Estudis apunten que Òmicron és més lleu perquè afecta menys els pulmons

Dos estudis demostren que la variant òmicron és més contagiosa pero menys mortal perquè ataca les vies superiors i no els pulmons. Un dels estudis de la Universitat de Liverpool, recollit pel diari anglés The Guardian, apunta que Les mutacions han afectat la capacitat de transmisió del virus però han reduït la seva mortalitat.

Els ratolins utilitzats en un estudi que aquest diumenge ha fet públic el New York Times i infectats amb òmicron tenien menys càrrega viral i patien pneumonies més lleus que els infectats amb Delta o altres variants. A més, es recuperaven més ràpid, segons indiquen els autors de l’estudi.

Els experts d’aquests dos estudis coincideixen amb altres científics que recentment han aconsellat a la gent que es fregui tant el nas com la gola amb els test d’antígens per tal que el resultat sigui fiable. La professora Jennifer L Rohn, biòloga cel·lular de la University College London, recomana que, malgrat que les instruccions dels tests incloguin només posar-se el pal per obtenir la mostra al nas, s’agafi una mostra també de la gola. Rohn assegurava fa una sermana que va fer-se diverses proves negatives amb tests d’antígens fins que va provar d’agafar també una mostra de la gola. En aquesta última prova, el resultat va ser positiu.

En el mateix sentit, l’epidemiòleg Michael Mina assegurava que Òmicron fa desenvolupar símptomes molt d’hora, per la qual cosa el virus encara no està present a la mostra del nas quan es fa la prova per primera vegada. Així, agafar una mostra de la gola pot permetre que el test reculli el virus i es pugui detectar abans un positiu.

Els símptomes que presenten majoritàriament els contagiats per la variant Òmicron donen la raó als estudis, ja que es caracteritzen per ser lleus per la seva menor capacitat de provocar casos greus de la malaltia en els vacunats i, per tant, menys ingressos clínics. Alguns malalts han confirmat que no presenten pèrdua d’olfacte ni de gust, sinó que els símptomes s’assemblen més als d’un refredat. Com a principal característica diferenciadora d’altres soques, els pacients contagiats de Covid-19 amb la variant Òmicron assenyalen que estan patint episodis de suors nocturnes, un símptoma que no s’havia registrat fins ara.

Nou comentari