El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La nova direcció de la CCMA demana més diners per fer la refundació

La nova presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, ha reclamat més diners aquest divendres davant de la comissió de control del Parlament de Catalunya. Romà ha expressat la seva “preocupació” per las situació d’infradotació econòmica per fer front a la “refundació” de l’ens i els “reptes” de futur que té plantejats. Romà ha advertit que el pressupost disponible és “pràcticament nul” i la corporació encara té contractacions pendents pel darrer quadrimestre de l’any i moltes inversions que la nova presidenta de la CCMA ha considerat que són “inajornables”. La manca de pressupost també compromet els plans de la nova direcció de l’ens per a la creació i distribució de continguts per a públic infantil i juvenil, “on volem posar la màxima prioritat”, ha dit Romà.

La caixa dels mitjans públics catalans està pràcticament buida i la nova direcció vol que els grups parlamentaris donin un suport extra, fonamental per tirar endavant el projecte de canvis que s’ha plantejat. “Necessitem que s’incrementi l’aportació pública per uns reptes que són inajornables, no podem deixar que se’ns escapin els trens”, ha advertit Romà, assegurant que la temporada que comença a la tardor “ha de ser competitiva”. Romà també ha posat l’accent en la necessitat d’augmentar la inversió en producció. “Si volem tenir un ecosistema fort de país hem d’invertir també en l’ecosistema digital”, ha recomanat Romà, que ha incidit en la necessitat de treballar en formats que donin resposta als nous hàbits de consum dels públics.

Augmentar la despesa per habitant equiparant-la a la d’Europa

Concretant dades, Romà ha dit que en els darrers anys la corporació ha deixat de percebre en recursos públics 142 milions d’euros. La reducció d’aportació pública ha tingut “un gran impacte en producció externa” que l’ens és capaç de contractar. “Si reduïm els recursos de la corporació, la nostra capacitat de contractar es veu clarament compromesa”, ha advertit Romà. La nova presidenta ha dit que la mitjana de despesa per habitant a Europa en concepte de mitjans públics està al voltant dels 50 euros. A Catalunya, ha explicat, aquesta despesa és de 31 euros.

La intervenció de Romà davant de la comissió ha permès expressar l’optimisme del PSC, ERC i JxCat sobre la nova direcció de la CCMA després del pacte d’aquests tres partits que ha permès de recomposició del Consell de Govern. Aquest consell ja ha posat fil a l’agulla en la reestructura de l’ens. Ara bé, tot i l’optimisme, també s’han expressat alguns recels.

Els socialistes posen condicions al suport econòmic

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha manifestat que el seu partit té una “actitud, positiva i esperançada mirant el futur dels mitjans públics”, però ha condicionat el suport a un finançament més elevat: “El finançament és important, sabem que els recursos de la CCMA vénen dels impostos dels ciutadans i nosaltres defensarem que són necessaris si estan ben gestionats, si fan una aposta pel servei públic, si inclou totes les sensibilitats del nostre país, si reforça la indústria, si fa tot això tindrà tot el nostre suport”.

La seu de TV3 (Televisió de Catalunya), a Sant Joan Despí / Jordi Borràs
Instal·lacions de TV3 (Televisió de Catalunya), a Sant Joan Despí / Jordi Borràs

Des d’ERC, la portaveu del grup, Marta Vilalta, ha expressat també la seva “preocupació” per la situació econòmica de la corporació. Vilalta ha dit que ja es va augmentar l’aportació als mitjans públics a través dels Pressupostos. Vilalta ha afegit que ERC té “la mà estesa” a la CCMA per augmentar els recursos i que treballaran en tot el que sigui necessari “per poder garantir les urgències” que tingui la Corporació.

JxCat avisa que l’acord a la CCMA ara no seria possible

Per part de JxCat, el diputat Francesc de Dalmases, ha advertit la nova presidenta que l’acord que ha permès recompondre el nou Consell de Govern no hagués estat possible avui després d’haver-se conegut el cas d’espionatge amb Pegasus que ha afectat l’independentisme català. “Només sereu nous una vegada i teniu una oportunitat de marcar un punt d’inflexió que necessita la Corporació i el país; ara aquest aquest acord no seria possible perquè hi ha aspectes que no podem superar: sabem que ens espien i les justificacions han estat insuficients”. De Dalmases ha dit que la nova direcció té “una oportunitat única” tot i que “l’equilibri és complicat”.

Les crítiques de Comuns, Cs, CUP i Vox

La resta de grups han expressat crítiques als primers passos que està fent la nova presidència del CCMA i especialment sobre el concurs públic per escollir els nous directors. També la reestructuració que s’ha fet de l’ens es veu com un moviment de peces per “recol·locar” persones perquè puguin preservar sous amb funcions que no estan clares, ha advertit la diputada dels Comuns, Susanna Segovia. Per part de Cs, la diputada Anna Grau ha denunciat que el concurs públics per escollir nous directors és poc transparent i també s’ha queixat de manca de transparència pel que fa a la contractació de productores externes per part de TV3.

Els partits crítics han lamentat que el comitè d’experts que haurà de decidir els nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio sigui confidencial. Romà ha justificat que els noms dels experts no es farà públic fins al final perquè volen que deliberin sense pressió mediàtica, política o de qualsevol altre tipus.

Des de la CUP, el diputat Xavier Pellicer ha apostat per augmentar la despesa per habitant pel que fa a mitjans públics, però s’ha mostrat crític amb la reestructuració de l’ens i del concurs públic per escollir nous directors. Pellicer ha dit que caldria comptar amb l’opinió dels treballadors i treballadores per afrontar els canvis. Finalment, el diputat de Vox, Alberto Tarradas, s’ha queixat perquè Vox “no surt” a TV3 i ha recordat a la nova direcció que el partit d’extrema dreta “representa 200.000 famílies”.

Més notícies
L'entrada de Catalunya Ràdio / Jordi Borràs

Fulminen els caps d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio

Notícia: Fulminen els caps d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio
Comparteix
David Bassa i Francesc Cano els encomanen altres tasques d'estratègia i recerca
Notícia: Fulminen els caps d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio - Mobile
Núria Llorach, expresidenta del Consell de Govern de la CCMA i candidata a ser secretària general del CAC / Europa Press

Llorach, nova secretària general del Consell de l’Audiovisual de Catalunya

Notícia: Llorach, nova secretària general del Consell de l’Audiovisual de Catalunya
Comparteix
L'expresidenta de la CCMA, escollida per unanimitat després d'una llarga negociació
Notícia: Llorach, nova secretària general del Consell de l’Audiovisual de Catalunya - Mobile
Mur i accés del recinte de la seu de TV3 (Televisió de Catalunya), a Sant Joan Despí / Jordi Borràs

La CCMA amplia l’staff abans de canviar la direcció de TV3 i Catalunya Ràdio

Notícia: La CCMA amplia l’staff abans de canviar la direcció de TV3 i Catalunya Ràdio
Comparteix
L'increment de càrrecs faria augmentar la despesa en la nova etapa | Els noms d'Eduard Pujol i Miquel Calçada s'afegeixen a les travesses de possibles candidats per presentar-se al concurs
Notícia: La CCMA amplia l’staff abans de canviar la direcció de TV3 i Catalunya Ràdio - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Teresina a abril 29, 2022 | 12:43
  Teresina abril 29, 2022 | 12:43
  Per demanar diners ja ho podien haver fet els que han plegat.
 2. Icona del comentari de: Ja a abril 29, 2022 | 12:45
  Ja abril 29, 2022 | 12:45
  Volem una TVC, no un tercer canal castellà com tv3.
 3. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 29, 2022 | 12:47
  Gonzalo abril 29, 2022 | 12:47
  Tv3 es como un indepre. Un niño tonto. Un pozo sin fondo. Liquidación inmediata.
  • Icona del comentari de: Si a abril 29, 2022 | 14:18
   Si abril 29, 2022 | 14:18
   Gràcies Gonzalo, ens aniràmolt bé que els fatxes ens ajudeu a desmuntatr una estructura colonitzada i podrida per el vostre estado.
  • Icona del comentari de: Gonçal a abril 29, 2022 | 14:57
   Gonçal abril 29, 2022 | 14:57
   Perquè antena 3, telecirco, tve, telemadrid son exemples a seguir, no? Aquests canals foten un tuf a feixisme que arriba fins a catalunya! Medis manipulats per imposar les idees del règim i sense posar en dubte el ministeri de la veritat escanyol! Tens els ulls embenats i encara els menges tota la merda que et tiren.
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 29, 2022 | 12:57
  Pere Llimonera i Citronell abril 29, 2022 | 12:57
  Ya lo dijo Winston Churchill: "los separatas suprematas tienen un MoRR0 que se lo pisan"... que poca vergüenza; un pozo sin fondo de dispendio y adoctrinamiento, con Catalunya en "Deuda Basura", y todavía piden mas Dineros... para seguir derrochando mas y llevándose buenos SueldaZos, por nada mas que adoctrinar y arruinar Catalunya, supongo...
  • Icona del comentari de: Maria a abril 29, 2022 | 14:28
   Maria abril 29, 2022 | 14:28
   Oh, Citronell, t'imaginava independentista i no pas sortit del fang i de la putrefacció d'España! No sabem a on triar de tanta que n'hi ha, començant pel Pegasus. Quins especímens, aquests españols, i què malament que ho fan. Per cert, el català també és llengua oficial d'España, a veure si l'empres, que aquí no s'aplica el 25%.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 29, 2022 | 17:01
    Pere Llimonera i Citronell abril 29, 2022 | 17:01
    Oh, Maria, Maria... yo también te imaginaba de otra manera... católica, apostólica y Romana; sobre todo hoy, que ya no quedan Marías (todas se llaman Jennifer, Sandra y Sheila...); y tú dando la nota... No por el nombre, sino siendo separata supremata; ¿podemos decir que directa de la putrescencia y excrecencia indePendenciera?... Sería una lastima... Te recuerdo querida, que los primeros en "Espiar" fueron los separatas, y desde hace muchos años, para identificar, clasificar y controlar a toda la población catalana no separata, utilizando a los Mossos para ello... No contentos con eso, también espiaban a los Chicos en los patios de los Colegios, para controlar la lengua que hablaban; y hay aun un largo etc. ... ¿Se puede caer mas bajo??? ... El 25% "como mínimo" se aplica en todo y todos sitios, reina. El Español/Castellano es la Lengua mayoritaria, común y Oficial en todo el País... Yo he enviado muchos comentarios en Catalán, pero suelo utilizar, según el momento y caso, la lengua quemas xode a los suprematas... Oh, Maria, Maria / She reminds me of a west side story / Growing up in Spanish Harlem / She's living the life just like a movie star / Oh, Maria, Maria / She fell in love in East L.A / To the sounds of the guitar, yeah, yeah (Played by Carlos Santana) / Stop the looting, stop the shooting / Pick pock'ing on the corner / See as the rich is getting richer / The poor is getting poorer / Se mira Maria on the corner / Thinking of ways to make it better / In my mailbox, there's an eviction letter / Signed by the judge, said see you later / Ahora vengo mama chula, mama chula / Ahora vengo mama chula / Oh, Maria, Maria... Oh, Maria, Maria... Apa, Bon dia, maca...
    • Icona del comentari de: Maria a abril 30, 2022 | 10:29
     Maria abril 30, 2022 | 10:29
     Calla, ridícul, que sóc un HOME! M'he deixat l'accent al nom: Maria...Marià. Com el Rajoy, Mari-ano.
     • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 30, 2022 | 12:24
      Pere Llimonera i Citronell abril 30, 2022 | 12:24
      A mi me da igual que seas hombre, mujer, 'no binaria', o transgénero, género fluido, drag, pangénero, andrógina, bigénero o lo que seas... parece que sufres el mal y los exabruptos de los fanáticos derrotados, moral, ética e intelectualmente... pareces un poco 'enprenyat" y "emprenyant"... ¿ser consciente a la vez de que el Proceso está amortizado, finiquitado, te crea una decepción y amargura profundas? ... ¿N0 seras uno de esos con LGTBfobia, eh??? ... En fin, mas ridículo es no saber escribir uno su propio nombre... porque N0 te lo has dejado; ya van bastantes comentarios tuyos y siempre escribes "Maria"; jamas te he visto escribir "Marià"... ¿¡ Qué culpa tengo yo de eso !? ... Luego, si hay alguien a quien culpar, Cúlpate, a ti mismo... a lo mejor tienes mas líos lingüísticos que el M. Rajoy, y vales mucho menos que Marià Fortuny i Marsal...
  • Icona del comentari de: A l'aguait a abril 29, 2022 | 19:22
   A l'aguait abril 29, 2022 | 19:22
   Citricon, vas errat, Churchill va dir que "Sembla mentida que hi hagi un estat podrit a la Península Ibèrica que sigui tan amic de l'Adolfito alemany i continuï xuclant la sang del territori català per mantenir-se sense fotre brot".
 5. Icona del comentari de: Gerard de sarria a abril 29, 2022 | 13:58
  Gerard de sarria abril 29, 2022 | 13:58
  Uns altres vividors. Per fer la Farola no calen tants calers
 6. Icona del comentari de: No hi ha vergonya. a abril 29, 2022 | 14:23
  No hi ha vergonya. abril 29, 2022 | 14:23
  Els més diners que demanen, en realitat, són pels mikimotos i e. pujols que s'han colat per la porta del darrera anomenada assessors? I venga gent, i vinga gent a mantenir valguin o no pel càrrec, i sempre surt tot del nostre exiguu sou i de l'abús d'impostos!
 7. Icona del comentari de: oH, maigot. a abril 29, 2022 | 14:30
  oH, maigot. abril 29, 2022 | 14:30
  Sí, fer la refundació de les seves butxaques, volen dir.
 8. Icona del comentari de: oH, maigot. a abril 29, 2022 | 14:36
  oH, maigot. abril 29, 2022 | 14:36
  Sí, fer la refundació... de les seves butxaques, volen dir.
 9. Icona del comentari de: Misèria a abril 29, 2022 | 16:02
  Misèria abril 29, 2022 | 16:02
  Pactant amb l'enemic de la cal viva, nolt bé, venuts. Tots foteu una cara de voltors ensumant carnassa que espanta. Cal muntar una TVC i deixar a aquests amb l'estructura espanyolitzadora que és ara la CCMA.
 10. Icona del comentari de: Ja a abril 29, 2022 | 16:07
  Ja abril 29, 2022 | 16:07
  Abans caldria una auditoria a fons a tots els ents de la CCMA per fotre fora la gran quantitat de paràssits de partits, parents, querides i queridos que hi ha fotuts a dins cobrant per no fotre res. I després presentar una querella a tota les direccións per incompliment de contracte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa