El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament Europeu declara Rússia Estat promotor del terrorisme
  • CA

El Parlament Europeu ha aprovat per àmplia majoria declarar Rússia Estat promotor del terrorisme pels crims de guerra comesos pel seu exèrcit durant la guerra a Ucraïna. La resolució, que no té caràcter vinculant, ha estat aprovada per 494 vots a favor, 58 en contra i 44 abstencions i envia un missatge clar al president rus, Vladímir Putin, ja que constata que és un país que no dubta a “utilitzar mitjans terroristes”.

A diferència del que passa als Estats Units, la Unió Europea no té una llista oficial de països promotors del terrorisme, un mecanisme que permet activar tota una sèrie de restriccions i sancions als estats que hi són inclosos. En la llista dels EUA hi ha Síria, Iran, Cuba i Corea del Nord, però no Rússia. Tant el Congrés com el Senat ha aprovat resolucions reclamant al govern del president estatunidenc, Joe Biden, que hi inclogui Rússia, però de moment s’hi ha negat.

Votació al ple del Parlament Europeu a Brussel·les / Parlament Europeu
Votació al ple del Parlament Europeu a Brussel·les / Parlament Europeu

El Parlament Europeu denuncia més de 40.000 crims de guerra de Rússia

La resolució aprovada al Parlament Europeu denuncia específicament els més de 40.000 crims de guerra documentats durant els nous mesos de guerra a Ucraïna i destaca el bombardeig sistemàtic d’infraestructures energètiques, hospitals i escoles, entre les quals destaquen els atacs al teatre de Mariúpol, a una estació de tren de Kramatorsk o a un centre comercial de Kremenchuk o les massacres a Bucha, Irpin, Izium i Lyman.

Els eurodiputats també reclamen a la Comissió Europea que aprovi el marc legal necessari per denunciar els països promotors del terrorisme, la qual cosa facilitaria “nombroses mesures restrictives significatives i tindria unes implicacions profundes en la relació de la UE amb aquests països”, diu el text, que també demana noves sancions contra Rússia i Bielorússia i un embargament total de les importacions d’hidrocarburs i urani rus.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski | Europa Press
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski | Europa Press

Zelenski celebra la resolució el Parlament Europeu sobre Rússia

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha celebrat la resolució aprovada pel Parlament Europeu i ha insistit que Rússia ha de ser aïllada “a tots els nivells” de la política internacional perquè reti comptes per la seva “política terrorista”. El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitri Kuleba, ha agraït el gest de l’Eurocambra per denunciar la “història de terror de Rússia”. Fins ara, només els països bàltics i Polònia havien fet el pas de qualificar Rússia d’Estat promotor del terrorisme.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: almogaver.cat a novembre 23, 2022 | 14:55
    almogaver.cat novembre 23, 2022 | 14:55
    Estic en complet desacord. Rússia no és cap estat terrorista ni exporta el terror. És un error aquesta intencionadíssima qualificació. I l'error, no és precisament semàntic, ni retòric... sinó polític.
  2. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a novembre 23, 2022 | 15:12
    Pere LLimonera i Citronell novembre 23, 2022 | 15:12
    Rusia Rusia Rusia, es pensoso, ridículoso, sonrojarte, de vergüenza ajena, pero destornillante ver Chinos, u otros asiáticos (Mongoles, o túrquicos, India, Roma, Imperio Arabo-Musulmán, Otomano, etc.) Chinos, u otros asiáticos (Mongoles, o túrquicos, India, Roma, Imperio Arabo-Musulmán, Otomano, etc.),y aquí en cataLUÑA, región de España, de "La llengua de l'univers universal", tengo que decirles CLaRaMeNTe, que N0 se por que las respuestas que recibe son las típicas falacias e imposturas del supremacismo independenciero... A mi me da igual el Imperio Español: es cosa del pasado y N0 pretendo restituirlo, ni creo que vaya a pasar, como aun hay algunos -cada vez mas últimamente- que lo hacen... en Todo caso, Cataluña participó, de pleno en el Imperio Español, como todas las regiones de España, y desde el principio. Fuera o N0, Colon, Catalán y saliera la expedición de Cataluña y no de Andalucía como muchos Catalanes y Catalanistas pretenden. Lo cierto es que, sin hablar del Comercio en Cuba, P Rico, etc, y el Trafico de Esclavos de los Catalanes, sin hablar de los cientos de miles de Catalanes que fueron a América durante todos esos siglos, ya en 1493 Pere Magarit fue el Capitán Militar del 2° viaje de Colon... Chinos, u otros asiáticos (Mongoles, o túrquicos, India, Roma, Imperio Arabo-Musulmán, Otomano, etc.), Y lo Cierto es que, a pesar, del Mantra-Sandez que repiten sistemáticamente, España N0 es el País que haya sufrido mas independencias del Mundo. Ese es otro ejemplo de Historia inventada. Sería seguramente Inglaterra, pero ha habido muchos imperios y si consideramos como independencias los países o estados formados tras los diverso imperios Chinos, u otros asiáticos (Mongoles, o túrquicos, India, Roma, Imperio Arabo-Musulmán, Otomano, etc.), ademas de Francia, etc. pues muchos o todos ellos superarían al Imperio Español por el numero de países formados después Chinos, u otros asiáticos (Mongoles, o túrquicos, India, Roma, Imperio Arabo-Musulmán, Otomano, etc.), y nada que ver con RUSia, mucho me temo se les llamen terroristas, y los únicos que hay son los Lazinazis des eso, Apa, algú havia de dir ho!
  3. Icona del comentari de: marxem a novembre 23, 2022 | 19:21
    marxem novembre 23, 2022 | 19:21
    Espanya també ha practicat el terrorisme d'estat i està a la UE. És un estat terrorista i el PSC n'es còmplice.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 21:04
      Gonzalo novembre 23, 2022 | 21:04
      Pocos etarras cayeron.
      • Icona del comentari de: Curiós a novembre 24, 2022 | 12:24
        Curiós novembre 24, 2022 | 12:24
        Estas a favor de la lluita armada?
        • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 25, 2022 | 15:42
          Gonzalo novembre 25, 2022 | 15:42
          Contra los etarras si. Pocos cayeron.
  4. Icona del comentari de: Curiós a novembre 23, 2022 | 20:12
    Curiós novembre 23, 2022 | 20:12
    I el Estado Español també ho és. Cal que els -ho recordem?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa