El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Controvèrsia als Bombers per un informe sobre l’accés de les dones al cos
  • CA

Una nova polèmica ha fet revifar el debat sobre la possible discriminació en les proves d’accés als cossos de bombers. Si el passat maig eren les aspirants als Bombers de Barcelona les que alçaven la veu per denunciar que un canvi recent en les condicions les havia acabat perjudicant respecte als companys homes, ara són els sindicats amb representació als Bombers de la Generalitat els que denuncien trets “masclistes” i “retrògrads” d’un dels informes que ha presentat recentment el Departament d’Interior, on s’argumenta que no s’haurien d’introduir canvis substancials en les proves per accedir al cos.

El discutit informe es va presentar en el marc de la Comissió d’Igualtat que s’està duent a terme a la conselleria, en concret en el grup de treball de formació i accés de bomberes. El document el signen un formador i un instructor del mòdul formatiu del curs bàsic de treball en equip i formació física dels Bombers, que també actuen com a assessors de la direcció general del cos en matèria de convocatòries.

Anàlisi i conclusió

La conclusió principal de l’estudi és que no s’han de modificar les proves d’accés per fomentar la incorporació de més dones al cos. “Si l’argument és que hi ha poques dones perquè les proves físiques són difícils (per tant, se les discrimina), llavors hauríem de concloure també, que col·lectius com els asiàtics, indis o de raça negra, també estan discriminats, perquè n’hi ha molt pocs“, s’assenyala en l’estudi, que considera que si hi ha poques dones al cos és perquè ja d’entrada se’n presenten poques.

L’informe sí que reconeix, però, que s’haurien d’adequar els barems de la prova en la qual hi ha més diferències de resultat entre sexes: la cursa llançadora. En aquesta activitat concreta, els homes tenen gairebé un 10% més de probabilitats de superar la prova amb èxit que les dones.

Un camió de Bombers que mantindria Iturri/Bombers
Un camió de Bombers de la Generalitat

Retrògrad i ofensiu

En un comunicat conjunt signat pels delegats dels sindicats CATAC, CCOO, UGT i CSIF als Bombers de la Generalitat, els representants denuncien el llenguatge i arguments utilitzats en l’informe i reclamen a la direcció general del cos que cessi immediatament els dos autors de l’estudi. “Es tracta d’un estudi sense cap criteri tècnic, amb referències a estudis anacrònics i obsolets, amb trets masclistes, retrògrad i denigrant, que utilitza un llenguatge ofensiu i que en cap cas pot representar els valors ni l’esperit que es vol transmetre a la societat des del cos en ple segle XXI i molt menys en un moment en el qual estem intentant fer avenços cap a aquesta tan anhelada igualtat”, remarquen els sindicats, que exigeixen l’obertura d’una investigació al respecte.

Informe descartat i millores

A preguntes d’El Món, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) assegura que el polèmic informe finalment no es va tenir en consideració, però no es pronuncia sobre el possible cessament dels autors. En aquest sentit, els responsables del cos de Bombers apunten que en el marc de la Comissió d’Igualtat s’han acordat una sèrie de propostes de modificació i millora en les proves d’accés que podrien introduir-se en la pròxima convocatòria, prevista per a mitjans de setembre.

Polèmica als Bombers de Barcelona

La polèmica discriminatòria denunciada el passat maig per un grup de dones aspirants a l’equip d’infermeria dels Bombers de Barcelona se centrava en una prova concreta que consisteix en l’arrossegament d’un maniquí en un circuit amb obstacles i en un temps determinat. Les afectades van demanar impugnar el procés perquè en el moment de realitzar l’activitat es van trobar amb un maniquí que pesava més dels 70 quilograms habituals. Amb aquesta dificultat afegida, només 8 de les 19 noies que es van presentar a les oposicions van aprovar la prova, un requisit indispensable per poder accedir al cos.

Més notícies
Bombers a la plaça del Vi de Girona el dos d'octubre del 2017 / ACN
El jutge passa a un tribunal popular el cas dels bombers de Girona de l’1-O
Notícia: El jutge passa a un tribunal popular el cas dels bombers de Girona de l’1-O
Comparteix
La magistrada fa cas al fiscal i veu indicis de malversació i abandonament de funcions
El director de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort, el cap de Bombers, David Borrell, el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, al costat de l'helicòpter del Pirineu, el 5 de juliol de 2021 (ACN)
La conversa que Delort va sentir casualment i que afebleix el cas Bombers
Notícia: La conversa que Delort va sentir casualment i que afebleix el cas Bombers
Comparteix
L'actual director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments considera que Interior es va precipitar portant el cas a Fiscalia
Vehicles de bombers
Un mail de la cúpula d’Interior afebleix l’acusació del cas Bombers
Notícia: Un mail de la cúpula d’Interior afebleix l’acusació del cas Bombers
Comparteix
Un correu de la número dos de la conselleria va permetre continuar comptant amb l'empresa Iturri quan ja s'investigava l'embolic
Incendi de Baldmoar / Oriol Bosch
Crit d’alerta dels bombers pels incendis: “Poden ser encara pitjors”
Notícia: Crit d’alerta dels bombers pels incendis: “Poden ser encara pitjors”
Comparteix
La zona d'incendis que més preocupa a l'inspector en cap dels GRAF dels bombers és el Prepirineu i Pirineu

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pena de govern progre en mans de col·lectius oportunistes a juliol 09, 2022 | 12:35
    Pena de govern progre en mans de col·lectius oportunistes juliol 09, 2022 | 12:35
    La censura i penalització a tot argument que no segueixi la beta d'aquests col·lectius. Al final hauran de rebaixar les proves al nivell que faciliti l'entrada a qualsevol sota amenaça d'expulsió dels professionals que no s'hi avinguin.
  2. Icona del comentari de: El cit campejador a juliol 09, 2022 | 12:51
    El cit campejador juliol 09, 2022 | 12:51
    Pues nada, ya están los indepes de la Intersindical haciendo el memo. Si resulta que hay un incendio en mi casa y tienen que vier a apagarlo, y para ello hay que lanzar algo un 10% más lejos, quiero que venga el que pueda hacerlo. No le preguntaré si es hombre o mujer, pero espero que sea el que lanza más lejos
  3. Icona del comentari de: Martí a juliol 09, 2022 | 16:48
    Martí juliol 09, 2022 | 16:48
    A veure, la professió de bomber és física, la condició física és un factor important. Tenir dones al cos de bombers no ha de ser cap problema, però suposo que s'han de complir certes condicions perquè la seva inclusió pugui ser útil i salvin vides. Hi ha altres condicions unisex al cos de bombers com no superar una determinada alçada. I a ningú se li acudeix dir que els bombers són uns racistes-d'alts.
  4. Icona del comentari de: Observador a juliol 10, 2022 | 08:13
    Observador juliol 10, 2022 | 08:13
    A veure; el maniquí pesava més de 70 kg. els homes el van arrossegar tots sense problemes, les noie només 8 de 19. Doncs bé; aixó vol dir que no van superar la prova i punt. I si no fos així, si se les permetés d'accedir a la plaça, on estaria la pretesa igualtat?.
  5. Icona del comentari de: Estruch a juliol 10, 2022 | 17:37
    Estruch juliol 10, 2022 | 17:37
    A veure si ho entenem. Un home que no pot alçar 70 kg no serveix de bomber. No podria salvar a un home. Però si és dona sí que serveix. Tampoc podria salvar a un home, però què importa! només era un home. Si opines diferent ets masclista.
  6. Icona del comentari de: Observador a juliol 11, 2022 | 08:07
    Observador juliol 11, 2022 | 08:07
    Ni masclista ni femellista. Les dones s'omplen la boca demanant igualtat absoluta, refusant tota mena de discriminació. Aleshores que acceptin els resultat de les proves; si passen passen i si no passen queden refusades (o refusats, en cas de que siguin homes). Mireu si n'és, de senzill
  7. Icona del comentari de: Modernitats a juliol 11, 2022 | 08:11
    Modernitats juliol 11, 2022 | 08:11
    Els nostres bombers són molt retrògrads. A aquestes alçades encara apaguen el foc amb aigua.
  8. Icona del comentari de: Manguera Curta a juliol 11, 2022 | 12:42
    Manguera Curta juliol 11, 2022 | 12:42
    Jo crec què en un moment de l'informe diuen què les dones no saben gestionar la manguera. Això és masclisme...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa