El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llum verda a la nova llei de l’avortament i a les baixes per regles doloroses
  • CA

El govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de la nova llei de l’avortament, que finalment inclou les baixes per regles molt doloroses i deixa per més endavant l’IVA superreduït per als productes d’higiene femenina. Segons ha explicat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, la baixa per regles doloroses serà en forma d’incapacitat temporal sense límit de temps i l’Estat n’assumirà el cost des del primer dia. Així mateix, el text també acaba amb el permís patern perquè les noies a partir de 16 anys puguin avortar i elimina els tres dies de reflexió obligatoris per interrompre l’embaràs.

La nova llei contempla que les pastilles anticonceptives d’última generació es puguin finançar amb fons públics i tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. El 2013, el PP va retirar la majoria de pastilles anticonceptives orals més modernes del catàleg de medicaments coberts per l’Estat. El ministeri d’Igualtat també vol promoure mètodes d’anticoncepció masculina.

Baixa prèvia a partir de la setmana 39

El text incorpora una altra novetat important com és una baixa prèvia a partir de la setmana 39 de l’embaràs i que en cap cas consumirà dies del permís de maternitat. Així mateix, s’introdueix una baixa incapacitant per avortament i l’assistència a les dones que s’hi sotmetin. La llei també reforça la garantia perquè les dones puguin interrompre l’embaràs a través de la sanitat pública i posa èmfasi en oferir el servei en centres pròxims al seu domicili.

Pel que fa a l’objecció de consciència, els sanitaris que s’hi vulguin acollir ho podran continuar fent, però es regula la pràctica per garantir que sempre hi haurà personal disponible per la intervenció. A més, els professionals que es declarin objectors de consciència ho hauran de fer simultàniament a la sanitat pública i a la privada. L’avantprojecte de llei també contempla el repartiment gratuït i escoles, presons i centres cívics productes com tampons, compreses o copes menstruals.

Una altra novetat és que la gestació amb ventres de lloguer serà considerada com una forma de violència contra les dones. El que no inclou la norma, que encara trigarà mesos a entrar en vigor perquè ha de tornar a passar pel Consell de Ministres i després pel Congrés, és la rebaixa de l’IVA de productes d’higiene femenina per l’oposició del ministeri d’Hisenda. Actualment, és del 10% i Montero volia rebaixar-o al 4%. El govern espanyol negocia per incloure la mesura als pròxims pressupostos generals.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 17, 2022 | 14:56
    Gonzalo maig 17, 2022 | 14:56
    Superlogico que tengan prohibido el acceso al alcohol, pero que no tengan ningún impedimento en abortar. Superlogico. Necesitarán una autorización de sus padres para ir de excursión con el instituto, pero ningún permiso para abortar. Superlogico. Lo del 21% de iva en artículos higiénicos femeninos es una vergüenza. Pero con lo de la baja por tener la regla, se tapa de momento esa justa y necesaria modificación impositiva.
  2. Icona del comentari de: Jodemos, drogatas ycolaus a maig 17, 2022 | 16:07
    Jodemos, drogatas ycolaus maig 17, 2022 | 16:07
    A partir dels 16 anys, puntada al cul i al carrer. M'encanta la lleiper expulsar drpos, drogates i assassins com el matrimonio Iglesias y chachas gratis.
  3. Icona del comentari de: Vendetta a maig 17, 2022 | 20:55
    Vendetta maig 17, 2022 | 20:55
    Jjojojojo les dones trans tb u poden demanar? Si eske no es discriminatori,
  4. Icona del comentari de: Home. a maig 18, 2022 | 08:56
    Home. maig 18, 2022 | 08:56
    Doncs caldrà que els homes demanem els mateixos avantatges. Que els estris i productes per a l'afaitat siguin gratuits també. Altra cosa fòra una discriminació flagrant. A més l'afaitat es diari i per a tota la vida, no només uns dies al mes durant trenta cinc o quaranta anys.
  5. Icona del comentari de: Pere Gutierrez a maig 18, 2022 | 10:17
    Pere Gutierrez maig 18, 2022 | 10:17
    La custòdia fins al 16 anys ho trobo molt bé. Que espavilin els dropos, ganduls fills de l'educació en la ganduleria, en no aprendre res de res tret de drogarse, no treballar i follar sense condó. Els pares tenim dret a enviar.los al carrer i que els amamanti Sor Colau y sus mongitas

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa