El Govern tanca la porta a l’aixecament de més restriccions per Setmana Santa

Les autoritats admeten que la comunicació sobre les noves condicions de mobilitat no ha estat "eficient"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha descartat aquest dijous que es puguin aixecar restriccions per Setmana Santa, tal i com va explicar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, dimarts afirmant que s’estudiaria permetre obrir la restauraciò a les nits. Vergés ha tancat la porta a aquesta possibilitat davant l’estancament de les dades de la pandèmia. La consellera de Salut ha assegurat que les mesures que van entrar en vigor dilluns són per 15 dies i que un cop aquest període acabi la idea és prorrogar-les. En una compareixença al costat del conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, Vergés també ha aprofitat per remarcar que el confinament comarcal es manté tot i que s’inclou l’excepció de la mobilitat permesa per a la bombolla de convivència.

Tant Vergés com Sàmper han advertit que el perímetre comarcal encara existeix i que la mobilitat que es permet des de dilluns és només quan es tracta d’una bombolla de convivència. “Som conscients que al cap de setmana hi pot haver un canvi en l’estat d’ànim amb més mobilitat, però el perímetre comarcal continua existint, si bé es pot sortir amb la bombolla”, ha dit Vergés. De la seva banda, Sàmper ha dit que “hi ha una percepció errònia que hem de corregir” sobre el confinament comarcal, “que hi és, per bé que es fa una excepció”. L’excepció, ha continuat el conseller, és que “la bombolla i només la bombolla es pugui desplaçar”.

Aquest recordatori implica, per exemple, tenir present que la normativa no permet que algú es pugui desplaçar de comarca a comarca per allotjar-se a casa d’algú amb qui no conviu o bé per compartir una casa rural amb persones amb qui no conviu, ha dit el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado. El Govern ha fet aquest advertiment perquè ha vist que ha augmentat els darrers dies la mobilitat al voltant d’un 10% i perquè hi ha hagut menys descàrregues dels certificats d’autoresponsabilitat que es requereix per moure’s pel país. Les autoritats creuen que la comunicació de la nova mesura no ha estat “eficient”, en paraules de Delgado, de manera que han volgut ser clars en remarcar que només es poden moure pel país les bombolles de convivència que, a més, no haurien de mantenir contacte amb d’altres. I si ho fan, seguint totes les normes de protecció.

Vergés ha insistit en què veu difícil que s’aixequin més restriccions de cara a Setmana Santa i que el Govern sempre les decideix buscant l’equilibri “entre emergència sanitària, social, econòmica i emocional de la gent”. La consellera ha dit que “portem moltes setmanes amb activitat restringida i tot això ho anem anatlizant”. Les mesures pel 28 de març “tocarà revisar-les ni que sigui per prorrogar, sempre revisem si hi ha un canvi que ens fa pensar que no són les adequades a la situació epidemiolòigica: així continuarem actuant i fent”, ha remarcat la consellera de Salut.

Dificultats a les UCIs

Els advertiments del Govern sobre la mobilitat han anat precedits per la descripció d’una situació assistencial que es podria complicar si l’estancament derivés en una pujada de contagis. Ara mateix hi ha 423 persones amb Covid-19 a les UCIs i si es mira el patró de les onades precedents, una nova onada ara implicaria poder arribar a 800 llits de crítics més ocupats amb el problema que això suposa per atendre altres urgències. Així mateix, també s’ha advertit de l’estat d’estrès dels professionals sanitaris, que es veurien obligats a treballar amb una pressió doble de la que van tenir fa un any, ha explicat el director del CatSalut, Adrià Comella.

Comentaris

  josep canosa patau-esclop 19/03/2021 7:59 pm
  directes a la 4 onada
  Rocneu 19/03/2021 1:13 am
  Pero dilluns puc anar sol a masella a esquiar? I el meu vei i amic tambe pot anar sol a esquiar? Hem de gastar 2 cotxes? No entenc res
  JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU 19/03/2021 1:07 am
  ELS PIXAPINS = Balla els que ban a LA SEGONA RESIDENCIA , Son els que PORTEN EL CONTAGI DE UN LLOC A UNALTRA ..JO U TIN CLAR ...CAL DONAR LA BENVINGUDA A LA QUARTA ONADA .. Despres de LA SETMANA SANTA .Tranquils no Cilpared nomes al Govern Català o els Ajuntaments . Si no a LA GENT Que sapiguen que han de fer no hu fan . CON POSARSE LA MASCARETA Culpo a les Policias PER NO VEJILAR MILLOR Els que no es posen la mascareta fumen un no han de fumar , no guardan la disdtancia entre altres .FIESTAS ILEGALES Es fan a tot arreu botellones
  Cémoi 18/03/2021 10:50 pm
  Inútils, ineptes, maldestres. No s'ha entés bé perquè us heu explicat com el cul.
  Juan 18/03/2021 2:40 pm
  Lo que les pasa es que les cuece lo que ha hecho Madrid y se quieren igualar. Imposible, se les están subiendo las tasas de contagio y no tienen capacidad para decidir nada, todo es un caos. Ayuso ha sido premiada por la Unión Europea por su éxito empresarial y sanitario.
  NI FU NI FA 18/03/2021 1:37 pm
  Entre ells no s´entenen. La Sra Meritxell Budó diu una cosa i la Sra Alba Vergés una altre. Aquest proper cap de setmana 20 - 21 març molts esportistes federats regionals, amb permis, perque les autoritats ho permeten , sortiran i es desplaçaran a jugar el seu esport. ja sigui hoquei, bàsquet, futbol, etc . sense cap control de re i passant per 2, 3 o 4 comarques . Per ejemple un club del Baix Emporda que jugui contra un de La Garrotxa. Dons lo més provable es que la COVID es torni accelerar i despres qui tindra la CULPA ?....

Nou comentari