El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya torna a situar-se per sota la mitjana en recursos rebuts

El Govern denuncia que el 2020, per onzè any consecutiu, Catalunya va tornar a situar-se per sota de la mitjana en recursos per habitant rebuts. Catalunya només ha quedat per sobre de la mitjana el 2009, primer any d’aplicació de l’actual model de finançament. I és que, segons les dades publicades pel ministeri d’Hisenda, Catalunya és el segon territori que més ingressos per habitant aporta a l’Estat, però continua pràcticament a la cua dels territoris que reben recursos, arribant aquest any a estar 17 punts per sota de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que en la redistribució es troba 1,5 punts per sota.

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró ha criticat les dades del ministeri aquest dijous, ja que posen de manifest que el territori dona més del que rep. En aquest sentit, Giró ha assegurat en un comunicat que les dades només demostren que “els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats”. Les dades també demostren, segons ha apuntat Giró, “l’infrafinançament històric de Catalunya, els milions d’euros que cada any genera Catalunya i que s’evaporen, i les limitacions dels recursos de la Generalitat”.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró / EP
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró / EP

A més, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l’impacte del diferencial de preus o cost de la vida, ja que a causa de l’inflació, el territori s’està enduent un gran clatellot en termes de pujades de preus dels productes més bàsics. Si es té en compte aquesta situació, Catalunya aleshores perd 12 posicions i passa de la segona a la catorzena posició i se situa un 11,5% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament. “Així, mentre que Catalunya perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya”, ha afegit Giró.

La necessitat de millorar els pressupostos

El conseller Giró ha assegurat que una de les iniciatives que podrien canviar el curs d’aquestes dades és la millora dels pressupostos, és a dir, aconseguir que “permetin una distribució justa i representativa dels recursos que s’aporten”, ha exigit el conseller d’Economia. Així doncs, ha recordat que vivim en un context d‘alta inflació i elevada inestabilitat geopolítica i per tant, ha assegurat que “Catalunya no es pot permetre prorrogar pressupostos”.

Davant la capacitat catalana de resiliència i obtenció de recursos, Giró també ha volgut mencionar que tot i les adversitats, s’han aconseguit 3.100 milions d’euros de recursos addicionals respecte als comptes del 2022 que es van obtenir en la darrera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. celebrat el 28 de juliol. En aquest sentit, Giró ha assegurat que una part dels diners aconseguits “quedarà determinada per increments de despesa derivats de l’augment dels interessos del deute, les retribucions salarials, els costos de l’energia o la despesa social, mentre que la resta es podrà destinar a fer polítiques des de cada conselleria”.

Més notícies
El conseller d'Economia, Jaume Giró, a la Ciutat de la Justícia, en la presentació de la seva denúncia pels àudios de Villarejo / Mireia Comas

Giró defensa la pujada de tipus d’interès com una mesura “valenta i necessària”

Notícia: Giró defensa la pujada de tipus d’interès com una mesura “valenta i necessària”
Comparteix
El conseller d'Economia assegura que apujar el tipus d'interès és un "missatge clar" les autoritats monetàries europees
Notícia: Giró defensa la pujada de tipus d’interès com una mesura “valenta i necessària” - Mobile
El conseller d'Economia, Jaume Giró / ACN

Giró veu “inatacable” la gestió de la publicitat institucional del Govern

Notícia: Giró veu “inatacable” la gestió de la publicitat institucional del Govern
Comparteix
La despesa anual per cada ciutadà en aquest concepte és de 4,6 euros
Notícia: Giró veu “inatacable” la gestió de la publicitat institucional del Govern - Mobile
El conseller d'Economia, Jaume Giró, atenent els mitjans de comunicació davant la Ciutat de la Justícia, amb el seu advocat, Jordi Pina, després de presentar una denúncia pels àudios de Villarejo / Mireia Comas

La fiscalia catalana envia al Suprem la denúncia de Giró contra Camacho

Notícia: La fiscalia catalana envia al Suprem la denúncia de Giró contra Camacho
Comparteix
El ministeri públci s'inhibeix perquè la popular és senadora i aforada
Notícia: La fiscalia catalana envia al Suprem la denúncia de Giró contra Camacho - Mobile
El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró / ACN

Jaume Giró explica com la policia patriòtica el seguia pel carrer

Notícia: Jaume Giró explica com la policia patriòtica el seguia pel carrer
Comparteix
El conseller d'Economia va aconseguir fer una foto de l'home que perseguia a la seva família
Notícia: Jaume Giró explica com la policia patriòtica el seguia pel carrer - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: El cid campejador a agost 04, 2022 | 12:47
  El cid campejador agost 04, 2022 | 12:47
  Un tema que també pateixen els que no estan a favor de la independència.
  • Icona del comentari de: Optimisme a agost 04, 2022 | 23:02
   Optimisme agost 04, 2022 | 23:02
   Un tema que també pateixen els que ENCARA no estan a favor de la independència.
 2. Icona del comentari de: Ricard a agost 04, 2022 | 13:41
  Ricard agost 04, 2022 | 13:41
  Quina sorpresa.
 3. Icona del comentari de: Pere Puig a agost 04, 2022 | 15:12
  Pere Puig agost 04, 2022 | 15:12
  Euskal Autonomia Erkidegoa Euskadi Espainiaren iparraldeko autonomia erkidego bat da, 1979. urtean sortua. Euskal Herriko mendebaldeko zatia da, Araba (Trebiñuko barrendegia izan ezik), Gipuzkoa eta Bizkaia biltzen dituena. Erkidegoko hiriburua, izatez, Gasteiz da, hiri horretan baitaude Eusko Jaurlaritzaren egoitza, Eusko Jaurlaritzako lehendakariarena eta Eusko Legebiltzarrarena. Traduit : Els Catalans paguem el CUPO als VASCOS.
  • Icona del comentari de: Alça ! a agost 05, 2022 | 10:26
   Alça ! agost 05, 2022 | 10:26
   Vera traducció : "La Comunitat Autònoma Basca és una comunitat autònoma del nord d'Espanya, constituïda l'any 1979. És la part més occidental d'Euskal Herria, la qual inclou Àlaba (a excepció de Trebiñu), Guipúscoa i Biscaia. La capital de la Comunitat és, de fet, Gasteiz, ja que en aquesta ciutat s'hi troben la seu del Govern Basc, la Presidència del Govern Basc i el Parlament Basc." És increïble com es pot ésser tant cínic, mentider i potiner d'intentar fer colar una falsa traducció per a intentar enganyar als lectors. Abans d'escriure assabentat de què son els concerts bascos i les quotes que les Diputacions Forals d'Àlaba, Guipúscoa, Biscaia i Navarra paguen a l'estat espanyol, en concepte de "serveis" "exclusius" d l'estat espanyol. Com pot tenir tanta barra en "Pere Puig" ?
 4. Icona del comentari de: Pere Puig a agost 04, 2022 | 15:18
  Pere Puig agost 04, 2022 | 15:18
  ¿Qué es exactamente el cupo y por qué beneficia tanto al País Vasco? ORDEN FORAL 7/1993, DE 8 DE ENERO, DEL CONSEJERO DE ECONOMÍA Y HACIENDA, POR LA QUE SE DISPONE LA PUBLICACIÓN DEL ACUERDO SUSCRITO POR LAS REPRESENTACIONES DEL GOBIERNO DE NAVARRA Y DE LA ADMINISTRACIÓN DEL ESTADO RELATIVO AL CONVENIO ECONÓMICO. Resumin : Espanya ens roba.
  • Icona del comentari de: @Pere Puig a agost 04, 2022 | 23:49
   @Pere Puig agost 04, 2022 | 23:49
   Farts dels xovinistes espanyols que solament sabeu intentar entabanar als més incauts i despistats. La cultura i la informació veraç us desmunten els vostres intents d'aixecar-nos la camisa. Les Diputacions forals de Biscaia, Álaba, Guipúscoa i Navarra no "roben" ningú. És més acorden, la quota (tu en dius "cupo") que han de pagar a l'estat espanyol per "serveis" que son exclusius de l'estat espanyol, ço és : Exèrcit espanyol, Museus de Madrid, gestions de nacionalitat (espanyola), immigració, emigració, estrangeria i dret d'asil, administració de Justícia, sistema monetari, marina mercant, obres públiques d'interès "general" que impliquin diversos territoris autònoms etc. En resum : Ets un autèntic babau que ens intenta enganyar i crear mala maror i malentesos a partir de mentides inventades per tu. un autèntic pixador professional fora de test. De què vas, gamarús ?
   • Icona del comentari de: Ricard a agost 05, 2022 | 12:21
    Ricard agost 05, 2022 | 12:21
    Només els catalans ((tots els catalans, i no només els de 4 províncies dites "catalanes") fem la vida fàcil als demés, però no pas a nosaltres mateixos, que ho tenim prohibit. Però per als castellans els bascos són els bons. Per això cada any s'apropien de més competències, també tributàries, gràcies a les cessions castellanes. Els bascos no són mai robats... gràcies a nosaltres. Hi ha gent que té un tracte just, i hi ha gent que té un tracte injust de part dels racistes castellans. Cap simpatia pels bascos, robin o no robin.
    • Icona del comentari de: A en Ricard a agost 05, 2022 | 18:45
     A en Ricard agost 05, 2022 | 18:45
     Ricard el teu comentari es molt patètic. No és tant "esquemàtic" com us imagineu alguns. Solament algunes "apreciacions". Primer, el Concert basc no és cap invent de 1978. El Concert basc actual té arrels amb els Furs bascs del segle X. Al segle XIX, el 1839, els territoris bascs passaren de territoris exempts al sistema de concert amb una Llei que permetia modificar els furs i així els bascos començaren a pagar imposts a Espanya. Segon : Els Furs d'Àlaba i Navarra foren mantinguts per la dictadura de Franco, la resta, de Biscaia i Guipúscoa foren recuperats en el Estatut d'Autonomia Basc actual. Per la qual cosa el Concert basc no és cap "invent" o reivindicació nova del 1978 ni tant sols del segle XX. La tercera cosa o "detallet" important és que el sistema de Concert econòmic permet que les diputacions d'Àlaba, Biscaia, Guipúscoa i Navarra, negociïn amb Madrid quina quantitat han de pagar (quota, en espanyol "cupo") a Espanya pels "serveis" que son competència exclusiva del Govern estatal espanyol. Això fa que si hom té la paella pel mànec en qüestió de diners, aleshores pugui negociar ("apropiar-se'n" en dius tu (?!)), així poden dir "molt bé un paguem tal quantitat però ens heu de traspassar alguna cosa pendent". Cosa que no poden fer Catalunya, ni el País Valencià ni les Illes Balears. Quart : Ni Catalunya (s'entén que la part sota sobirania espanyola) ni València ni les illes havien gaudit durant els segles XIX i XX de Concert ni res semblant, per la qual cosa la "llegenda" que a l'Estatut d'Autonomia actual es va "rebutjar" no és cert. A més segons alguns experts el Concert econòmic, Espanya el pot suportar per la població relativa d'Euskal Herria sota sobirania espanyola : 2.868.058 habitants, Però un sistema semblant al Principat de Catalunya i no cal dir a la resta de territoris de matriu catalana, no ho suportaria econòmicament Espanya. Per això l'única eixida dels catalans és l'autonomia de Portugal... i en això els catalans és on hi estem ficats. Gora Herrialde Katalanak i Visca Euskal Herria !
     • Icona del comentari de: Ricard a agost 05, 2022 | 20:21
      Ricard agost 05, 2022 | 20:21
      No sé si el meu comentari és patetic. Sincerament m'es igual. El que em preocupa és la meva pàtria. Sembla que a vostè li preocupa la tambe la seva, que no és la meva. Vet aquí el que ens separa. Si li plau defensi el país basc, però no ens vengui la moto de la tradició. Perquè una tradició que ens perjudica no deixarem de denunciar la, per molta tradició que sigui. Per cert, si Franco va mantenir furs ja es pot imaginar que ens diu això als catalans...
    • Icona del comentari de: Gavanenc a agost 05, 2022 | 19:37
     Gavanenc agost 05, 2022 | 19:37
     Ricard, se't veu massa el llautó ens proposes "poques" simpaties vers els bascos, potser, per a treure ferro a la responsabilitat castellana sobre l'actual model egocèntric, ple de supremacia, vertebrador, de "conllevància" i uninacional de l'estat espanyol ? Si us plau no ens intentis aixecar la camisa amb els teus imaginatius comentaris veritats a mitges i alguns directament mentides de pa sucat amb oli. Com diuen encertadament alguns observadors polítics, als catalans ens convé l'autonomia política de Portugal.
 5. Icona del comentari de: Gecko a agost 04, 2022 | 19:26
  Gecko agost 04, 2022 | 19:26
  De fa uns dies s'ha pogut demostrar, i el Ministeri d'Interior espanyol ho hagut de reconèixer i fins i tot retornar multes, gràcies a un ciutadà gallec, que la lletra ( E ) de les plaques de matrícules de vehicles es poden tapar i no ens poden posar cap multa, car el fet de cobrir la ( E ) no suposa cap "manipulació" de la numeració del número ni les lletres que identifiquen el vehicle, segons la normativa vigent espanyola. Cosa que ja sabíem, però ara s'ha demostrat que "l'argument" de la "manipulació de document" que feien servir per a multar -no sempre- els ciutadans que cobreixen la ( E ), no és vàlid i és fals, segons la legislació vigent espanyola, entre altres coses perquè enlloc diu que la ( E ) faci part de la identificació única de cada vehicle, de fet notificacions i multes arriben igualment a l'interessat i perquè no hi pot haver confusió amb cap altre estat de la Unió Europea, és a dir no hi ha cap altre estat de la Unió Europea que faci servir la numeració de l'estat espanyol 0000 BBB, la numeració més semblant és la d'Estònia on les plaques de matrícula utilitzen 3 números i 3 lletres, però a més a més fan servir també les vocals (EST) 000 AAA. Per la qual cosa ara ja no hi ha cap excusa per a tapar la llufa de les ( E ). Si no hi voleu col·locar ( CAT ) hi podeu posar un tros de vinil auto-adhesiu de color blau damunt de les ( E ) o tapar-les directament amb un retolador blau. La qüestió és no dur el símbol, la llufa, d'un estat que ens va sempre en contra i doncs, molts de catalans no considerem nostre ni vàlid ni apte per a defensar els nostres interessos.
 6. Icona del comentari de: Francesc a agost 05, 2022 | 10:28
  Francesc agost 05, 2022 | 10:28
  D'on ha sortit aquest paio que periòdicament escriu comentaris falsos sobre les quotes que paguen les Diputacions Forals basques a Espanya ?
 7. Icona del comentari de: Maria a agost 05, 2022 | 19:17
  Maria agost 05, 2022 | 19:17
  Si els comentaristes Ricard i Pere Puig, (suposem de forma innocent que son dos comentaristes diferents) sabessin què és i com funciona el Concert Basc i les quotes que han de pagar quatre Diputacions Forals a l'estat espanyol, no escriurien pas tants de disbarats, bajanades i fal·làcies. Si ho saben, aleshores vol dir que tenen un problema greu.
  • Icona del comentari de: Ricard a agost 05, 2022 | 20:26
   Ricard agost 05, 2022 | 20:26
   Tinc curiositat per saber les "bajanades" que segons vostè he escrit. Li agrairia l'aclariment per evitar pensar que li és molt fàcil perdonar la vida sense argumentar res. Mercès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa