El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut crea un sistema per automatitzar les altes per Covid als set dies
  • CA

La secretària general del Departament de Salut, Meritxell Masó, ha anunciat aquest dimecres una mesura per “mitigar” la pressió als centres d’atenció primària. En cas de ser un cas positiu, un cop notificat, l’usuari rebrà un SMS per poder tramitar la baixa laboral. Aquest sistema ja està actiu i un cop registrada la baixa es rebrà una alta diferida per els set dies posteriors. “Si passats els set dies hi ha símptomes s’ha de trucar al CAP, perquè sinó es generarà una alta definitiva”, ha advertit Masó. Aquest nou sistema només és per les persones positives en Covid, és a dir, els pares amb fills contagiats no podran adherir-s’hi.

“Hi ha altres comunitats que també estan agilitzant aquests tràmits per evitar el col·lapse dels CAP“, ha defensat abans de recordar que és un procés complicat perquè en part “depén de l’Estat”. “Estem intentant implantar processos excepcionals en situacions excepcionals, però demanem a l’Estat que obri mentalitat i estableixi sistemes excepcionals“, ha dit la secretària, que considera que ara mateix tot el pes cau en les comunitats. Actualment hi ha més de 123.000 persones de baixa per Covid, dels quals un 3,4% són professionals sanitaris. El dia 7 de gener n’hi havia 74.000, pel que en quatre dies pràcticament s’ha doblat. Aquest “pic de baixes” justifica, segons Salut, que es creïn nous procediments “excepcionals”.

Masó ha recordat que en cas de ser positiu per test d’antígens cal dirigir-se a la farmàcia i indicar la marca del test i la data en què s’ha realitzat juntament amb el DNI. També es pot entrar a l’eConsulta de La Meva Salut o a aquest web i indicar les mateixes dades.

Els CAPs estan patint el col·lapse d’aquesta sisena onada amb més de 70.000 consultes al dia. Salut ha recollit la petició que van fer els professionals d’aquests centres de “deixar de fer feines burocràtiques” per centrar-se en la salut i poder atendre els pacients Covid i els pacients amb malalties cròniques, la seva feina habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa