El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Comissió celebra els avenços d’Albània i Macedònia per accedir a la UE
  • CA

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha celebrat que el Consell d’Europa finalment hagi arribar a un acord per iniciar les converses amb l’objectiu que Albània i Macedònia del nord passin a formar part de la Unió Europea. En una declaració emesa avui des de Brusel·les, la màxima responsable de l’executiu de la Unió Europea ha destacat la paciència i lideratge de la classe política i la ciutadania dels dos països i ha parlat del moment que ha qualificat d’històric.

La comissària en cap de la Unió Europea s’ha dirigit al primer ministre albanès, Edi Rama, i el primer ministre de Macedònia del Nord, Dimitar Kovacevski, per dir-lis que han treballat de “valent” i demostrat el seu “compromís” amb els valors europeus.

Inici de les negociacions en breu

Segons la presidenta del a Comissió Europea les negociacions, que començaran immediatament, permetran als dos estats familiaritzar-se amb les obligacions de la Unió Europea. “Heu reforçat l’estat de dret, heu lluitat contra la corrupció, heu fet reformes, heu modernitzat l’economia i teniu una societat civil enormement activa”, ha indicat. “Són canvis que no només eren necessaris per al vostre camí cap a la UE, sinó que també eren bons pels vostres països”, ha afegit.

A més, Von der Leyen ha volgut posar de manifest que, mentre avancin les negociacions, tant Albània com Macedònia del Nord ja començaran a notar els efectes positius de ser estats que aspiren a entrar dins la UE. “Hi haurà més inversió, més col·laboració en àrees clau com l’energia o el transport i es maximitzarà l’ús dels fons europeus; és el que els vostres ciutadans es mereixen”, ha conclòs.

Cartell del Consell d’Europa amb les banderes dels estats membre de fons / ACN

Els dos líders estatals afirmen que és una fita històrica

Després que la cimera sobre l’adhesió dels Balcans Occidentals celebrada el passat 23 de juny a Brussel·les deixés insatisfets als diferents estats, les paraules pronunciades aquest dimarts pel Rama i Kovacevski han anat en una altra direcció i els dos primers ministres dels dos estats han definit d’històric l’inici del procés d’adhesió a la Unió Europea.

Més notícies
La reunió del Consell d'Europa / ACN
El Consell d’Europa exigeix a Espanya que investigui la massacre de Melilla
Notícia: El Consell d’Europa exigeix a Espanya que investigui la massacre de Melilla
Comparteix
Demana que s'evitin futures tragèdies i es garanteixi que les polítiques vigents no infringeixen estàndards de drets humans
Un taxi amb un cartell on es pot llegir 'Uber, enemic públic' a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona, abans que comencés la marxa lenta / ACN
Europa investigarà las males praxis d’una excomissària en el cas d’Uber
Notícia: Europa investigarà las males praxis d’una excomissària en el cas d’Uber
Comparteix
La Comissió Europea diu que està "analitzant" la investigació periodística i confirma contactes "bilaterals" amb Kroes
La Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado, en una compareixença al Senat/Isabel Fuentes.EP
Plega la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado
Notícia: Plega la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado
Comparteix
Ho fa per motius de salut i el Consell de ministres anunciarà avui el seu relleu
Anna Gabriel alça el puny durant l'acte d'aniversari d'Òmnium a Elna / Jordi Borràs
Anna Gabriel es presenta per sorpresa davant del Tribunal Suprem
Notícia: Anna Gabriel es presenta per sorpresa davant del Tribunal Suprem
Comparteix
L'exdiputada de la CUP torna després de 4 anys a l'exili

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa