El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya registra en una setmana el 10% dels positius de tota la pandèmia
  • CA

La sisena onada segueix desbocada a Catalunya i en només una setmana s’han registrat el 10% dels positius de tota la pandèmia. Segons les últimes dades del departament de Salut, des de la nit de Nadal s’han notificat 128.000 casos de Covid, gairebé un 78% que la setmana anterior. Els experts confien que en els pròxims dies, quan s’acabi l’efecte dels àpats de Nadal, la sisena onada arribi al pic de contagis. En total, Catalunya ha registrat 1,25 milions de casos de Covid des del març del 2020.

Evolució de la pandèmia a Catalunya / Departament de Salut

Pel que fa als indicadors epidemiològics, el risc de rebrot segueix per sobre dels 4.200 punts i la velocitat de contagi (Rt) ha baixat lleugerament fins a l’1,7, el que podria ser un indicador de la desacceleració de la sisena onada. La taxa de positivitat –el percentatge de positius respecte al total de proves– supera el 27%, cinc vegades més del llindar que fixa l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar que una pandèmia està control. La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha reconegut que amb la irrupció de la variant òmicron, que és molt més infecciosa que la delta, els circuits de detecció estan saturats.

Hospitals cada vegada més plens

Els hospitals catalans tenen 1.753 persones ingressades per Covid, 300 més que fa una setmana. Tot i el ràpid creixement dels ingressos, Salut estima que el sistema sanitari no arribarà a col·lapsar com en onades anteriors perquè la variant Òmicron és més lleu i no afecta tant els pulmons. Estudis recents demostren que la nova variant ha multiplicat la seva capacitat de transmissió, però ha reduït la seva mortalitat.

En el pic de la cinquena onada els hospitals catalans van arribar a tenir 2.300 persones ingressades i es notificaven entre 20 i 30 defuncions diàries, mentre que en l’actual s’estan registrant entre 10 i 20 morts al dia de mitjana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa