El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Professors i sanitaris surten al carrer per exigir millors serveis públics

Milers de professors i sanitaris han sortit al carrer per reclamar millores laborals i més recursos per als serveis públics. Unes 5.300 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona i s’han dirigit cap al Parlament per fer arribar als diputats les seves demandes. Convocats per diversos sindicats educatius i sanitaris, els manifestants alerten que la crisi dels serveis públics afecta tots els col·lectius, no només als metges.

La portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat, Anna Alcalà, ha advertit que la situació és “penosa” i ha lamentat que fa anys que treballen “sota mínims”. La portaveu d’USTEC, Yolanda Segura, ha exigit al Govern que reverteixi de manera definitiva les retallades de la crisi econòmica del 2008. Sota lemes com “Revertiu les retallades o vaga, vaga, vaga!”, “Educació i sanitat, pública i de qualitat” o “No, no, no a la privatització”, els manifestants han omplert els carrers del centre de Barcelona per fer una demostració de força i pressionar el Govern de la Generalitat.

Unes 3.000 persones s’han manifestat a Sant Jaume el primer dia de vaga de professors i sanitaris / Mireia Comas

Ball de xifres pel seguiment de les vagues

El Departament de Salut ha xifrat el seguiment de la vaga del personal sanitari en un 0,8% a partir de les dades enviades per gairebé la meitat de les entitats proveïdores de la conselleria a primera hora del matí. En el cas del Centre d’Atenció Primària (CAP), el seguiment ha augmentat fins al 3,4%, segons el departament. En el cas dels metges, han situat el seguiment en el 17,5% a tot el país, molt lluny del 75% que estima el sindicat Metges de Catalunya.

Per la seva banda, el Departament d’Educació ha xifrat en el 7,48% el seguiment de la vaga de personal docent funcionari, interí i laboral i del Personal d’Administració i Serveis (PAS). Els sindicats educatius convocants –USTEC, CCOO, Intersindical, CGT, UGT i Aspepc– encara no han donat xifres.

Catalunya afronta aquesta setmana tres dies de vaga de professors i sanitaris. Els sindicats educatius han convocat dues jornades de protestes per aquest dimecres i dijous per aconseguir millores salarials i laborals. Les aturades de la sanitat –que ja va fer un primer dia de vaga en solitari dimarts– s’allargaran fins dijous, últim dia de les protestes convocades per Metges de Catalunya.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Francesc Font a gener 25, 2023 | 12:21
  Francesc Font gener 25, 2023 | 12:21
  Repeteixo. Davant les vagues d’aquests dies, cal recordar una afirmació, massa oblidada, de Francesc Layret. Advocat, republicà, d'ideologia nacionalista catalana, defensor radical dels drets dels treballadors. "Si els treballadors fan vaga, no és perquè no vulguin treballar. És perquè volen fer-ho en millors condicions". Layret va ser assassinat el 1920 per pistolers organitzats per Martínez Anido, governador civil de Barcelona, i al servei de la patronal.
 2. Icona del comentari de: Us heu deixat portar per les vagues madrilenyes, aquí no passa el mateix a gener 25, 2023 | 12:37
  Us heu deixat portar per les vagues madrilenyes, aquí no passa el mateix gener 25, 2023 | 12:37
  ja sé que no agradarà el meu comentari, però ho dic: sindicats , us heu deixat portar per Madrid, pel clima d'extrema dreta de Madrid, el de les seves rebaixes en Sanitat (fan por>) en educació (fan por) , amb la seva lluita a favor del món privat, de voler rebaixar el fet públic. Aquí això no passa. Catalunya, en estar lluny del poder es va haver d'espavilar i crear associacions, clíniques, mútues, escoles que per un preu mòdic arribaven a molta gent. crec que van fer un bé, l'estat espanyol no cobria res. Ja hi ha odi contra aquest sector privat (USTEC) però no entorpeix el públic ja que és minoritari. Amb la democràcia es va implantar el mode de fer madrileny, no vam saber crear un model propi. Va ser una espanyolització. A més España té els nostres diners, els que podríem gastar per una millor educació i sanitat. I no us sento cridar contra aquest robatori.
  • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a gener 25, 2023 | 15:29
   uno que vive en Tabarnia gener 25, 2023 | 15:29
   sembla noi que no ho tens gents clar, aqui desde j fa temps que els metges es queisen i hem tota la rao del mon, i desde bastant avans que a los madriles, desde la epoca del Pujol i company, i a mes amb vista dels sous que cobren es vergonyos que cobri mes un tipus semi anafabet que fot patades a una pilota que un Sr. que la teva vida esta a les seves sabies desicions, no s,engany a si mateix, exempla molt clar l,Hospital General de Catalunya, la Agrupacio mutua, etc, aqui la deriva es la mateixa, ofegar la sanitat publica en benefici de la privada
 3. Icona del comentari de: Política neoliberal a gener 25, 2023 | 12:53
  Política neoliberal gener 25, 2023 | 12:53
  Ja en van fer de mal el senyor Artur Mas i el conseller tartamut amb les retallades ideològiques, que només es van fer a Catalunya. Encara es noten els efectes.
  • Icona del comentari de: !?!? a gener 25, 2023 | 18:42
   !?!? gener 25, 2023 | 18:42
   I per això fan tantes vagues a Madrid!?!? Vaja
 4. Icona del comentari de: Cassandra a gener 25, 2023 | 14:12
  Cassandra gener 25, 2023 | 14:12
  Ara tenim la constatació de que el sistema de Sanitat ha rebentat. És la mostra primera dels desballestament del país. En seguiran d'altres. Els polítics ignorants o de mala intenció han posat tots els mitjans perquè això passi. Quan es veuen la colla de partits que es van embolcallant amb l'estelada mentre promouen o col·laboren en tots els factors de destrucció de Catalunya sense plantejar ni prendre cap mesura racional fa molta ràbia. És tot el Parlament farcit d'elements antisistema, de llums primàries i poc pesquis, que des de les seves dèries, actuen contra el poble. Un tertulià d'opinacat, que se'l veia molt babau cantava les excel·lències de que els assessors del Govern fossin els grups antisistema subvencionats pel propi Govern i Òmnium en lloc d'especialistes i gent preparada i solvent, perquè deia que resultava més barat. Barat???? En sentir-ho vaig flipar. Així estem. En mans d'extremistes, esquizoides i hiperventilats, la destrucció està assegurada. Fins quan? Cal escoltar les raons que expliquen els metges.
 5. Icona del comentari de: Parleu català a gener 25, 2023 | 18:47
  Parleu català gener 25, 2023 | 18:47
  Jo també tinc una demanda als ensenyants, personal mèdic, taxistes : UTILITZEU EL CATALÀ AMB NORMALITAT, no contrubuïu a la mort de la llengua del país on viviu. Gràcies.
  • Icona del comentari de: Lluït a gener 25, 2023 | 21:01
   Lluït gener 25, 2023 | 21:01
   Pilotes fora! Un estirabot de no tocar vores. Com es pot estimar el català si a Catalunya et putegen tant com poden?
 6. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a gener 25, 2023 | 19:26
  1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya gener 25, 2023 | 19:26
  Amb els diners que es gasten en l'educació i la sanitat concertades, omplint les butxaques de la privada, podríem tenir educació i sanitat de qualitat, amb el personal docent i sanitari treballant un nombre d'hores raonable i cobrant un sou decent. Des de fa molts anys, els successius governs de Vichy han treballat per privatitzar la sanitat i la educació desviant recursos vers la privada concertada i substituint professionals qualificats que han de marxar a altres països per sobreviure per altres importats que no coneixen la llengua dels usuaris que han d'atendre. Tot això, a banda dels 20.000 milions que cada any ens foten els colonialistes de ponent, no s'ha d'oblidar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa