El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tot el que se sap sobre la ‘flurona’, la combinació de Covid i grip
  • CA

Catalunya ha registrat els primers casos d’infecció combinada per la Covid-19 i per la grip –coneguda com a flurona o cogrip–, detectada per primera vegada aquest any a Israel fa només dos dies. El departament de Salut ha assegurat que es tracta de casos “anecdòtics” i que no desenvolupen símptomes greus. Un diagnòstic similar al que han fet les autoritats sanitàries israelianes, que estan fent un seguiment de la dona infectada pels dos virus.

Els epidemiòlegs alerten que el potencial transmissor de la combinació dels dos virus pot agreujar la saturació del sistema sanitari, que ja està en tensió per l’explosió de contagis de l’última setmana, malgrat que encara no està clar quin impacte pot tenir. “Són pocs, anecdòtics i no tenen més rellevància. A més, fins ara no s’han mostrat greus”, va matisar aquest dilluns la directora de CatSalut, Gemma Craywinckel.

Una infecció coneguda

Amb tot, els experts recorden que no és la primera vegada que tots dos virus conflueixen. Al principi de la pandèmia es van registrar casos de flurona. L’any passat no se’n van produir tants gràcies a l’ús generalitzat de la mascareta, que va fer que el 2021 fos un any lliure de virus respiratoris diferents de la Covid-19. La majoria d’epidemiòlegs coincideixen a rebaixar el soroll mediàtic i avisen que la combinació de virus és molt habitual i que no cal encendre les alarmes abans d’hora.

Fins ara, els casos d’infecció simultània de la Covid i la grip han registrat símptomes lleus i els experts asseguren que en cap cas es produeix una combinació real entre els dos virus per crear un nou supervirus. El veritable perill de la flurona és que multiplica el ventall d’amenaces per als pacients de risc –persones d’edat avançada, immunodeprimits, malalts crònics–, que podrien patir complicacions per qualsevol dels dos virus.

Com protegir-se de la ‘flurona’?

La recepta per protegir-se de la flurona és exactament la mateixa que per mantenir a ratlla la Covid: vacunació i mascareta. L’especialista en malalties infeccioses i coordinador de la unitat de Covid-19 a l’Hospital del Mar, Robert Güerri, considera que les persones de risc haurien de vacunar-se contra la Covid i la grip per evitar complicacions.

La mascareta, per la seva banda, és la millor solució per evitar contagiar-se de qualsevol virus respiratori, però en el cas de la grip té una gran importància. Endarrerir la seva propagació podria donar un respir al sistema sanitari, que necessita almenys dues setmanes de treva per resistir l’embat final de la sisena onada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa