El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els metges criden a prioritzar els pacients a la tramitació de baixes
  • CA

El sindicat Metges de Catalunya ha fet una crida aquest dijous als Centres d’Atenció Primària a prioritzar l’atenció als pacients per davant de gestions burocràtiques. El sindicat ha denunciat en un comunicat que l'”allau” de peticions de baixes per covid-19 està “desbordant” els centres de salut, i ha advocat per instaurar la “declaració autoresponsable” per alliberar de tràmits administratius el personal facultatiu.

En relació a la proposta aquest dimecres de la secretària del Departament de Salut, Meritxell Masó, d’automatitzar l’alta al cap de set dies de tramitar la baixa per Covid-19, el sindicat ha assegurat que la mesura no resoldrà el “col·lapse” de les consultes, ja que “continuarà sent el personal facultatiu qui haurà de supervisar i autoritzar abans les baixes”. “Estem intentant implantar processos excepcionals en situacions excepcionals, però demanem a l’Estat que obri mentalitat i estableixi sistemes excepcionals“, va dir la secretària, que considera que ara mateix tot el pes cau en les comunitats. Actualment hi ha més de 123.000 persones de baixa per Covid, dels quals un 3,4% són professionals sanitaris. El dia 7 de gener n’hi havia 74.000, pel que en quatre dies pràcticament s’ha doblat. Aquest “pic de baixes” justifica, segons Salut, que es creïn nous procediments “excepcionals”.

Així mateix, ha demanat al col·lectiu que posposi la gestió de les baixes fins al final de l’horari de visites, “sense sobrepassar la jornada laboral establerta”. Si això no és possible, el sindicat recomana als professionals que traslladin les gestions pendents a les direccions dels equips d’atenció primària perquè es reprogramin.Davant de la saturació causada per l’auge de casos d’òmicron, Metges de Catalunya ha instat les administracions a fixar “mesures extraordinàries” com la declaració autoresponsable, per tal que els pacients amb covid-19 puguin tramitar la seva baixa laboral directament amb l’empresa, sense necessitat de recórrer als centres de salut, “extremadament castigats i asfixiats per la falta de personal”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa