MónEconomia
Llum verda a la nova Llei de l’Habitatge per topar el preu del lloguer

El govern espanyol ha aconseguit desbloquejar la Llei de l’Habitatge després de més d’un any d’intents per aprovar-la al Congrés. Gràcies al suport d’ERC i EH Bildu, l’Estat ha pogut donar llum verda a l’acord. La iniciativa va començar a coure’s el febrer passat, però en aquell moment els aliats de la investidura van considerar insuficient el text i reclamaven incorporar elements com la regulació dels preus dels lloguers, un dels principals esculls en la negociació que també demanava Unides Podem. Segons ha confirmat el govern espanyol en roda de premsa el topall del preu del lloguer serà una realitat, així com altres propostes, com per exemple, més protecció davant dels desnonaments, el replantejament del pagament dels honoraris de les immobiliàries o bé la reducció a cinc els immobles necessaris per ser considerat gran tenidor.

La llei de l’habitatge respon a un compromís de legislatura de Pedro Sánchez, i grups d’esquerres com el seu soci de govern li reclamen des de fa mesos. També col·lectius en defensa de l’habitatge, com per exemple el Sindicat de Llogateres, reclamaven l’aprovació d’aquesta norma amb modificacions per fer-la més ambiciosa. Un dels punts que més es demandava i que ha estat objecte de la disputa principal al Congrés és el topall del preu del lloguer. En aquest sentit, el topall en el preu del lloguer arribarà en les àrees que es considerin tensades. Així doncs, ciutats o pobles on el lloguer i les despeses generals ocupen més del 30% del sou dels ciutadans o bé el preu de compra o lloguer hagi augmentat tres punts de l’IPC en els últims cinc anys seran considerades àrees de risc i, per tant, es toparà el preu màxim que es demana per llogar-hi un habitatge.

Pel que fa als grans tenidors -un dels altres factors polèmics d’aquesta llei per l’augment dels fons voltor– l’acord que ha marcat aquesta llei és que es rebaixa el nombre d’immobles necessaris per ser considerat un gran tenidor. A partir de l’aprovació de la llei, els propietaris amb cinc immobles o més seran considerats grans tenidors i, per tant, se’ls aplicaran les mesures concordant amb el seu nou estatus. També en relació amb els propietaris i les clàusules abusives que com a norma general s’han anat veient en els últims anys, la llei assegura que ja no es podrà renunciar per contracte a complir la llei. Així doncs, no es podrà arribar a un acord entre les dues parts per no tenir en compte les normatives. A més, els honoraris immobiliaris els pagarà el mateix propietari i s’elimina l’IPC com a índex per encarir la renda anual.

Un apartat només dedicat als desnonaments

Una de les altres iniciatives que s’emmarca en aquesta llei és la reducció dels desnonaments així com la protecció de les famílies en situació vulnerable. Així doncs, els portaveus d’ERC i EH Bildu han confirmat que s’eliminaran els desnonaments sense lloc ni hora predeterminada, és a dir, sempre es necessitarà un previ avís així com haver esgotat totes les alternatives. En la línia de la recerca d’alternatives, aquesta llei també reconeix que seran les comunitats autònomes i en altres casos els ajuntaments, els encarregats de posar en marxa les mesures necessàries per evitar un desnonament, així com les sessions de conciliació entre les parts.

Tot i això, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) creu que l’acord a què han arribat el govern espanyol, ERC i EH Bildu “segueix sense solucionar els principals problemes a l’hora de garantir el dret a l’habitatge” i demanen millores en la futura llei estatal. De fet, en un comunicat la PAH avisa que la proposta no permetria acabar amb els desnonaments de persones vulnerables que no tenen alternativa residencial. També lamenta que les famílies hipotecades “s’hagin quedat fora de l’acord” mentre l’Euríbor ha continuat pujant. La PAH alerta que en les seves assemblees han arribat algunes famílies que han deixat de pagar la hipoteca o ho hauran de fer aviat per l’encariment dels préstecs.

Més notícies
Imatge d'arxiu de l'ajuntament de Sitges / ACN
Aquesta és la població catalana més cara per comprar un habitatge
Notícia: Aquesta és la població catalana més cara per comprar un habitatge
Comparteix
Catalunya acumula 11 dels 50 municipis més cars de l'estat espanyol aquests 2023
Un edifici d'habitatges al barri de Sants, a Barcelona / ACN
El preu de l’habitatge a Catalunya creix només un 0,77% el primer trimestre
Notícia: El preu de l’habitatge a Catalunya creix només un 0,77% el primer trimestre
Comparteix
Barcelona ha mantingut estables els preus de l'habitatge amb un augment de només el 0,67% en els últims tres mesos
Imatge de la plaça Alfons XII de Tortosa / ACN
Aquest és el municipi de Catalunya més barat per llogar-hi un habitatge
Notícia: Aquest és el municipi de Catalunya més barat per llogar-hi un habitatge
Comparteix
Tortosa és el municipi de Catalunya on més barat és llogar un habitatge amb un preu de 6,7 euros per metre quadrat
Imatge d'arxiu de l'aparador d'una immobiliària / Europa Press
La compravenda d’habitatges creix un 14,5% el 2022
Notícia: La compravenda d’habitatges creix un 14,5% el 2022
Comparteix
El preu mitjà de l'habitatge es va acostar als 190.000 euros, un 4,5% més que un any abans

Comentaris

  1. Icona del comentari de: komando Bere Bar a abril 14, 2023 | 13:52
    komando Bere Bar abril 14, 2023 | 13:52
    Estúpids fen lleis estúpides, nomes aconseguiran que no hi hagi oferta de lloguer.
  2. Icona del comentari de: Anònim a abril 14, 2023 | 14:37
    Anònim abril 14, 2023 | 14:37
    Al final ningú llogarà, és més fàcil vendre recuperar els diners (que és tot un capital el preu d'un pis) i viure tranquil i feliç . Els pisos de lloguer que els posi l'estat.
  3. Icona del comentari de: Anònim a abril 14, 2023 | 14:44
    Anònim abril 14, 2023 | 14:44
    Em té intrigadíssim, quin serà el proper pas? perquè quan no hi hagi mercat de lloguer. Què faran??? Expropiar a qui tingui més de dues casses?
    • Icona del comentari de: Anònim a abril 15, 2023 | 10:13
      Anònim abril 15, 2023 | 10:13
      Si, aquesta és la seva pretensió
  4. Icona del comentari de: Jaume a abril 14, 2023 | 22:01
    Jaume abril 14, 2023 | 22:01
    A qui no li agradi que es vengui la propietat aixi baixaran els preus dels pisos, encara millor.
  5. Icona del comentari de: Marisol a abril 18, 2023 | 11:54
    Marisol abril 18, 2023 | 11:54
    És una llei electoralista, intervencionista i injusta perquè només té en compte una de les dues parts afectades. Per quan l'expropiació?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa