El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Denuncien que pocs municipis garanteixen el vot accessible a persones cegues

Les persones cegues que vulguin votar aquest 28-M sense haver de fer-ho acompanyades tenen el vot accessible garantit en pocs municipis a Catalunya. Així ho denuncia l’Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues (ACIC) que, en un comunicat, detalla que només té constància de quatre ajuntaments que implementen el sistema perquè els invidents puguin exercir el seu dret a votar de manera secreta i anònima. Es tracta dels consistoris de Cerdanyola, Ripollet, Terrassa i Esplugues; on algunes meses electorals disposaran del material necessari per al procediment. Barcelona, on està empadronada una membre de l’ACIC, no disposa d’aquest mecanisme per a les eleccions municipals i les persones cegues hauran de votar acompanyades.

El 2007, després de molts anys de reivindicacions, l’ACIC aconsegueix que es modifiqués la llei orgànica del règim electoral (LOREG) per tal de poder garantir el vot accessible a persones cegues. Un sistema que es posa en pràctica per primera vegada el 2008 i que s’aplica en totes les eleccions -europees, generals i autonòmiques-, excepte en les municipals. La instauració d’aquest procediment en els comicis municipals va quedar a l’espera que s’elaboressin informes sobre la viabilitat i el bon funcionament del sistema. Han passat 15 anys i encara no està regulat per a les eleccions locals. L’associació lamenta que, aquest 28-M, “tornem a retrocedir” i que no totes les persones cegues podran exercir el dret al vot secret.

Davant aquest buit legal, hi ha alguns ajuntaments que han decidit aprofitar el sistema que es fa servir a la resta de processos electorals i implementar-lo en les municipals. Després de fer la consulta a la Junta Electoral de Zona (JEZ) i que aquesta en donés el vistiplau, l’ACIC té constància que quatre municipis catalans oferiran als seus ciutadans invidents la possibilitat de votar de manera secreta i anònima, sense que algú hagi d’ajudar-los en el moment de dipositar la papereta a l’urna. El president d’ACIC, José Ángel Carrey, celebra en declaracions a El Món que aquests municipis “hagin decidit garantir-ho ells mateixos”. No descarten, però, que a més de Cerdanyola, Ripollet, Terrassa i Esplugues; hi hagi més poblacions que ho apliquin.

Una dona vota en una mesa electoral a Barcelona per les eleccions al Parlament del 2021 | EP
Una dona vota en una mesa electoral a Barcelona per les eleccions al Parlament del 2021 | EP

Ni per les municipals ni amb el vot per correu

Tal com detalla Carrey, “el votant invident té un termini per sol·licitar aquest vot a l’Ajuntament”. El dia dels comicis, assisteix a la seva mesa electoral, on se li facilitarà el kit per a votar. Disposarà de tants sobre com candidatures es presenten al seu municipi amb el sistema braille i se li entregarà un sobre buit, on haurà d’introduir la papereta de la seva elecció. Finalment, el votant cec podrà introduir el seu vot a l’urna. Municipis com Cerdanyola i Ripollet ja van facilitar aquest sistema en els comicis locals del 2019, mentre que Terrassa i Esplugues s’estrenen en els que se celebren aquest diumenge.

A més del problema amb les municipals, les persones cegues també tenen impediments per votar per correu, en aquest cas en totes les eleccions. Per a l’ACIC, fer possible aquest vot és una tasca pendent a Catalunya. “Els terminis serien més ajustats, però no seria complicat perquè es podria seguir un sistema similar”, explica el president de l’entitat, que remarca que es podrien “imprimir i facilitar” els vots als electors cecs que vulguin sol·licitar el vot a distància.

Més notícies
L'alcaldable de Junts per Catalunya a Serinyà, Isaac de Sangerman
Les primeres eleccions que vota i ja és cap de llista: el cas d’un alcaldable del 28-M
Notícia: Les primeres eleccions que vota i ja és cap de llista: el cas d’un alcaldable del 28-M
Comparteix
Isaac de Sangerman té 20 anys és l'alcaldable més jove de Junts per Catalunya i es presentà a Serinyà, al Pla de l'Estany
L'actor Joel Joan tanca la llista de Junts a Altafulla per al 28-M | ACN
L’actor Joel Joan tanca la llista de Junts a Altafulla per al 28-M
Notícia: L’actor Joel Joan tanca la llista de Junts a Altafulla per al 28-M
Comparteix
L'artista té una casa al municipi i hi està molt vinculat
Paperetes per votar / EP
Compte enrere per les eleccions: totes les dates que t’afecten
Notícia: Compte enrere per les eleccions: totes les dates que t’afecten
Comparteix
Els motius que pots al·legar per estalviar-te anar a la mesa electoral de les municipals del 28-M
El vot per correu ha guanyat força els últims anys / Correos
Com i quan votar per correu a les eleccions municipals 2023
Notícia: Com i quan votar per correu a les eleccions municipals 2023
Comparteix
El BOE publica el decret de convocatòria dels comicis i ja se saben els terminis per votar a distància

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a maig 28, 2023 | 19:12
    JordiP maig 28, 2023 | 19:12
    Enguany, a molts votants de la zona denominada "Mas Falcó" davant l'hospital Pere Virgili, passat el viaducte de Vallcarca) ens han canviat el col3legi electoral de tota la vida (escola Pere Poveda) per la biblioteca municipal de la Ronda de Dalt. En arribar al Poveda, Xasco! Octogenaris, amb bastó jo i cega ella, hem hagut de pujar arrossegant-nos a ple sol (i mira que en feia, caram!). Hem trobat molts veïns bufant, renegant i protestant per l'incòmode canvi. Qui ha estat el doctor honoris causa que se l'hi ha acudit desplaçar tant votants costa amunt? Ni tan sols s'han molestat en mirar l'edat mitja dels residents al barri ni la topografia de l'entorn. Moltes gràcies, lumbreres electorals. A les properes eleccions aniré el cotxe i el deixaré a cavall a la vorera. A veure qui té nasos per impedir-m'ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa