El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fundació Princesa de Girona queda aïllada en territori antimonàrquic
  • CA

Les enquestes revelen un rebuig generalitzat de la monarquia a Catalunya. Tot i així la institució vol preservar la imatge en territori català i ho intenta fer a cop de talonari, que és el que fan anualment els patrons milionaris que sostenen la Fundació Princesa de Girona. L’entitat premia la innovació a canvi de retre homenatge amb una genuflexió a la corona espanyola un cop l’any. Els Premis Fundació Princesa de Girona, el principal acte de l’entitat, es tornaran a lliurar aquest mes de juny a Barcelona. La capital catalana s’ha convertit en refugi dels Borbons des del 2019 i ha acollit l’únic acte que l’entitat monàrquica organitza a la ciutat on té la seu.

L’estratègia d’apropar-se als gironins a través d’uns premis relacionats amb la innovació i l’educació va funcionar als inicis de la fundació, però el trencament de l’1 d’octubre i el discurs de Felip VI el dia 3 d’aquell mateix mes del 2017 van ser el cop mortal a una operació de neteja d’imatge que va arrencar el 2009 i que ha fracassat estrepitosament. La fundació ha quedat aïllada, ubicada artificialment a Girona, una de les ciutats que ha protagonitzat algunes de les protestes més importants contra la repressió de l’1-O.

Ara mateix, un repàs al patronat de la fundació mostra la manca de vincle local de l’entitat, que se sosté pel suport de grans empreses de l’Ibex 35, amb seu a Madrid —un total de 31—, algunes amb seu a Barcelona (bàsicament multinacionals) —un total de 21— i un altre grup de companyies radicades en altres punts de l’Estat i només una a l’estranger —9—. Vuit persones formen part del patronat a títol individual. De la llista de patrons locals ha caigut des de l’1 d’octubre l’empresa gironina Metalquimia, que va criticar obertament l’actitud del rei espanyol durant els fets d’octubre del 2017. El director general de l’empresa, Josep Lagares, va fer una piulada aquells dies que sonava a comiat reial: “Vagi amb Déu, Majestat!”.

El rebuig explícit a la Fundació Princesa de Girona per part d’empresaris locals

També la Cambra de Comerç de Girona es va despenjar del patronat pel discurs del 3-O. Després de les declaracions de Felip VI el dia de la vaga general, el president de l’entitat, Domènec Espadalé, va proposar al ple de l’entitat abandonar el patronat de la fundació monàrquica. Espadalé va dir en aquell moment que les paraules del rei no li van semblar “correctes” i que esperava que “fes de mediador i d’àrbitre”. L’empresari també va retreure al monarca espanyol que no intentés buscar solucions en lloc de crear problemes. El 2018, després del trauma de l’1-O, la gala es va celebrar al Celler de Can Roca. El restaurant va sortir esquitxat per la polèmica política, després que l’Ajuntament gironí denegués el permís a la fundació per fer servir l’auditori, on fins aquell 2017 havia celebrat la cerimònia amb la presència d’autoritats, l’actual president a l’exili, Carles Puigdemont, inclòs.

Discurs del rei espanyol Felip VI el 3 d’octubre del 2017 després del referèndum / Europa Press

Segons fonts consultades per El Món, algunes de les empreses de les comarques gironines que encara figuren en el patronat s’estarien mantenint al patronat sense tenir una relació estreta o fluida amb la fundació. Cinc anys després de l’1-O, la Fundació no pot tornar a fer el seu acte més important a la ciutat on té la seu. L’entitat monàrquica manté aquest any la seva aposta per traslladar l’acte de lliurament dels premis fora de la ciutat, al·legant que no hi ha un espai amb les condicions tècniques necessàries, un fet que fins el 2017 no havia passat.

El 2007 marca un primer punt d’inflexió en les males relacions entre Girona i la monarquia

El 2007 Girona va rebre la darrera visita del rei Joan Carles I i la reina Sofia en el marc de la inauguració de Parc Científic Tecnològic de la ciutat. A més a més, en aquella visita el reis espanyols també van ser convidats a un sopar d’empresaris organitzat per la patronal gironina, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona. Una imatge, deu anys abans del referèndum, que actualment seria pràcticament impossible d’imaginar.

Va ser en el marc d’aquella visita que es va començar a gestar un distanciament encara més clar del que ja hi havia a la ciutat contra la corona espanyola. La visita va provocar protestes i alguns encaputxats van acabar cremant fotos a la plaça del Vi, davant de l’Ajuntament. “A partir d’aquí es va iniciar un procés de criminalització amb dues persones jutjades, 21 més vam acabar a l’Audiència Nacional i ens van absoldre, altres condemnats van acabar a Estrasburg”, recorda en declaracions a El Món Lluc Salellas, actual portaveu de Guanyem Girona a l’Ajuntament i que va ser un dels protagonistes del moment.

27 persones de les comarques gironines perseguides per la crema de fotos dels reis

Aquells fets van acabar generant una gran campanya de solidaritat i política amb les almenys 27 persones de les comarques gironines que es van veure involucrades en l’episodi de la crema de fotos. “Ho vam convertir en un efecte boomerang, es van fer actes a tots els pobles, recollida de diners, va ser una campanya de desprestigi de la monarquia espanyola”, relata Salellas.

Dos anys després d’aquells fets, la monarquia espanyola es va veure empesa a fer una operació que li permetés recuperar el seu nom a Girona. Aquesta operació passava per la creació de la Fundació Princesa de Girona i la corona espanyola ho va fer acompanyada d’empreses vinculades a l’Ibex 35 i també algunes companyies notables de les comarques gironines. “La fundació es va crear amb el consens, podríem dir, del que era el règim del 78”, sosté Salellas.

Institucions locals i patronal van rebre la Fundació Princesa de Girona amb normalitat

En el moment de la creació de la fundació, les coses eren molt diferents i la monarquia era rebuda per les institucions locals i la patronal. El mateix Ajuntament, ja sigui amb l’alcaldessa socialista Anna Pagans o l’aleshores convergent Carles Puigdemont, rebien els monarques en les seves visites. Les fonts consultades indiquen que en aquell moment la proposta de creació d’una fundació lligada a la monarquia no va ser rebutjada a nivell institucional, si bé l’entitat naixia lligada a empreses de l’Ibex 35 i amb poc capacitat de penetració popular.

El 29 de juny del 2017 els reis espanyols entren a l’Auditori de Girona a lliurar els Premis Fundació Princesa de Giriona acompanyats per Carles Puigdemont, com es veu a la foto / Europa Press

Aquell projecte de fundació, dos anys després de la crema de fotos, venia a ser una operació per remarcar que malgrat les protestes, Girona continuava sent un indret més dins del Regne d’Espanya i la institució monàrquica s’hi establia amb una activitat difícilment denunciable, la promoció dels investigadors i els emprenedors. L’operació també va implicar la recerca de suports locals a les institucions i a la patronal amb l’objectiu de poder celebrar un acte a l’any, el lliurament dels premis de la fundació

Els regidors de la CUP vetats en actes de la Fundació, però Pagans i Puigdemont hi anaven

Els actes de la fundació se celebraven amb relativa normalitat. Recorda Salellas que l’alcaldessa Pagans i l’alcalde Puigdemont participaven en la gala i “feien la rebuda oficial” en un acte “on als regidors de la CUP no se’ls permetia l’entrada”. Entre el 2011 i el 2015, recorda Salellas, “Puigdemont i altres regidors hi anaven, però als de la CUP que hi volien anar amb l’objectiu de reivindicar se’ls vetava, un fet que era censura i una vulneració del dret a la representació”.

Puigdemont rep els reis espanyols el juny del 2017 a Girona / Europa Press

L’actual alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també creu que la creació de la fundació responia a una manera d’intentar “un apropament de la Casa Reial cap a la ciutadania de Girona, fent-ho a través del relat de la innovació i l’educació”. Madrenas, que va substituir Puigdemont quan aquest va anar a dirigir la Generalitat per reemplaçar Artur Mas, recorda, en declaracions a EL MÓN, que en els primers anys la fundació “va rebre el suport d’alguna persona de l’empresariat” local.

Madrenas diu que la monarquia intentava guanyar reconeixement a Catalunya via Girona

Així mateix, l’alcaldessa de JxCat —i en aquell temps de CiU—, reconeix que “en el seu moment ho vèiem com una activitat que podia ser interessant per posar de rellevància la ciutat, tot i que la monarquia com a tal molt de suport no tenia”. Madrenas recorda que a Girona sempre hi ha hagut accions contra la monarquia, sobretot entre el jovent. La creació de la fundació va ser per l’alcaldessa “un intent de la monarquia de trobar un punt a Catalunya que es convertís en epicentre per guanyar una mica d’empoderament en un lloc on la monarquia senzillament no se sentia com a pròpia”. L’any passat, Madrenas va al·legar que hi havia reformes a l’auditori i la fundació va haver de buscar-se una ubicació alternativa.

La voluntat, apunta Madrenas, era “introduir-se a Catalunya” a través de Girona, “un espai més reticent a la figura monàrquica” a través de la fórmula dels premis a la innovació i l’educació. “Al principi alguns empresaris i persones rellevants hi van donar una mica de suport, pensant que efectivament faria coses importants per al territori”, afegeix Madrenas. Les dades més actuals indiquen que el 71,2% dels catalans vol una república, mentre que el 14,4% prefereix mantenir la monarquia, un 12,1% no ho sap i un 1,8% no contesta, segons el Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.

Qui és qui en el patronat de la Fundació Princesa de Girona

Una reunió del rei espanyol amb el patronat de la Fundació Princesa de Girona el desembre el 2017 després de l’1-O / Europa Press

Els patrons de la fundació són els encarregats de finançar-la. Segons la seva pròpia informació, els patrons fan aportacions anuals de fins a 33.000 euros com a màxim. El pressupost del 2021, dividit en sis projectes, establia una despesa de 2.480.500 euros: Gira FPdGi (289.000 euros), Premis FPdGi (704.000), Transformació educativa (549.500), Desenvolupament professional (622.000), Miscel·lània de projectes (96.000) i òrgans de govern (220.000). Pel 2021, la previsió d’ingressos a través de les aportacions dels patrons era de 2.480.500 euros. Des del juny del 2021 la fundació està dirigida per Salvador Tasqué, un enginyer químic que fins aleshores havia estat director de negoci propi de Fira de Barcelona .

D’acord amb la relació actual d’empreses que formen part del patronat de la Fundació, n’hi ha només quatre amb seu a les comarques gironines:

  • Alzamora Packaging S.A. (amb seu a Sant Joan les Fonts): Josep Maria Berga Ferrés i José Felipe Bertrán de Caralt
  • Fundació Gala-Salvador Dalí (Figueres): Jorge Mercader Miró
  • Celler del Pescador S.L.U. (Peralada): Javier Suqué Mateu
  • Frit Ravich S.L.: Judith Viader Codina

Els patrons d’altres empreses amb seu a Catalunya, principalment de l’àrea de Barcelona, consten els 21 següents: 

  • Fundación Bertelsmann: Francisco Belil Creixell (president) 
  • Fundació Damm: Ramon Agenjo Bosch
  • Bluecap Management Consulting S.L.: Maite Barrera Xaubet
  • Inmobiliaria Colonial: Juan José Bruguera Clavero
  • ESTEVE i a títol personal: Antoni Esteve Cruella
  • Hijos de José Bassols S.A: Tomás Feliu Bassols
  • Grupo Godó de Comunicación S.A.: Carlos Godó Valls
  • Grupo Familiar Gallardo: Ana Gallardo
  • LIDL Supermercados S.A.U.: Claus Grande Sánchez
  • Laboratorios Leti S.L.U.: Jaime Grego Sabaté
  • Fundación Jesús Serra: Laura Halpern Serra
  • HP: Helena Herrero Starkie
  • Reial Automòbil Club de Catalunya, SL (RACC): Josep Mateu Negre
  • Fundación Miquel y Costas & Miquel: Jordi Mercader Barata
  • Fundación Privada PUIG: Marian Puig Guasch
  • Boehringer-Ingelheim España S.A.: Peter Ploeger
  • Vichy Catalán S.A.: Juan Bautista Renart Montalat
  • SEAT: Francisco Javier Ros Hernández
  • Fundación Agbar: Àngel Simón Grimaldos
  • Sorigué S.A.: Ana Vallés Blasco
  • Lucta S.A.: Carlos Ventós Omedes

Amb seu a Madrid hi ha 31 empreses, el grup més nombrós, la majoria de l’Ibex 35:

  • Abertis Infraestructuras S.A.: José Aljaro Navarro
  • Fundación Ramón Areces: Cristina Álvarez Guil
  • Telefonica S.A. (Madrid): José María Álvarez-Pallete López
  • Fundación Repsol: Antoni Brufau Niubó
  • Zurich Insurance PLC España: Vicente Cancio García
  • Fundación KPMG: Juan José Cano
  • Red Eléctrica Corporación, S.A.: Beatriz Corredor Sierra
  • Planeta Corporación S.R.L.: José Creuheras
  • Arcano Group: Álvaro de Remedios
  • Coca-Cola European Partners Iberia S.L.U.: Sol Daurella Comadrán
  • Navantia: Ricardo Domínguez García-Baquero
  • Ferrovial: Rafael del Pino Calvo-Sotelo
  • Acciona S.A.: Juan Ignacio Entrecanales Franco
  • Bankinter S.A.: María Dolores Dancausa Treviño
  • Fundación ACS: Antonio Garcia Ferrer
  • Fundación Iberdrola España: Fernando García Sánchez
  • Flex Equipos de Descanso S.A.: Rafael González Beteré
  • Fundación E&Y: Federico Linares
  • Enagás S.A.: Antonio Llardén Carratalá
  • Siemens S.A.: Miguel Ángel López Borrego
  • Mercedes-Benz España S.A.: José Luis López-Schümmer
  • Accenture S.L.: Domingo Mirón
  • Indra: no figura cap nom
  • PRISA: Joseph Oughourlian
  • Naturgy Energy Group S.A.: Francisco Reynés
  • Gonvarri Steel Industries: Jon Riberas Mera
  • Deloitte S.L.: Fernando Ruiz Ruiz
    Endesa S.A.: Juan Sánchez Calero
  • Samsung Electronics Iberia, S.A.: Ick Soo Choi
  • Allianz Compañía de Seguros y Reaseguros S.A.: Vicente Tardio Barutel
  • J&A Garrigues S.L.P.: Fernando Vives Ruiz

D’altres punts de l’Estat i a l’estranger n’hi ha nou:

  • Fundación Marcelino Botín-Sanz de Sautuola y López (Santander, Cantabria): Javier Botín O’Shea
  • Fondazione Terzo Pilastro-Internazionale (Roma): Emmanuele Francesco Maria Emanuele
  • Fundación Ibercaja (Saragossa): Amado Franco
  • Fundació Bancària La Caixa (València): Isidre Fainé Casas
  • Industria de diseño Textil, S.A. (Inditex), Arteijo (A Coruña): Pablo Isla Álvarez de Tejera
  • Banc de Sabadell S.A. (Alacant): Josep Oliu Creus
  • Grupo Osborne S.A. (El Puerto de Santa María): Tomás Osborne Gamero-Cívico
  • BBVA (Bilbao): Carlos Torres Vila
  • Persán (Sevilla): Concha Yoldi

Formen part del patronat a títol personal les següents vuit persones:

  • Sílvia Martínez (Secretària)
  • Juan Claudio Abelló Gamazo
  • Simón Pedro Barceló Vadell
  • Luis Carvajal Hoyos
  • Francisco Daurella Franco
  • Bernardo Hernández
  • Victoria Carolina Iberra Güell
  • Enrique Brancós Núñez

La Fundació Princesa de Girona presentarà aquest dimarts a Girona a la premsa les guanyadores dels Premis Fundació Princesa de Girona 2022: l’actriu, dramaturga i productora María Hervás (Arts i Lletres); l’enginyera Elisenda Bou-Balust (Empresa); la física i investigadora Eleonora Viezzer (Recerca Científica); la psicòloga i emprenedora social Claudia Tecglen (Social) i la defensora del medi ambient i escriptora vietnamita Trang Nguyen, (reconeguda amb el Premi Internacional i que intervindrà de forma virtual).

Més notícies
Els reis espanyols, Felip VI i Letízia / EP
La Família Reial va rebre 507.700 euros en sous l’any 2021
Notícia: La Família Reial va rebre 507.700 euros en sous l’any 2021
Comparteix
Els sous de Felip VI, Letizia i Sofia, al descobert
Més de la meitat dels espanyols rebutja el retorn de l’emèrit a Espanya
Notícia: Més de la meitat dels espanyols rebutja el retorn de l’emèrit a Espanya
Comparteix
El 86% dels espanyols creu que està primera visita és un primer pas per al seu retorn definitiu a Espanya, segons un estudi de IO Recerca
Més de la meitat dels espanyols rebutja el retorn de l’emèrit a Espanya
Notícia: Més de la meitat dels espanyols rebutja el retorn de l’emèrit a Espanya
Comparteix
El 86% dels espanyols creu que està primera visita és un primer pas per al seu retorn definitiu a Espanya, segons un estudi de IO Recerca
Artur Mas, durant una entrevista amb El Món, el 20 d'octubre del 2020 / Jordi Borràs
Artur Mas diu que el retorn de Joan Carles I li va fer “fàstic”
Notícia: Artur Mas diu que el retorn de Joan Carles I li va fer “fàstic”
Comparteix
L'expresident valora positivament el pacte del català entre ERC, Junts, PSC i Comuns

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fidel Gabarró a juny 06, 2022 | 19:30
    Fidel Gabarró juny 06, 2022 | 19:30
    Felicitats pel bon treball fet. Els llistats dels magnates i mangantes d'España cal fer.los publics cada dia. Caldria un bon estudi de la mafia OPUS.DEI, que nomena els tribunals, els diaris franquistes sotaneros, els bancs, els militars, la cope, etc. o sigui el PODER ABSOLUTA D'ESPAÑA. Els politiquillos no son res mes que SUS CHACHAS, oi sanchez, oi aragones, eo.....
  2. Icona del comentari de: MHP a juny 06, 2022 | 19:45
    MHP juny 06, 2022 | 19:45
    No us van ensenyar a l'escola que, senyalar, està molt de feixistes?
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 20:01
      Anònim juny 06, 2022 | 20:01
      El que és evident és que la teva escola va fracasar amb tu, mai has après a escriure xarnego putanol
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 20:49
      Anònim juny 06, 2022 | 20:49
      I tant, ja li vàrem dir als teus amics de la razón, quan van publicar la cara dels jutges i a el mundo quan va publicar la cara dels mestres catalans d'una escola i a ciudaguarros quan feia pública les cares de qualsevol que li estorbes. Acostumen a ser els franquistes com tu qui fan llistes, en aquest est cas són públiques. I no es diu "està molt de .." a veure si d'una vegada aprens a escriure de parlar ja no en parlem. MoltHistericPutañol
      • Icona del comentari de: MHP a juny 06, 2022 | 21:17
        MHP juny 06, 2022 | 21:17
        Je, je i ja, ets un fatxa i, lo més fotot, babuet, no arribas ni a babau. Ademes de covard "anònim", un merda que s'amaga al mateix cau que les rates.
        • Icona del comentari de: Ricard a juny 06, 2022 | 22:36
          Ricard juny 06, 2022 | 22:36
          Les paraulotes no l'ajuden a tenir raó, rancuniós castellanista.
        • Icona del comentari de: Anònim a juny 07, 2022 | 09:37
          Anònim juny 07, 2022 | 09:37
          Quant un franquista ha sigut enxampat i no sap com sortir-se'n, insulta i si cal es posa violent. El mateix fan les rates que viuen en la merda de les foses sèptiques com tu. En quant a que m'amago, ja em diràs de que? De autotitulets com MoltHistericPutañol, potser??? Torna a clase xarneget, potser així aprendràs algun insult nou a part del "feixista" que tant bé et defineix a tu. Que ho fa que els xarnegos mai dieu "franquista"? Es que encara espereu que torni Paquita la culona?
        • Icona del comentari de: Cat a juny 07, 2022 | 09:55
          Cat juny 07, 2022 | 09:55
          S'ha de ser tanoca per no veure que t'estàs insultant a tu mateix. Per descomptat, amb tu, educació ha fracassat.
        • Icona del comentari de: Fart de pallassos a juny 07, 2022 | 09:59
          Fart de pallassos juny 07, 2022 | 09:59
          Que coi vol dir fotot? Ve de foto? O de algun element químic? O de gent que s'amaga darrera un nom i diu als altres covards per fer el mateix. En fi noi, estàs ben fotot....
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 06, 2022 | 22:55
      Pere Llimonera i Citronell juny 06, 2022 | 22:55
      Es informació publica que està a la seva web. Els feixistes són els que van col·laborar amb Hitler, o sigui els franquistes i alguns dels seus fills que encara volten.
    • Icona del comentari de: Ricard a juny 07, 2022 | 11:40
      Ricard juny 07, 2022 | 11:40
      Doncs segons Vostè els tribunats castellans són feixistes. D'acord amb Vostè.
  3. Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 20:03
    Anònim juny 06, 2022 | 20:03
    No hi ha manera de treure-li aquest títol que embruta Girona a aquesta colla de desgraciats i sobretot al moxero Mayor del reino sàtrapa?
    • Icona del comentari de: Pau,Pablo,Pablito,Pablete. a juny 07, 2022 | 00:06
      Pau,Pablo,Pablito,Pablete. juny 07, 2022 | 00:06
      Ningún problema anónimo, se le vuelven a denominar Princesa de Gerona y así no se enturbia el de Girona,a mí me gusta más Gerona.
  4. Icona del comentari de: Jesus Peirat a juny 06, 2022 | 20:26
    Jesus Peirat juny 06, 2022 | 20:26
    Discurs del rei espanyol Felip VI el 3 d’octubre del 2017 després del referèndum il-legal.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 06, 2022 | 22:59
      Pere Llimonera i Citronell juny 06, 2022 | 22:59
      El que va fer la policia també era ilegal, tirar pilotes de goma també era ilegal. I si era ilegal no tenia cap valor no? llavors com collons pots justificar que a les 6 del matí sortissin totes les furgonetes de la policia nacional i guardia civil a apallissar gent que l'unic que feia era manifestar-se pacificament devant dels col·legis? Aquell dia Espanya va perdre i encara ho arrosegueu i ho arrosegareu.
    • Icona del comentari de: Cat a juny 07, 2022 | 09:39
      Cat juny 07, 2022 | 09:39
      El que és il·legal a qualsevol país demócrata, es una monarquia coronada e imposada per un dictador.
  5. Icona del comentari de: Antoni Rodriguez a juny 06, 2022 | 20:30
    Antoni Rodriguez juny 06, 2022 | 20:30
    L'entitat, que promou el suport a la innovació a canvi de genuflexió a la monarquia espanyola, se sosté pel suport d'una majoria d'empreses de l'Ibex 35 amb seu a Madrid, empreses que son cabdals per la Autonomia de Cataluña.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 06, 2022 | 23:01
      Pere Llimonera i Citronell juny 06, 2022 | 23:01
      Quina autonomia? la generalitat és una gestoria.
  6. Icona del comentari de: Lluis Mercader a juny 06, 2022 | 20:31
    Lluis Mercader juny 06, 2022 | 20:31
    La Fundació Princesa de Girona queda aïllada en territori antimonàrquic, territori totalment Español .
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 06, 2022 | 23:03
      Pere Llimonera i Citronell juny 06, 2022 | 23:03
      Si et refereixes al derecho de conquista si, pero si ets un democrata veuràs que a la provincia de Girona són majoritariament independentistes. No som espanyols i no reconeixem el rei.
  7. Icona del comentari de: Ella a juny 06, 2022 | 21:57
    Ella juny 06, 2022 | 21:57
    Interessant que la Propaganda i el Nom sigui per la Monarquia i en canvi els Borbons no aportin cap diner. Si els importa tant premiar la innovació que donin anònimament com fa la gent. Prou publicitat i visibilitat gratuïta a la Cort i regne impostor castellà!
  8. Icona del comentari de: Ricard a juny 06, 2022 | 22:41
    Ricard juny 06, 2022 | 22:41
    Jo no crec que els catalans no siguem monàrquics. Ens passa igual que a un alemany per exemple: no tenim nissaga, i per tant així és difícil ser monàrquics. El que sí afirmo és que els catalans no ens sentim gens castellans (o "espanyols" com ens diuen alguns des de fa uns 200 anys). "Serà castellà sa tia" per dir-ho ras i curt.
  9. Icona del comentari de: Com a conseqüència ..... a juny 07, 2022 | 10:30
    Com a conseqüència ..... juny 07, 2022 | 10:30
    ..... Catalunya hauria de deixar de tenir l'àlies historiogràfic de "El Principat", denominació que li ve de la creació del títol Princep de Girona.
  10. Icona del comentari de: Català a agost 24, 2022 | 05:54
    Català agost 24, 2022 | 05:54
    Encara que es digui aixó de "Fer listes" jo acabo de llegir en aquesta relació de patrocinadors, un parell de productes que consumía i, d'aquesta feta, deixaré de fer-ho. Ben segur que si.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa