El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les negociacions naufraguen i els metges fan vaga aquest dimecres

Metges de Catalunya manté la vaga prevista per a aquest dimecres –que s’ajuntarà a la convocada per la resta del sector sanitari i pels docents i la protesta dels taxistes–, malgrat deixar la porta oberta perquè que les negociacions segueixin. Després d’una reunió maratoniana amb Salut aquest dimarts a la tarda, el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per anunciar que la convocatòria segueix en marxa. “Hem acostat posicions però a poques hores de l’inici de la vaga no hem aconseguit una proposta prou transversal, homogènia per a tots els companys i concreta, precisa i immediata com per desconvocar la vaga”, ha assenyalat Lleonart, que ha explicat que s’han emplaçat a mantenir contactes en els pròxims dies. “Ens preocupa la qualitat assistencial i el confort del col·lectiu mèdic”, ha insistit. Així, es trobaran el pròxim divendres a les 15:30 per assolir un acord que desconvoqui les vagues previstes per al febrer.

Tot i compartir “diagnòstic” amb el departament, no s’ha arribat a cap pacte perquè els esculls han resultat insalvables, principalment a causa de la falta de pressupostos. Els principals desacords s’han donat pel que fa a la sobrecàrrega laboral, la retribució i l’agenda. El sindicat ha posat sobre la taula mesures per pal·liar la sobrecàrrega i el burnout, limitar el nombre de visites a 28 per dia i augmentar la retribució dels facultatius. La conselleria, en canvi, s’ha mostrat inflexible, ja que de moment no disposa dels pressupostos i treballa amb els comptes prorrogats de l’any passat.

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart / MC
El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, crida a fer vaga per defensar la sanitat pública / MC

El secretari general de Metges de Catalunya ha comparegut un cop finalitzada la reunió maratoniana que ha resultat ser infructuosa i ha lamentat que no s’hagi assolit un acord per revertir la sobrecàrrega laboral que porta molts facultatius a l’abandonament de la professió ni es prenguin mesures per retenir el talent a partir de la millora de les condicions laborals i retributives. “No hem arribat a temps ni a un nivell d’acostament suficient”, ha conclòs.

La línia vermella que ha dinamitat les negociacions

Per part del departament, el subdirector del Catsalut, Alfredo García, ha lamentat que no s’hagi assolit un acord malgrat “haver treballat per calendaritzar” les mesures. “Ens hem plantejat una taula de treball amb la participació del Col·legi de Mèdiques per tractar temes sobre la disponibilitat de professionals al sistema, disponibilitat de places, gestió d’agendes, estabilització de les places, abordatge dels problemes d’accessibilitat”, ha explicat abans d’assenyalar que el sindicat ha rebutjat les propostes “concretes” en aquest sentit i aquesta taula. “Ens hem trobat amb una línia vermella per un aspecte retributiu que no podem acceptar perquè va en contra de la norma. Els salaris es negocien en diverses meses”, ha raonat García. Al parer de Salut ha estat aquesta, la qüestió retributiva, el que ha dinamitat les negociacions. “No estem en contra de millorar les condicions laborals, el que no estem d’acord és en el procediment. No podem incloure en les nòmines un complement retributiu i no podem acceptar-ho”, ha dit abans de concloure que el canal per negociar aquest complement són les meses i taules de negociació.

Tres reunions de llarga durada sense cap acord

Salut i Metges de Catalunya no han estat capaços d’arribar a un acord per desconvocar les vagues, tot i que el sindicat va donar dos mesos de marge a la conselleria per treballar en un pacte que evités les aturades. En aquests dos mesos només s’han mantingut tres reunions, totes entre aquesta setmana i l’anterior. En la primera, el passat dimecres, les dues parts van assegurar que compartien el “diagnòstic” dels problemes del sistema de salut públic, però estaven lluny d’un acord perquè faltaven “concrecions” de la conselleria més enllà de la “bona voluntat”. Es van emplaçar a reunir-se aquest dilluns, però la trobada tampoc va donar fruits.

Les negociacions van durar sis hores, però malgrat admetre que les posicions s’havien apropat tampoc no es va signar cap pacte. L’última reunió, la d’aquest mateix dimarts, ha acabat també sense acord, el que ha portat el sindicat de metges a cridar a la vaga aquest dimecres i dijous. D’aquesta manera, demà multitud de facultatius es reuniran a les portes de Salut i es manifestaran fins desembocar a l’estació de Sants, on faran parlaments i atendran a la premsa.

Més notícies
Xavier Lleonart, Secretari General de Metges de Catalunya 21/12/22 / Mireia Comas

Negociació maratoniana a Salut per evitar la vaga de metges

Notícia: Negociació maratoniana a Salut per evitar la vaga de metges
Comparteix
Sindicat i conselleria estan reunits des del migdia, amb una pausa de dues hores perquè el conseller pogués comparèixer al Parlament
El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, en la presentació de la vaga el 25 i 26 de gener / MC

Les negociacions amb Salut encallen i Metges de Catalunya manté la vaga

Notícia: Les negociacions amb Salut encallen i Metges de Catalunya manté la vaga
Comparteix
La reunió d'aquest dilluns ha estat infructuosa i els metges sortiran al carrer el 25 i 26 de gener i els pròxims 1, 2 i 3 de febrer
Metges en una protesta per salvar el sistema de salut públic / EP

Metges de Catalunya amplia la vaga: afegeix l’1, 2 i 3 de febrer

Notícia: Metges de Catalunya amplia la vaga: afegeix l’1, 2 i 3 de febrer
Comparteix
El sindicat crida a facultatius dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada (SISCAT) a mobilitzar-se
El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, en la presentació de la vaga el 25 i 26 de gener / MC

Metges de Catalunya manté la vaga i es tornarà a reunir dilluns amb Salut

Notícia: Metges de Catalunya manté la vaga i es tornarà a reunir dilluns amb Salut
Comparteix
Els facultatius lamenten que el Departament hagi "dilapidat" els dos mesos de marge que els van donar per arribar a un acord i desconvocar l'aturada

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a gener 24, 2023 | 19:12
    ciutadà gener 24, 2023 | 19:12
    Nois, és perillós posar-se malalt. Quin desastre!
  2. Icona del comentari de: Tal com raja a gener 25, 2023 | 09:38
    Tal com raja gener 25, 2023 | 09:38
    Qui no sàpiga quin és el sou d'un metge pot creure's que són uns pobres desgraciats. Però aquells que saben quin és el sou, encara s'estan rient de les mentides que es van dir ahir al telenotícies de TV3, on es mostrava una nòmina d'uns 1.100 euros. Això no ho cobra ni el conserge. I no parlem del que cobren a les guàrdies. Una altra cosa és l'excés de pacients, però això no se soluciona amb diners sinó posant més personal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa