo... Se trata de actuar al unisono por los intereses comunes; atendiendo a la racionalidad, el pragmatismo, la hermandad, la fidelidad y el buen entendimiento, y buena marcha de las cosas... Lee el Libro/Leed el Libro y otros muchos donde se prueba como os manejan como títeres y os manipulan, indepas suprematas... La VeRDaD os hará LiBRes... Verdades apoyadas en datos cuantificables y verificables que el Populismo N0 puede DesM0NTar... esa es la autentica realidad... Apa, Bon Dia!
 4. Icona del comentari de: Pilar a maig 30, 2022 | 20:51
  Pilar maig 30, 2022 | 20:51
  Un altre gran èxit del personatge a sou del CNI, en Rufián... Era d'esperar que Pedro Sánchez li prengués el pél a Ñerk, ja que Ñerk ha posat a un inepte com a negociador en cap que ven els vots "a cambio de nada".
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 11:13
   Anònim maig 31, 2022 | 11:13
   Vols dir que a tu t'agradaria més que fes com els sociovergents, que són als llocs on realment es mou la pasta, com la diba, diputacions i consells comarcals? Ta clar....
 5. Icona del comentari de: Ens roben? O no ens roben? a maig 30, 2022 | 21:48
  Ens roben? O no ens roben? maig 30, 2022 | 21:48
  Docs això!
 6. Icona del comentari de: ESPAÑA A LA PUTA HOGUERA a maig 30, 2022 | 22:11
  ESPAÑA A LA PUTA HOGUERA maig 30, 2022 | 22:11
  putus lladregots, 300 anys robant i expoliant aquests criminals d'Espanistan
 7. Icona del comentari de: Nemo a maig 30, 2022 | 22:13
  Nemo maig 30, 2022 | 22:13
  Si només fos un any, doncs mira encara. Però es que això ho porten fent anys i panys, fins quan més aguantarem? Fins que acabi passant una desgràcia?
  • Icona del comentari de: CATÀSTROFE a maig 30, 2022 | 22:44
   CATÀSTROFE maig 30, 2022 | 22:44
   La desgàcia és haver de ser obligats a fer d'españols ense ser-ho.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 31, 2022 | 08:35
   Gonzalo maig 31, 2022 | 08:35
   La desgracia ya ha pasado. Y no en los trenes de RENFE. Los ferrocarriles de la generalidad catalana matan. pero todos bien calladitos. Y sin exigir responsabilidades.
   • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 11:16
    Anònim maig 31, 2022 | 11:16
    Com et sents sàpiguen que els teus amos et roben gairabe el 70% del que els has pagat per endavant???? Deu ser dur tenir que defensar uns lladres assessins només amb un "y tu más", oi xarnego? 70%. 70%. 70%........
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 31, 2022 | 11:57
     Gonzalo maig 31, 2022 | 11:57
     Ladra, ladra, pero los ferrocarriles de la generalidad catalana matan. Y aquí nadie pide responsabilidades.
     • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 13:44
      Anònim maig 31, 2022 | 13:44
      Matan els putañols, ho van fer a les rambles i ho fan cada dia dia robant cada destrossant la vida de les persones. T'imagines com viuries amb un 70% més de diners??? Que coi t'has d'imaginar si fins i tot els teus missatges te'ls han de donar per escrit. Au ves a cagar a la vía de ADIF
      1
      Icona de dislike al comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 13:44 2
     • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 13:46
      Anònim maig 31, 2022 | 13:46
      I per cert de gos aquí n'hi ha un, i ets tu. Un gos que li agrada que li robin un 70% del seu sou. S'ha de ser imbécil.....
      1
      Icona de dislike al comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 13:46 2
 8. Icona del comentari de: SOM AUTONOMÍA DE TERCERA. Fàstic. a maig 30, 2022 | 22:55
  SOM AUTONOMÍA DE TERCERA. Fàstic. maig 30, 2022 | 22:55
  Pere Aragonés cada vegada s'assembla més al Boabdil el Chico lliurant les claus de Catalunya i tota Catalunya a les droperies d'españa i del PSOE. Ens ha venut. Que fins i tot el Rajoy va donar sempre més diners a Catalunya que aquests garrepes socialistes! Rufián, has fet honor al cognom.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 11:17
   Anònim maig 31, 2022 | 11:17
   T'agradaria més una sociovergent, això ja ho veiem
 9. Icona del comentari de: cardem el camp d'aquest femer a maig 30, 2022 | 23:45
  cardem el camp d'aquest femer maig 30, 2022 | 23:45
  Ens roben més que ahir però menys que demà
 10. Icona del comentari de: Espanya ens roba a maig 31, 2022 | 04:32
  Espanya ens roba maig 31, 2022 | 04:32
  Mori el borbó i tots els putos fatxes de l’estat feixista
 11. Icona del comentari de: Gonçal a maig 31, 2022 | 06:10
  Gonçal maig 31, 2022 | 06:10
  Espanya ens roba. És el que fa un pais a la seva colonia.
 12. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 31, 2022 | 06:11
  Veterà antifranquista. maig 31, 2022 | 06:11
  Aixó ens passa perquè, en el seu moment, vam rebutjar el concert económic- el que tenen al País Basc- amb l'excusa de que "els que recapten impostos son mal vistos" Un destacat polític em va dir "Que aixó no tenia cap importància; en un parell de mesos farem un pacte amb el govern central i tot arreglat". Era el setembre de 1979; ja ho estem veient.....
  • Icona del comentari de: Pujol, es el culpable. a maig 31, 2022 | 09:25
   Pujol, es el culpable. maig 31, 2022 | 09:25
   Aquesta es la causa principal per la qual Pujol va ser un mal polític. Doncs un bon polític, ha de fer bones previsions per el futur, i aquí la va errar de banda a banda, i el mal ha estat ingent.
 13. Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 07:34
  Anònim maig 31, 2022 | 07:34
  Ells es preparen per quan no tinguin les colònies, que fem nosaltres? Res, colla de mariques covards.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 31, 2022 | 08:37
   Gonzalo maig 31, 2022 | 08:37
   España ya no tiene ninguna colonia. Estáis enfermos. Haceroslo mirar.
   • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 11:19
    Anònim maig 31, 2022 | 11:19
    Per això tu els regales un 70% del que els has pagat, i t'ho paguen amb AIRE. Imbécil colono i robat, ho tens tot putañol
 14. Icona del comentari de: ERÑ ENS ROBA, ENS VOL MISERABLES a maig 31, 2022 | 08:30
  ERÑ ENS ROBA, ENS VOL MISERABLES maig 31, 2022 | 08:30
  Rodalies de merda, gracias Junqueras, Gracias Rufian de España.una erÑ
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 11:21
   Anònim maig 31, 2022 | 11:21
   Quina sort tenim que la xarxa de rodalies pertany a Renfe adif des de fa un any només. Mentre governaven els corrupgents tot anava com una seda. En fi ....
 15. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 31, 2022 | 08:33
  Gonzalo maig 31, 2022 | 08:33
  Sin lealtad institucional, bastante dinero se ha recibido. Aceptad el orden constitucional y no lloréis tanto.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 11:24
   Anònim maig 31, 2022 | 11:24
   T'agrada regalar el 70% del que has pagat??? Doncs au, continua però tu sol. De fet, els podries pagar el 100% del teu sou, total ets el seu esclau i ja ho veus bé.
  • Icona del comentari de: Gonçal a maig 31, 2022 | 15:48
   Gonçal maig 31, 2022 | 15:48
   Quina neteja de cervell tan ben feta. Ni una engruna de dubte o crítica cap al teu règim feixista. Ets un tonto útil que els ha sortit molt barat.
 16. Icona del comentari de: GAVANENC a maig 31, 2022 | 09:07
  GAVANENC maig 31, 2022 | 09:07
  Després es queixen de que volem ser independents......PSC que foteu..? Botiflers de merda
 17. Icona del comentari de: Joan a maig 31, 2022 | 09:16
  Joan maig 31, 2022 | 09:16
  I jo penso..i.per a que volem i per a que ens serveix aquest govern que tenim a la Generalitat ...son una colla de parasits inutils que sols vetllen per mantenir el seu status Quina estafa de gent... I amb aquets BOTIFLERS teniem que fer la independencia
 18. Icona del comentari de: Un bilió de gràcies, nyordos! a maig 31, 2022 | 09:20
  Un bilió de gràcies, nyordos! maig 31, 2022 | 09:20
  Pel cap baix espanya ha expoiiat 2 bilions de euros a Catalunya en els ultims 50 anys.
 19. Icona del comentari de: Ricard a maig 31, 2022 | 09:58
  Ricard maig 31, 2022 | 09:58
  Diari ABC. 28-10-2020 "El Gobierno dispara la inversión en Cataluña un 63%, hasta los 2.200 millones. La dotación de la Comunidad de Madrid cae un 0,5% respecto a los Presupuestos de 2018. LLUVIA DE MILLONES PARA CATALUÑA. El proyecto de los Presupuestos Generales del Estado de 2021 presentado por PSOE y Unidas Podemos estipula que el Estado invertirá 2.199,30 millones en infraestructuras para la región, de los cuales 200 proceden de un extra que el Estado confiere a la comunidad para cumplir con el Estatut. Así, el Ejecutivo dispara la inversión en esta autonomía (que se lleva el 16,5% de los fondos en total) un 62,75% respecto a los Presupuestos de 2018, los últimos aprobados. Cataluña será la comunidad que más inversiones recibirá, por encima incluso de Andalucía, que pese a tener más habitantes recibirá 53 millones menos, 2.146 millones en total. Eso sí, la inversión crecerá en esta última región un 44% respecto a 2018". Diari ABC. 31-05-2022 --.
 20. Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 11:28
  Anònim maig 31, 2022 | 11:28
  Els trolls putañols, que escriuen en aquest diari de dilluns a divendres, estàn contents. Avui saben que seguirán cobran el sou del estado, tot i que li hauran de tornar a regalar el 70% del que els han pagat per endavant i cobraran amb AIRE Els hauríem de felicitar per fer el negoci d'en Gibert de les cabres
 21. Icona del comentari de: Sisplau a maig 31, 2022 | 13:08
  Sisplau maig 31, 2022 | 13:08
  Cal fer caure el Govern155

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa