El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Desobediència als parlaments
  • CA

Mentre continuen obertes dues causes judicials per suposada desobediència del Parlament de Catalunya –la de la Mesa de Forcadell, en què s’ha de repetir el judici, i la de la Mesa de Torrent, absolta però pendent del recurs que ha presentat la fiscalia contra aquesta decisió–, veiem contínuament casos de desobediència de representants governamentals respecte dels parlaments. Fa un mes, comandaments dels Mossos d’Esquadra es negaven a donar explicacions als diputats dels Parlament sobre la utilització de sistemes d’espionatge del tipus Pegasus. Agents de l’autoritat, que tenen autoritat per delegació, bloquejant els mecanismes de transparència que reclama la cambra on resideix la sobirania.

Aquesta setmana hem tingut dos episodis més. En aquest cas, desobediència de representants del govern espanyol en dues cambres parlamentàries diferents. La directora del CNI, Esperanza Casteleiro, s’ha negat a respondre a les preguntes dels eurodiputats de la comissió del Parlament Europeu sobre la utilització de Pegasus i la delegada del govern espanyol, Maria Eugènia Gay, ni tan sols s’ha molestat a comparèixer a la cambra catalana per explicar el fosc cas de l’expulsió de dos líders d’entitats islàmiques que feia anys i panys que vivien a Catalunya.

La idea que els organismes que tracten material sensible per als estats –cossos policials i serveis secrets– necessiten moure’s en la foscor té una llarga tradició, i topa frontalment amb les exigències de transparència del segle XXI. S’ha de començar a aclarir que la foscor la requereixen per comoditat més que per seguretat. En algun lloc hi ha d’haver el punt d’equilibri entre la necessitat de discreció per a segons què i l’obligació de control parlamentari de l’activitat policial.

Però en els dos casos d’aquesta setmana hi ha un ingredient més. El respecte dels organismes governamentals espanyols pels parlaments comença i acaba al Congrés. Només volen jugar a casa. Ni la cambra catalana ni la de la Unió Europea els semblen institucions on hagin de donar explicacions. El Parlament català simplement el menystenen: és una petita institució regional on els jutges ja s’encarreguen d’impedir que s’hi parli de res. I de l’Eurocambra esperen que sigui ornamental, com a extensió de les relacions entre governs, i que hi hagi solidaritat entre estats membres: ‘Alemanya, França, no puc donar explicacions sobre la guerra bruta, vosaltres ja m’enteneu’.

El problema, per a Madrid, és que a Barcelona els diputats víctimes d’aquesta desobediència es queixen resignadament i no passa res. Però a Brussel·les les coses no van ben bé així, o no del tot, o no sempre. Els pactes de no agressió d’estat membre a estat membre poden funcionar en les reunions del Consell Europeu, però els eurodiputats no es deixen torejar fàcilment. A banda de la queixa pública que ha escampat una diputada alemanya, el mateix president de la comissió que investiga el cas Pegasus es va mostrar clarament irritat amb l’actitud de la directora del CNI, que possiblement ni tan sols s’esperava l’interrogatori que li va caure: aquesta actitud exigent dels electes respecte d’institucions com la que dirigeix no entra en el seu marc mental. Casteleiro feia cara de pensar: “Què s’han cregut?”. Doncs s’han cregut que són en una democràcia.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a desembre 02, 2022 | 07:12
    Veterà antifranquista. desembre 02, 2022 | 07:12
    En el seu moment vam acceptar un Parlament sense atribucions de cap mena; absolutament supeditat al govern estatal. Ara no ens podem queixar.
    • Icona del comentari de: Scherlock a desembre 02, 2022 | 10:54
      Scherlock desembre 02, 2022 | 10:54
      No és encertat dir que no ens podem queixar. En les democràcies serioses, de veritat, totes les lleis i mecanismes són revisables per millorar-los. Ara, en democràcies defectuoses com la Ñ, ja sabem que passa.
  2. Icona del comentari de: Ricard a desembre 02, 2022 | 10:55
    Ricard desembre 02, 2022 | 10:55
    Els castellans es fan dir "constitucionalistes", quan són simples racistes.
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 02, 2022 | 11:32
    Gonzalo desembre 02, 2022 | 11:32
    Señora, para la irritación, Emoal. Jajaja!
  4. Icona del comentari de: elCapità Imparapla a desembre 02, 2022 | 12:38
    elCapità Imparapla desembre 02, 2022 | 12:38
    Avorriu a les pedres, sempre esteu amb el mateix.
  5. Icona del comentari de: No cola a desembre 02, 2022 | 13:20
    No cola desembre 02, 2022 | 13:20
    Si ni la mateixa tràpis, expresidenta del parlament, fa cas de les lleis aprovades i signades pel seu propi partit i intenta canviar-les o passar-les pel forro dels dellonsis a conveniencia seva, que podem esperar? Ja no recordem qui va fer cas de les lleis de desconexión del 2017? El mateix president d'aquell moment tampoc les va fer complir. O ens creiem que som una nació i actuem com a tal, o continuem fent només el ploricó?
  6. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 02, 2022 | 13:59
    Gonzalo desembre 02, 2022 | 13:59
    Es que un parlamento regional tiene las competencias que tiene. De igual manera que el parlamento europeo, tiene las competencias que tiene. Por desgracia, nada se puede reclamar al parlamento europeo el atropello lingüístico en la escuela catalana. Porque no tienen competencias para ello. Pues en temas de seguridad nacional, menos todavía. Lo entendéis ahora, borricos?
  7. Icona del comentari de: Picus001 a desembre 02, 2022 | 14:24
    Picus001 desembre 02, 2022 | 14:24
    per Gonzalo. Maleducado
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 02, 2022 | 15:48
      Gonzalo desembre 02, 2022 | 15:48
      Haz como que te caes, y abre la boquita. Jajaja! Cursis y empalagosos que sois. Jajaja!
  8. Icona del comentari de: Narcís ( la maça substitueix la bala de fusell ! ) a desembre 02, 2022 | 15:20
    Narcís ( la maça substitueix la bala de fusell ! ) desembre 02, 2022 | 15:20
    L' única desobediència és al Parlament català, no debades és català ! PD : a la resta de parlaments absurds espanyols .. perquè !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa