El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El català, llengua de treball de l’associació de reguladors audiovisuals iberoamericans

El català s’inclourà com a llengua de treball en les comunicacions de la Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica (PRAI), tal com s’ha aprovat en l’Assemblea General de l’associació d’aquest dijous. Així doncs, a més del castellà i el portuguès, la PRAI utilitzarà el català i obre la porta a la incorporació d’altres llengües cooficials de l’Estat espanyol i d’altres països americans. A més, també s’ha decidit que, durant els pròxims dos anys, el Consell de l’Audiovisual del Català (CAC) presidirà la PRAI, la qual reuneix 12 reguladors iberoamericans de 9 estats.

El català a la web, documents i actes

La incorporació del català a l’associació permetrà que, a partir d’ara, també es pugui treballar perquè la pàgina web, els documents interns i els actes públics de la PRAI es puguin fer i consultar en més llengües, ja que fins ara només s’utilitzava el castellà. El president del CAC, Xevi Xirgo, que forma part de l’Assemblea General de l’associació, ha destacat que “la inclusió del català com a llengua de treball és una simple qüestió de normalitat en termes de respecte al pluralisme”.

Aquesta decisió s’emmarca en un canvi d’estatuts de la PRAI aprovat aquest dijous i que també repercuteix altres aspectes organitzatius. Entre els quals, un canvi a la presidència de la Plataforma, fins ara en mans de la Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia, que ha ocupat el càrrec durant el període entre el 2020 i el 2022. Ara, l’Assemblea General Ordinària de la PRAI ha triat el CAC perquè presideixi l’associació en aquesta nova etapa fins al 2024. El Consell de l’Audiovisual havia ostentat el càrrec de vicepresidència en dos mandats, però mai el de la presidència i esdevé la primera autoritat de fora de Llatinoamèrica en obtenir aquesta posició a la PRAI.

Xevi Xirgo, president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) / Mireia Comas
Xevi Xirgo, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) / Mireia Comas

Xirgo ha posat en valor “el compromís” del Consell amb la Plataforma, de la qual en van ser cofundadors, i de la seva “forta vocació internacional”. El president del CAC ha destacat el “fort sentiment europeista i mediterrani”, però també ha insistit en la seva clara voluntat “de participar en la construcció d’un espai iberoamericà plural i divers”.

L’assemblea ha començat aquest dijous a Cartagena de Indias, a Colòmbia, i s’allargarà fins aquest divendres.

8 anys de la PRAI

La Plataforma de Reguladors del Sector Audiovisual d’Iberoamèrica es va crear el 2014 i està formada per 12 membres. En concret, es tracta de: Comisión de Regulación de Comunicaciones (CRC) de Colòmbia; Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC); Instituto Federal de Telecomunicaciones (IFT) de Mèxic; Consejo Nacional de Televisión (CNTV) de Xile; Consejo Consultivo de Radio y Televisión (CONCORTV) del Perú; Entidade Reguladora para a Comunicação Social (ERC) de Portugal; Ente Nacional de Comunicaciones (ENACOM) de l’Argentina; Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC); Consejo Audiovisual de Andalucía (CAA); Agencia Nacional de Cine y Televisión (ANCINE) del Brasil, i Consejo de Regulación, Desarrollo y Promoción de la Información y Comunicación (CCE) de l’Equador.

Durant l’Assemblea General que s’està celebrant a Colòmbia hi ha hagut una última incorporació. Es tracta del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 24, 2022 | 21:00
    Gonzalo novembre 24, 2022 | 21:00
    Sería un placer comprobar que idioma usan cuando se reúnen. Jajaja!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa