El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Guanyem i el PSC empaten en el primer lloc i desbanquen Junts a Girona

El PSC i Guanyem empaten a Girona a 8 regidors –tot i que els socialistes té un avantatge de 656 vots– i desbanquen Junts. Així doncs, en aquestes eleccions municipals del 28 de maig, Junts no ha pogut conservar els seus 9 regidors i ha acabat en tercera posició, amb 6 cadires, després de la seva victòria ara fa quatre anys. Pel que fa al PSC i Guanyem, la candidatura encapçalada pel cupaire Lluc Salellas, han aconseguit el mateix nombre de regidors, dos més que les eleccions passades cadascun, quan curiosament també van empatar, però aquella vegada a 6 regidors i en la segona posició.

Aquest resultat obre la porta al debat per fer pactes de coalició, ja que cap dels partits ha obtingut la majoria absoluta i, per tant, no podrà governar en solitari. Així doncs, aquest podria ser el tret de sortida d’un acord independentista al capdavant de l’Ajuntament de Girona, ja que Guanyem i Junts tenen majoria absoluta si sumen, i encara podrien afegir-s’hi els 3 regidors d’ERC, que en perd un respecte del 2019.

L’exconsellera Gemma Geis, que era l’aposta de Junts, no ha pogut conservar el lideratge al consistori gironí i ha perdut un total de tres regidors, quedant-se en tercera posició amb 6. Com a novetat a la ciutat de Girona, Vox i PP han aconseguit entrar a l’hemicicle amb un regidor cadascun. Per contra, però, Ciutadans ha perdut els seus 2 regidors.

Gemma Geis i Jordi Turull en un acte de campanya a Girona / ACN

La disputa independentista entre Junts i Guanyem

En aquest mandat, Junts ha governat amb ERC. La candidata d’aleshores, Marta Madrenas, va ser alcaldessa després d’obtenir 9 regidors en les passades eleccions i pactar amb ERC, que va aconseguir 4 regidors i que ha repetit alcaldable, Quim Ayats. També han repetit candidat el PSC i Guanyem. Els socialistes, que van obtenir 6 regidors, han triat mantenir la diputada al Parlament Sílvia Paneque com a cap de llista, mentre que Guanyem sempre ha tingut Lluc Salellas, germà de l’advocat i exdiputat de la CUP, Benet Salella, com a candidat, ja que és un dels fundadors de la plataforma en què la CUP té un paper destacat però hi ha altres sensibilitats d’esquerres associades. De fet, l’exalcaldessa del PSC Anna Pagans va donar-los suport públicament.

Amb aquest context, Junts per Catalunya afrontava les eleccions del 28 de maig amb la incògnita de com afectaria la cursa electoral a Girona l’adeu de Marta Madrenas, després de 7 anys com a alcaldessa de Girona. La substituta de Carles Puigdemont quan aquest va ser elegit president de la Generalitat ha preferit no optar a la reelecció i ha estat substituïda per l’exconsellera Gemma Geis, figura propera al mateix Puigdemont i amb bona relació amb Lluc Salellas, cosa que pot facilitar el pacte.

Més notícies
Una parella de gent gran vota a les eleccions municipals del 28 de maig / ACN
Junts supera ERC en el conjunt de Catalunya però el PSC queda primer
Notícia: Junts supera ERC en el conjunt de Catalunya però el PSC queda primer
Comparteix
Els socialistes s'imposen amb claredat i els republicans s'enfonsen fins a la tercera plaça en unes eleccions municipals en les quals Vox ha entrat per la porta grossa
Imatge d'un col·legi electoral de Barcelona / Kike Rincón - Europa Press
La participació del 28-M en els 30 municipis més grans de Catalunya
Notícia: La participació del 28-M en els 30 municipis més grans de Catalunya
Comparteix
Les grans ciutats del país s'han comportat totes d'una manera similar, cedint participació respecte fa quatre anys.
Imatge d'arxiu d'una urna de votacions / Víctor Fernández - Europa Press
Un municipi aconsegueix tancar les urnes en menys de 30 segons
Notícia: Un municipi aconsegueix tancar les urnes en menys de 30 segons
Comparteix
Els 7 habitants del poble s'han presentat al col·legi a les 8 del matí per poder votar el més ràpid possible
Primera emissió de TV3, amb Joan Pera. Així estrenava el seu primer canal de televisió la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, ara Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que ara compleix 40 anys / CCMA
CCMA, 40 anys de construcció nacional i el repte de la transformació
Notícia: CCMA, 40 anys de construcció nacional i el repte de la transformació
Comparteix
Dimarts farà quatre dècades que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la llei de creació de l'aleshores Corporació Catalana de Ràdio i Televisió

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 29, 2023 | 08:47
    Doctor Strangelove maig 29, 2023 | 08:47
    Ni a casa seva en volen saber res del batxiller de Waterloo! Això diu molt d'un personatge tan ridícul! Doc.
  2. Icona del comentari de: Sembla que si li acaba el cuento al traïdor batxiller a maig 29, 2023 | 11:50
    Sembla que si li acaba el cuento al traïdor batxiller maig 29, 2023 | 11:50
    Suspendre la DUI i fugir no és digna d'un polític que's fa dir independentista. Prometre tornar per guanyar les eleccions i no fer-ho és propi d'un hipòcrita i covard.
  3. Icona del comentari de: Mal resultat a maig 29, 2023 | 12:21
    Mal resultat maig 29, 2023 | 12:21
    Puigdemont és un dels principals responsables de la crispació dins l'independentisme. En aquestes eleccions ha perdut bous i esquelles, i el sector contrari de Junts ha guanyat posicions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa