El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme recula a les urnes el 28M tot i l’efecte Trias

Les eleccions municipals han deixat a Catalunya un panorama en què el PSC recupera la seva posició de primera força, però sense aconseguir guanyar a Barcelona, i l’independentisme recula, arrossegat sobretot per una caiguda clara d’ERC. Junts passa al davant dels republicans en vots –no en nombre de regidors– però bàsicament gràcies a la victòria de Xavier Trias a Barcelona. De manera que han tingut efecte els moviments que ha estat fent Pedro Sánchez per desmobilitzar l’independentisme, però al socialisme només li ha servit per tenir bons resultats a Catalunya, mentre que a la resta de l’estat està en caiguda lliure, amb majoria absoluta del PP a la Comunitat de Madrid i la recuperació clara dels populars al País Valencià i les Illes.

De fet, la millor dada per al PSC és que, en un context d’un descens de la participació del 9,26%, ha perdut només 54.667 vots (ha passat de 765.236 a 710.569) i ha crescut en percentatge: de tenir el 21,92% dels vots emesos, a obtenir-ne el 23,76%. Això li ha permès retenir feus com el de Santa Coloma de Gramenet, on conserva la majoria absoluta, i el de l’Hospitalet de Llobregat, on s’han quedat a mitges perquè Núria Marín ha perdut la majoria que havia recuperat el 2019. Per això Jaume Collboni, que no acaba de guanyar mai encara que millori en cada convocatòria electoral, ha alertat aquest diumenge, al final de la nit electoral, que el PSC “no renuncia a res”. Un advertiment implícit a Trias perquè sàpiga que malgrat la seva victòria clara –amb un regidor més que el socialista i dos més que Ada Colau– no té l’alcaldia assegurada.

Més de dos punts de caiguda en el percentatge de vot captat

Mentre els socialistes comencen a moure’s per intentar treure el màxim partit de la seva posició a Barcelona malgrat no haver guanyat –exactament com van fer fa quatre anys impulsant l’operació Valls per impedir al republicà Ernest Maragall, el guanyador, ser alcalde–, l’independentisme comença a analitzar el seu retrocés clar: entre ERC, Junts i la CUP, han passat de tenir el 42,34% dels vots en les municipals del 2019 a tenir-ne només el 40,07% aquest 28-M.

La principal sagnia ha sigut en els resultats d’ERC, que ha perdut més de 300.000 vots –ha passat d’obtenir-ne 819.845 a només 517.063–, però Junts ha crescut només 11.191 vots –de 537.463 a 548.654– malgrat la forta empenta de Trias, que n’ha arrossegat 69.955 més que el binomi Elsa Artadi-Joaquim Forn fa quatre anys. Una de les patacades de Junts ha sigut en un territori especialment simbòlic, Girona. A la ciutat on Carles Puigdemont era alcalde per segon mandat consecutiu quan va ser cridat per Artur Mas per ser president de la Generalitat, el partit del president a l’exili ha perdut 6.486 vots (de 13.435 a 6.949) i tres regidors. Han quedat per davant, empatats en nombre de regidors, el PSC i Guanyem (amb la CUP al nucli de la candidatura), amb 8 cadires cadascun. A Girona, ERC ha passat de 4 a 3 regidors.

Per tant, fora de l’efecte local de Barcelona, on Trias ha aplegat vot catalanista contra Colau i li ha pres a ERC 5 dels regidors del 2019 -entre republicans i junters han obtingut 16 cadires i fa quatre anys en sumaven 15, però repartides a la inversa– Junts tampoc ha aixecat el vol. I la CUP ha tornat a quedar-se fora de l’Ajuntament de Barcelona i ha perdut els dos regidors que tenia a Tarragona, malgrat que a Girona pugi i que Lluc Salellas estigui en condicions d’aspirar a l’alcaldia i pugui plantejar-se-la amb una aliança amb Junts, amb un tripartit independentista que inclogui ERC o, fins i tot, amb un pacte a dos amb el PSC.

Vistos els resultats, tant Oriol Junqueras com Carles Puigdemont, els dos líders que van negociar i rivalitzar durant el Procés i en les eleccions europees d’ara fa quatre anys –coincidents amb les municipals de més participació en molts anys–, han fet notar la seva preocupació, tot i que amb plantejaments diferents.

Fracàs de l’estratègia d’ERC a l’àrea metropolitana

Junqueras, des de Barcelona, ha comparegut al costat d’Ernest Maragall i Pere Aragonès com a president del partit i ha parlat clar. “No són els resultats que desitjaríem perquè ens allunyen dels objectius que tenim com a organització política, entre els quals hi ha la independència i la República Catalana”, ha dit. Després d’una campanya en què el debat independentista ha estat gairebé del tot absent –només es va destacar en els mítings de Girona d’ERC i de Junts–, el líder dels republicans l’ha repescat i ha promès: “A partir d’ara intentarem explicar-nos el millor que puguem, perquè en gran manera hem estat incapaços de mobilitzar el nostre electorat”.

De fet, l’estratègia d’ERC d’intentar ampliar la seva presència a l’àrea metropolitana ha fracassat visiblement: a l’Hospitalet de Llobregat, on havien fet una aposta forta amb el fitxatge de Jaume Graells –el regidor que havia estat del PSC i que havia destapat el cas de les presumptes irregularitats que encara s’investiguen al consell esportiu del municipi–, els republicans han passat de 5 regidors a 4. A Terrassa, han passat de 5 a 2. I, a Sabadell, on el PSC ha obtingut una majoria absoluta que no tenia, els republicans han caigut de 7 a 3.

Mentrestant, a Junts, i malgrat l’eufòria per la victòria de Trias que els sondejos a peu d’urna no donaven, també s’ha subratllat la necessitat de fer “una reflexió” i han cridat a la unitat de l’independentisme. Acompanyada del secretari general, Jordi Turull, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha precisat que “falcar” determinades opcions polítiques “les afavoreix” i que “quan l’independentisme actua unit és quan més avança”. Un avís a navegants a ERC respecte dels seus acords amb el PSOE i amb el PSC.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del partit, Laura Borràs, en la nit electoral del 28-M / ACN
El secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del partit, Laura Borràs, en la nit electoral del 28-M / ACN

En el mateix sentit, des de Waterloo, Puigdemont també ha advertit que cal una reflexió de l’independentisme amb referències (poc) velades a ERC. En una llarga piulada, ha celebrat els resultats de Sant Cugat del Vallès –on el seu partit ha mantingut els 9 regidors que tenia però ERC, PSC i la CUP, el tripartit que els va desbancar el 2019, han reculat– i de Figueres, on Junts s’ha disparat –de 8 a 13 cadires– i ha obtingut la majoria absoluta. Per contra, ha admès la seva decepció pel que ha passat a Girona, on el relleu de Marta Madrenas amb l’exconsellera Gemma Geis no ha funcionat bé.

L’avís de Puigdemont als republicans

En l’anàlisi global és on Puigdemont ha deixat entreveure advertiments als republicans. “Estic preocupat pel que alguns sospitàvem que passaria a conseqüència d’una estratègia profundament equivocada: el creixement del PSC en un país que aquest partit ha contribuït a reprimir i a perjudicar”, ha etzibat. I ha continuat: “Cal veure si s’ha produït o no un creixement de la base independentista en els municipis on s’havien proposat estratègies explícites en aquest sentit; cal demanar raons a tots aquells politòlegs de saló que auguraven un desastre després de la nostra sortida del Govern, que són els mateixos que creien treure profit d’un govern de gestors”. Sobre l’abstenció ha reconegut que ha estat “majoritàriament d’independentistes” i ha reclamat: “Cal veure com ha impactat en cadascuna de les formacions, perquè és obvi que no afecta tothom per igual, i quines conclusions se n’extreuen. Perquè en caldrà extreure’n”.

Més notícies
Trias maquilla la derrota independentista
Notícia: Trias maquilla la derrota independentista
Comparteix
"Trias s'ha imposat contra aquest invent, barceloní i peculiaríssim, del wokisme borbònic que representa Ada Colau"
Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid | Europa Press
Ayuso aconsegueix la majoria absoluta a Madrid
Notícia: Ayuso aconsegueix la majoria absoluta a Madrid
Comparteix
La candidata del PP no necessitarà els vots de Vox per governar
Carlos Mazón, guanyador de les eleccions al País Valencià | Europa Press
PP i Vox acaben amb l’Acord del Botànic al País Valencià
Notícia: PP i Vox acaben amb l’Acord del Botànic al País Valencià
Comparteix
El Partit Popular, amb una llista encapçalada per Carlos Mazón, treurà Ximo Puig de la Generalitat
Marga Prohens, candidata del PP a les eleccions balears | Europa Press
El PP recupera el control de les Illes Balears
Notícia: El PP recupera el control de les Illes Balears
Comparteix
La formació blava haurà de pactar amb Vox per poder governar

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ERC com els percos i rufianes de España una republiqueta borbonica a maig 29, 2023 | 05:59
    ERC com els percos i rufianes de España una republiqueta borbonica maig 29, 2023 | 05:59
    Ampliantla base deVox, junquetisme Arriba España.Una. i no pkega el furibund Ferrovial il Junqueraz
  2. Icona del comentari de: Joan de l'Os a maig 29, 2023 | 06:24
    Joan de l'Os maig 29, 2023 | 06:24
    Ha guanyat l'abstenció independentista a la vergonya partidista, especialment contra la rendició republicana.
    • Icona del comentari de: Les baralles no són bones a maig 29, 2023 | 09:19
      Les baralles no són bones maig 29, 2023 | 09:19
      Recordeu el conte de les formigues barallant-se per una engruna de pa (ERC, CUP, JUNTS-de rebot) i ve una altra formiga (PSC) i se'ls emporta l'engruna. Un final és que ho veuen i deixen de barallar-se. Jonqueras, pensa-ho
      • Icona del comentari de: ERC la marca blanca del SANCHEZ.ILLA.155 a maig 29, 2023 | 11:00
        ERC la marca blanca del SANCHEZ.ILLA.155 maig 29, 2023 | 11:00
        Junqueras es PSOE, ES SANCHEZ, i encara no ho saps?
      • Icona del comentari de: A ells ja els està bé a maig 29, 2023 | 11:50
        A ells ja els està bé maig 29, 2023 | 11:50
        Però erc, junts i cup ja en tenen prou amb les engrunes. Mentre puguin aguantar el tinglado partidista ens vendran a tots els catalans.
  3. Icona del comentari de: Independentista a maig 29, 2023 | 06:37
    Independentista maig 29, 2023 | 06:37
    Els partits seudoindependentistes han recollit el què van sembrar; jo mateix he votat en blanc. Què hi farem!. Una altra vegada serà; ara a resistr l'embestida espanyolista que ens ve al damunt.
  4. Icona del comentari de: Un seguidor... a maig 29, 2023 | 06:47
    Un seguidor... maig 29, 2023 | 06:47
    Bye bye Andapandanchiaaaaaa! Siempre nos quedará...Waterlooooo ???????
    • Icona del comentari de: Curt a maig 29, 2023 | 10:39
      Curt maig 29, 2023 | 10:39
      Tranqui, que quan al teu país de merda tornin a guanyar els teus, no ens quedarem quiets.
  5. Icona del comentari de: Diguem-ho clar a maig 29, 2023 | 07:28
    Diguem-ho clar maig 29, 2023 | 07:28
    Qui recula es ERC i, a la propera, cal fer-los desaparèixer. Després, només ens quedarà eliminar psc.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 29, 2023 | 09:02
      Pere Llimonera i Citronell maig 29, 2023 | 09:02
      Diguem-ho clar: parece que la gente ya se ha hartado de tanto invento, ficción, quimera y vacuidad lunática... !Que ya N0 nos votan, "germans"! ... !Que la hemos x0dido! ... !Que la gente ya se ha hartado de tanto invento y ficción!, de tanto dispendio y derroche en fantasías identitarias, de tanta "Deuda Basura", de tanto chiringuito, mangoneo y derroche en la "industria del Catalanismo", mientras la economía se va a pique, la sociedad se encuentra fracturada, los politicastros siguen viviendo la Vida L0Ca, mientras el pueblo las pasa canutas, trabaja -si puede- y paga impuestos! ... Ho sento molt, però algú ho havia de dir, Apa, Adeu!
      • Icona del comentari de: Carajilleros a maig 29, 2023 | 10:40
        Carajilleros maig 29, 2023 | 10:40
        Espanyolot, torna-te'n al bar a celebrar-ho.
      • Icona del comentari de: Tornem a dir-ho clar a maig 29, 2023 | 14:57
        Tornem a dir-ho clar maig 29, 2023 | 14:57
        Ho he traduït al català i el psquiatre m’ha dit que, aquest Pere Llimonera, es un tarat. M’ho manifestava, al llegir q parla de l’economía, i ell, forma part dels 20mm anuals que ens roben. Discrepo del psiquiatre però, per mi no es un tarat, es una altre cosa.
  6. Icona del comentari de: Erc, us felicito, fills! a maig 29, 2023 | 07:40
    Erc, us felicito, fills! maig 29, 2023 | 07:40
    Què parles de l'independentisme!? Dius...La principal sagnia ha estat la d'ERC i Junts creix...Encara no heu entès el paper tant galdós que fa ERC a Madrid? Sou la crosa del Psoe a canvi de res, perquè us han de votar si no pinteu res?, doncs vots directes al psoe, com ha passat aquí. I no parlem de la Presidència de la Generalitat: 33 dels 135 representants es pretenen imposar! Un desori. Per cert, ja s'han pogut colocar les dones del Junqueras i de l'Aragonés de regidores municipals? Aixó de la pastera és molt llaminer!
  7. Icona del comentari de: Roser a maig 29, 2023 | 08:04
    Roser maig 29, 2023 | 08:04
    La lacra de Catalunya és el cinturó feixista...cal fotre'ls fora aquesta colla de inadaptats.Ppsoevox rates franquistes.Menyres existeixi aquest cinturó no podrem ser lliures. Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants españols inadaptats. Visca la República catalana
    • Icona del comentari de: 'Querida' Roser..... a maig 29, 2023 | 08:32
      "Querida" Roser..... maig 29, 2023 | 08:32
      Es evidente que aquí la inadaptada eres tú. Tu idiologia naci y xenófoba no tiene cabida en la sociedad actual, una sociedad que cuando te mira, ve a un ser despreciable cuya única utilidad es servir de ejemplo de lo que jamás alguien debería ser. Disfruta de lunes Roser y extínguete con discreción, sin molestar.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 29, 2023 | 08:45
      Doctor Strangelove maig 29, 2023 | 08:45
      I qui et mantindrà, vella hiperventilada? Doc.
      • Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2023 | 10:01
        Anònim maig 29, 2023 | 10:01
        Ets gaire jove, tu, que tractés als demés de vells?
        • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 29, 2023 | 16:53
          Doctor Strangelove maig 29, 2023 | 16:53
          A veure analfabet, car escrius amb el cul! Doncs sí, sou prou jove per pagar la jubilació a tota aquesta colla de vells hiperventilats que no heu fet res de bo en la vostra trista i miserable vida! Doc.
    • Icona del comentari de: Esa boquita, que hiede! a maig 29, 2023 | 10:09
      Esa boquita, que hiede! maig 29, 2023 | 10:09
      Roser d'alé pudent!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 29, 2023 | 13:07
      Gonzalo maig 29, 2023 | 13:07
      Rosarillo.... La pastilla! Jajaja!
    • Icona del comentari de: Lluït a maig 29, 2023 | 13:43
      Lluït maig 29, 2023 | 13:43
      Els que han fet créixer les extremes dretes són les extremes esquerres en especial amb el tema llei d'habitatge i de l'okupa perenne. Només cal adonar-se que els que la van propiciar són els que més davallen.
  8. Icona del comentari de: RAC1, porno franquisme BastedeGodo a maig 29, 2023 | 08:26
    RAC1, porno franquisme BastedeGodo maig 29, 2023 | 08:26
    El progre Baste del Sanchez, tocat per la derrota de la seva estimada Colau dels okupes, diu animalades. Sirera farà Collboni alcalde, diu el GODISTA, torna el Valls, quin pocavergonya. El,PP REGALARA BCN AL PSOE I AL SANCHEZ, que grande eres Baste de España.Una
  9. Icona del comentari de: Miserables d'ERC a maig 29, 2023 | 08:27
    Miserables d'ERC maig 29, 2023 | 08:27
    Enhorabona Mossèn Junqueres pel teu esforç de destrucció de l'independentisme. Alguna cosa més pendent de fer del pacte de submissió amb el PSOEPSC-PP per sortir de la presó? Vendre's la mare? Posar a la presó al president legítim de Catalunya tan aviat arribi de l'exili?
  10. Icona del comentari de: Buen día si señor a maig 29, 2023 | 08:38
    Buen día si señor maig 29, 2023 | 08:38
    Felicidades a todos los catalanes ya que si el independentismo pierde ganamos todos. Ni siquiera Trias escondiendo la independencia como si fuera la peste de su campaña electoral podrá gobernar en BCN. Buen día para la democracia. Saludos :)
    • Icona del comentari de: Jomateix a maig 29, 2023 | 15:22
      Jomateix maig 29, 2023 | 15:22
      Mejor que aleccione de democracia un yihadista a un español…al menos el yihadista tiene el honor de reivindicar sus actos terroristas…vosotros lo emponzoñáis todo con secretos de estado, fondos reservados, villarejos y pegasus.
  11. Icona del comentari de: Vermell a maig 29, 2023 | 08:44
    Vermell maig 29, 2023 | 08:44
    La CUP desapareguda, ERC se l'ha fotut, Junts ha aguantat prou bé i Aliança Catalana i Front Nacional de Catalunya han fet un molt bon resultat allà on es presentaven. I lo millor és que ERC no aprèn. Espero que no es trenqui mai l'actual direcció d'ERC. Han de desaparèixer com C's, per botiflers. Igual que la CUP. I quan els catalans ens desfem d'ERC i CUP caldrà passar comptes amb el de Waterloo. Cal una nova formació independentista que arraconi a tots els traïdors botiflers i els enviï a presó per traïdors botiflers. A cascar-la, colla de traïdors botiflers! Visca la terra lliure de traïdors botiflers! I els mitjans del règim com aquest, a cascar-la per traïdors botiflers! Avui és un gran dia.
    • Icona del comentari de: Uf a maig 29, 2023 | 10:04
      Uf maig 29, 2023 | 10:04
      Les teves paraules ens diuen que de cap manera ets independentista, més aviat un convergent de pèl ral.
  12. Icona del comentari de: Anomin a maig 29, 2023 | 09:35
    Anomin maig 29, 2023 | 09:35
    ERC, vosaltres sou el pitjor enemic que tenim ara mateix els independentistes, els de veritat, no els hacendado del independentisme, ens heu fet mes mal vosaltres que VOX, espero que e les autonomiques desapargueu del tot. i per els ñordos, no us feu ilusions, els independentistes, continuem sen els mateixos, que hagim votat en contra de partits traidors, no vol dir que aguim deixat de se independentistes, tot el contrari, ferem un pas enrera, per agafar empenta per les properes eleccións, amb nous partits,
  13. Icona del comentari de: Català a maig 29, 2023 | 09:35
    Català maig 29, 2023 | 09:35
    El problema es que els independentistes no tenim a qui votar.
    • Icona del comentari de: Albert a maig 29, 2023 | 12:30
      Albert maig 29, 2023 | 12:30
      Es diu Front Nacional de Cayalunya
      • Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2023 | 13:46
        Anònim maig 29, 2023 | 13:46
        No se sap el tarannà. Encara no tenen solvència ni credibilitat.
  14. Icona del comentari de: fideli a maig 29, 2023 | 09:44
    fideli maig 29, 2023 | 09:44
    esquerra no és independentisme... és l'esguerra pepablicana...uns 'Viva la Pepa!'
  15. Icona del comentari de: i encara erc, a sobreviscut a maig 29, 2023 | 11:38
    i encara erc, a sobreviscut maig 29, 2023 | 11:38
    oriol, marta, la feina mal feta no té futur. La pantomima de la taula diàleg, els pactes amb el psoe, ús han conduit al fracàs a les urnes. Us ho mereixeu
    • Icona del comentari de: Pantomima? a maig 29, 2023 | 17:15
      Pantomima? maig 29, 2023 | 17:15
      Com suspendre la DUI en segons i fugir o com prometre tornar per guanyar les eleccions ino fer-ho?
  16. Icona del comentari de: Felicitats Silvia! a maig 29, 2023 | 11:41
    Felicitats Silvia! maig 29, 2023 | 11:41
    Article sobre l'independentisme i a la foto surten només ERC, que tots sabem que són els únics "ndependentistes" de tota la vida. Si l'independentisme (ERC+CUP+corruptgents) hagues arrassat hauria posat a la foto només als corruptgents, oi?
  17. Icona del comentari de: Pocs avisos pot donar el traïdor batxiller a maig 29, 2023 | 11:44
    Pocs avisos pot donar el traïdor batxiller maig 29, 2023 | 11:44
    Estem on estem gràcies a que'l covard va trigar 8 segons a suspendre la DUI abans de fugir deixant-ho tot enmerdat quan teníem tots els països democràtics amb els ulls posats a Catalunya...
  18. Icona del comentari de: Donant la cara, com ha de ser... a maig 29, 2023 | 11:47
    Donant la cara, com ha de ser... maig 29, 2023 | 11:47
    En canvi, gairebé no he vist pas a la xoni condemnada per corrupta donant la xara durant tota la campanya electoral. Deu ser casualitat o que estava fent la maleta per entrar a presó...
    • Icona del comentari de: Al xoni del Junqueras, bona panxa i bon Sanchista a maig 29, 2023 | 12:26
      Al xoni del Junqueras, bona panxa i bon Sanchista maig 29, 2023 | 12:26
      El XONI GROS I TALÓS, ha perdut per golejada. En nacional.psoecialista Junqueras ha convertit ERC en els llepaculs del Sanchez.155, independentisme españolista
  19. Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2023 | 12:09
    Anònim maig 29, 2023 | 12:09
    Uffff com gemegem aquests ñordos inadaptats...que trist és viure en un país que no et saps integrar...foteu pena ..sinó us agrada Catalunya..foteu el camp d'una vegada amargats i reprimits.I si aquest cinturó roig o feixista som guetos ñordos.
  20. Icona del comentari de: Celebrem l'enfonsada del Español i el seu Rufian a maig 29, 2023 | 12:29
    Celebrem l'enfonsada del Español i el seu Rufian maig 29, 2023 | 12:29
    Que aplaudeixen la secta PRO.SANCHEZ ARRIBA ESPAÑA? Quins politiquillos del monton, junquerisme nivell psoe.españolista, fins quan XONI JUNQUERAS DE FERROVIAL?
  21. Icona del comentari de: vendetta a maig 29, 2023 | 12:57
    vendetta maig 29, 2023 | 12:57
    orioljudes ja keda poc per beurat am la soga al coll
  22. Icona del comentari de: Les coses pel seu nom a maig 29, 2023 | 13:12
    Les coses pel seu nom maig 29, 2023 | 13:12
    Per mes que insistiu a anomenar-los independentistes, les seves accións ho contradiuen cada dia.
  23. Icona del comentari de: Jomateix a maig 29, 2023 | 13:25
    Jomateix maig 29, 2023 | 13:25
    Els partits procesistes reculen…no els partits independentistes que avui en día no existeixen a catalunya.
  24. Icona del comentari de: pi a maig 29, 2023 | 14:02
    pi maig 29, 2023 | 14:02
    Esteu dividits , ja no es parla català ja no hi ha independència, no es defensa Catalunya, ens deixem robar, això és una merda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa