El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La presidenta de la CCMA demana al CAC que la defensi d’una polèmica pel català a Twitter

La presidenta del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, ha traslladat al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) la polèmica que la va afectar el tres de febrer arran d’unes declaracions seves en una entrevista al diari Crític. Segons ha sabut El Món, Romà ha escrit una carta oficial al CAC en què demana que l’organisme que controla els continguts de canals de televisió i emissores de ràdio –que no té competències sobre el que passa a les xarxes socials– emprengui accions de resposta al que considera una campanya de desprestigi que l’afecta a ella però també, segons el seu punt de vista, tots els treballadors de la CCMA.

La polèmica es va generar arran d’una de les respostes de Romà en l’entrevista, en què explicava que sempre s’intenta que la llengua d’ús als mitjans públics, TV3 i Catalunya Ràdio, sigui el català. Matisava que, només en casos de temes molt específics en què no hi ha disponibles experts catalanoparlants per opinar, es recorre a persones que parlen altres llengües. I afegia: “Com a mitjans de comunicació, sempre hem de tenir aquell qui millor pugui explicar la notícia de la qual estem parlant, en l’idioma que sigui”.

Aquesta cua va ser destacada pel mateix diari que l’entrevistava i, quan va ser detectada per la Plataforma per la Llengua, en va fer un fil crític a Twitter. A partir d’aquí, es van produir tot un seguit de piulades en el mateix sentit, algunes de personatges tan rellevants com el president de la Generalitat a l’exlli, Carles Puigdemont.

Piulades de Lluís Llach i altres noms amb projecció pública

A més del tuit de Puigdemont i del fil de la Plataforma per la Llengua, hi va haver moltes altres piulades, algunes de les quals de personatges amb molta projecció pública, com ara Lluís Llach, que va fer un tuit ell mateix i en va retuitejar d’altres, com ara el mateix fil de la Plataforma. En la seva piulada, Llach llançava una crítica directa a ERC, partit a proposta del qual va ser nomenada Rosa Romà per al Consell de Govern de la CCMA.

Una de les piulades que va retuitejar Llach era de la jurista Neus Torbisco, membre del Consell de la República, com el mateix músic de Verges, i una altra, del politòleg Xavier Roura.

Més notícies
La presidenta de l'ANC, Dolors, Feliu, amb membres del Secretariat de l'entitat / ACN
Risc d’escissió a l’ANC per la batalla interna per la llista cívica
Notícia: Risc d’escissió a l’ANC per la batalla interna per la llista cívica
Comparteix
La pròxima reunió del secretariat nacional, prevista per a dissabte, clau per al futur d'una entitat absolutament dividida
Una noia introdueix una papereta en una urna el 9-N del 2014 / ACN
L’Audiència ordena investigar el Diplocat per despeses vinculades al 9-N
Notícia: L’Audiència ordena investigar el Diplocat per despeses vinculades al 9-N
Comparteix
El tribunal contradiu un jutjat de Barcelona i demana que s'investiguin les despeses d'un viatge de vuit europarlamentaris
Puigdemont, Puig, Comín i Boye en la compareixença després de la decisió del TJUE / ACN
Puigdemont qualifica de “GAL tecnològic” els ciberatacs i espionatges
Notícia: Puigdemont qualifica de “GAL tecnològic” els ciberatacs i espionatges
Comparteix
El president a l'exili acusa l'estat espanyol de gastar-se milions d'euros per perseguir l'independentisme
El Port d'Arenys de Mar, un dels llocs on s'han detectat contractes fragmentats/Ports de la Generalitat
La Sindicatura detecta “fraccionament indegut” de contractes a Ports de la Generalitat
Notícia: La Sindicatura detecta “fraccionament indegut” de contractes a Ports de la Generalitat
Comparteix
L'auditoria pública alerta de l'abús dels contractes menors detectats en l'exercici del 2019 en l'organisme que depèn del Departament de Territori

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ a febrer 15, 2023 | 19:53
    Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ febrer 15, 2023 | 19:53
    ¿La màxima responsable de la CCMA (una gran experta en comunicació que es veu que té títols i doctorats a dojo) demana al CAC que la defensi de la cagada monumental que va fer perquè no sap quina és la seva feiba real? Inaudit! Els suposadament independentistes haurien de lluitar per un producte que, paradoxalment, encara ha de demanar disculpes per fer-se totalment en català. I per això, de tant en tant, hi han de fer-hi entrar amb calçador algun expert que s’hi expressi “en l’idioma que sigui.” La idea segons la qual la nostra llengua necessita una auxiliar d’autoritat (que sempre, però putament sempre, acaba essent l’espanyol) és, a banda de falsa, un tret al peu pel seu prestigi.
    • Icona del comentari de: Miquel a febrer 18, 2023 | 22:03
      Miquel febrer 18, 2023 | 22:03
      Tot em sembla bé però dir quan és vol dir castella, espanyol, quan l'espanyol és un equip de futbol, que malauradament és de Catalunya, i no un idioma deixa molt que desitjar.
  2. Icona del comentari de: Carai amb la senyora a febrer 15, 2023 | 20:00
    Carai amb la senyora febrer 15, 2023 | 20:00
    Quina pena de personatge. No només es caga en la llengua i considera que els experts parlen castellà, sinó que la molt curta ara pretén que li censurin Twitter per evitar-se crítiques.
  3. Icona del comentari de: fideli a febrer 15, 2023 | 20:23
    fideli febrer 15, 2023 | 20:23
    hi han rates a la plantabaixa
  4. Icona del comentari de: Ricard a febrer 15, 2023 | 22:02
    Ricard febrer 15, 2023 | 22:02
    Hi ha una generació que ja mana i que no li sembla haver patit repressió per la llengua que parla. És el cas de la senyora. Ella accepta "la llengua que sigui", és a dir el castellà. I així anem.
  5. Icona del comentari de: Fora de TV3 a febrer 15, 2023 | 22:25
    Fora de TV3 febrer 15, 2023 | 22:25
    Els ciutadans manem, i aquesta inepte va fora. Aqui es promou el Català, a veure si us queda ben clar d'una vegada.
  6. Icona del comentari de: KK ERÑ.155 a febrer 15, 2023 | 22:43
    KK ERÑ.155 febrer 15, 2023 | 22:43
    Junqueras ens castellanitza com ja va fer a San Vicente de sus huertos, el model a seguir Izquierda Borbonica de la cagaluña autonoma del virrey pequeñazo
  7. Icona del comentari de: Desconnectem de TV3Pratit tan punt aparegui algun contingut en llengua colonial a febrer 16, 2023 | 00:27
    Desconnectem de TV3Pratit tan punt aparegui algun contingut en llengua colonial febrer 16, 2023 | 00:27
    Fot 2 o 3 dies a la TV3Partit: anuncien un documentari sobre el petroli i els combustibles. Després d'uns comentaris generals d'un paio per situar el tema, apareix una experta xerrant en castellà (es veu que a Catalunya no hi ha ningú que hi entengui sobre l'assumpte del petroli i els seus derivats) --> Apaguem el televisor i partida de Scrable
  8. Icona del comentari de: Sabem on som a febrer 16, 2023 | 00:47
    Sabem on som febrer 16, 2023 | 00:47
    Sra Romà, vostè te un càrrec oficial en un país ocupat, ergo treballa per l'ocupant. D'altra manera no tindia el càrrec ni el sou que li paga Castilla.
  9. Icona del comentari de: Tela a febrer 16, 2023 | 00:49
    Tela febrer 16, 2023 | 00:49
    El sou no et deixa veure per a quí treballes?
  10. Icona del comentari de: Dimiteix a febrer 16, 2023 | 10:15
    Dimiteix febrer 16, 2023 | 10:15
    Rosa Romà, les teves paraules situen el català per sota del cast, com Suarez deia que en català no és pot parlar d'energia nuclear. Escolto els grans savis cast i a vegades diuen sols el que ja s'ha publicat als diaris. Ja sé que ERC creu que fent superior el cast con seguirà quatre vots de sta Coloma, això t'ha convertit en una traïdora al país. DIMITEIX
  11. Icona del comentari de: rsalva a febrer 16, 2023 | 12:09
    rsalva febrer 16, 2023 | 12:09
    El CAC hauria d'aprofitar per recordar-li els objectius fundacionals de TV3 en relació a la nostra llengua, també frenar l'externalització de programes que representa una sagnia econòmica dels pressupostos públics. Cal obrir d'una vegada el debat sobre quin és el paper d'una televisió pública pagada amb diners públics ara i aquí, si no cada cop més, aprofitant les infraestructures de la tele pública, es drenen els calers cap a empreses privades, no sabem amb quin criteri, però que segueixen el model "Berlusconi" perquè ens entenguem.
  12. Icona del comentari de: Tomppa a febrer 16, 2023 | 12:19
    Tomppa febrer 16, 2023 | 12:19
    Idioma que sigui es sempre en castellà si poden, mai en anglès o en àrab ... feixisme es això.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa