Catalunya podria arribar al pic de contagis aquesta setmana

Catalunya podria arribar al pic de la sisena onada aquesta mateixa setmana, segons les previsions del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la UPC, que es basa en l’anàlisi de les dades de la pandèmia obtingudes en els últims dies. En una entrevista a RAC1, la investigadora Clara Prats ha avançat que l’efecte de Nadal i de Cap d’Any serà determinant per decidir quins són els pròxims passos.

Segons ha explicat Prats, en funció del nombre de positius que es declari aquesta setmana s’hauran de replantejar les restriccions. Si la corba de contagis no comença a baixar aviat, el Govern s’hauria de plantejar aprovar mesures més dures, tot i que de moment els experts consideren que no caldrà. “Amb les dades d’avui no seria necessari, però no hi podem posar la mà al foc i hem d’esperar tres, quatre o cinc dies“, ha reconegut Prats.

El Biocomsc estima que Catalunya pot arribar al pic de la sisena onada aquesta setmana o la pròxima a tot estirar i és optimista respecte a l’evolució dels indicadors epidemiològics. “Semblaria que l’R es començaria a frenar una mica, perquè abans d’arribar al cim necessitem que la pujada afluixi, fins que es transformi en plana i després en baixada”, ha afegit. Els epidemiòlegs cada vegada estan més segur que la irrupció de la variant òmicron fa pensar que la pandèmia va per llarg i que hi haurà més onades.

Indicadors disparats

Catalunya ha doblat el nombre de contagis en només una setmana. Segons les dades del departament de Salut, entre el 23 i el 29 de desembre es van notificar gairebé 124.000 contagis, el doble que en els set dies anteriors. El risc de rebrot està en 4.215 punts i la velocitat de contagi (Rt) segueix per sobre d’1,8, mentre que la taxa de positivitat –percentatge de positius respecte al total de proves– voreja el 25%. Pel que fa als hospitals, hi ha 1.618 persones ingressades, 300 més que fa una setmana, i s’han declarat 145 morts.

Nou comentari