El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les vol reduir un 15% el consum de gas fins al març del 2023
  • CA

La Comissió Europea ha proposat avui un pla d’emergència per coordinar la resposta enfront el risc que Rússia talli el subministrament de gas. Es tracta de reduir el consum del gas fins al març del 2023 a tots els estats membres de la Unió Europea. Seran unes mesures voluntàries a partir de l’estiu, però la Comissió Europea adverteix que si les coses empitjoren podria convertir-se en obligatori.

Per poder complir aquests objectius, la Comissió Europea exigeix als diferents estats l’actualització dels seus plans de contingència, que s’hauran de presentar, com a molt tard, a finals del pròxim mes de setembre

La Comissió Europea demanarà la reducció del consum als habitatges

Brusel·les també demanarà la reducció del consum energètic dels edificis i habitatges, amb mesures com la reducció de la temperatura o la utilització de menys aigua calenta. De fet, la comissària en cap, Úrsula Von der Leyen, ja va demanar augmentar dos graus l’aire condicionat a l’estiu i apujar-lo dos graus a l’hivern.

La Comissió també voldrà incentivar les fonts alternatives com l’energia solar, la biomassa d’origen sostenible o el biometà procedent de desfets, així com l’ús d’oxigen en lloc de gas en algunes instal·lacions industrials. Ho faran a través d’ajudes als estats i es vol que les empreses energètiques s’afegeixin al carro de les renovables.

Oficines de la companyia estatal russa Gazprom / DPA
Oficines de la companyia estatal russa Gazprom / DPA

Plantejarà un sistema de subhastes

Brussel·les plantejarà, a més, que es creïn sistemes de subhasta o licitació a través dels quals els governs instin la reducció del consum de gas dels grans consumidors industrials a canvi de compensacions financeres o estalvis addicionals.

La companyia de gas estatal rus, Gazprom, ha avisat aquesta setmana en una carta als seus clients que no pot garantir el subministrament de gas per circumstàncies “extraordinàries”, i va invocar la clàusula de força major que permet a una empresa eximir-se de les seves obligacions contractuals.

Preocupació per Gazprom

La setmana passada, el gegant rus d’exportació de gas, va interrompre el subministrament al·legant treballs de manteniment en les instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1, que connecta Alemanya amb Rússia a través de la mar Bàltica i és la connexió més important per al flux de gas cap a centre Europa.

Segons va informar l’empresa russa, el gas deixarà de fluir fins al 21 de juliol encara que els funcionaris ja havien manifestat la seva preocupació per la possibilitat que el subministrament no arribi a restablir-se, després que Gazprom hagi anat reduint el flux de gas a Europa en reiterades ocasions des de fa un any.

Més notícies
L'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, durant una roda de premsa | ACN
Brussel·les demana començar a administrar la 4a dosi als majors de 60 anys
Notícia: Brussel·les demana començar a administrar la 4a dosi als majors de 60 anys
Comparteix
Així ho han demanat el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l'Agència Europea del Medicament (EMA)
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen / EP
La Comissió celebra els avenços d’Albània i Macedònia per accedir a la UE
Notícia: La Comissió celebra els avenços d’Albània i Macedònia per accedir a la UE
Comparteix
Els líders de Macedònia i Albània titllen d'històric l'inici del procés d'adhesió
L'exconseller Lluís Puig durant una atenció als mitjans després de la vista per l'euroordre, a Brussel·les el 24 de febrer del 2020 (ACN)
Junts perd el vot de Puig a la comissió on volia participar telemàticament
Notícia: Junts perd el vot de Puig a la comissió on volia participar telemàticament
Comparteix
La Mesa el Parlament és qui haurà de decidir si es fa excepció amb el diputat exiliat
Els acusats durant el judici de la Sindicatura Electoral de l'1-O | ACN
Síndics del Primer d’Octubre, indignats amb la repetició del seu judici
Notícia: Síndics del Primer d’Octubre, indignats amb la repetició del seu judici
Comparteix
Tània Verge, Josep Pagès i Jordi Matas consideren la decisió injusta

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Raül a juliol 20, 2022 | 09:44
    Raül juliol 20, 2022 | 09:44
    Pregunteu-vos que ha fet mai la OTAN per vosaltres de veritat.... alguna cosa real no teòrica, irrefutable.
  2. Icona del comentari de: NV a juliol 20, 2022 | 10:47
    NV juliol 20, 2022 | 10:47
    Doncs no estic gens d'acord. També ens diran el tant per cent de menjar que hem de prendre cada dia? i què serà el següent ? El número de fills? L'idioma que hem de parlar? Quina vergonya.
  3. Icona del comentari de: De Roquetes vinc a juliol 20, 2022 | 13:25
    De Roquetes vinc juliol 20, 2022 | 13:25
    També reudireu el 15% del sou de tant ganàpia que hi ha al Parlament Europeu? No serviu per a res. El tema de la guerra l'heu forçat vosaltres i la Otan. Ara ens toca pagar-ho a tots. No serviu per a res.
  4. Icona del comentari de: Cat a juliol 20, 2022 | 13:49
    Cat juliol 20, 2022 | 13:49
    Quants milions està guanyant aquesta dona amb la excusa de la guerra, les armes, l'energia i l'alimentació? En comptes de tancar als dos idiotes en una habitació i no deixar-los sortir fins que resolguin el conflicte. Però clar, així no guanyarien milions uns quants. Quin fàstic de miserables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa