El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La vaga de Metges de Catalunya arrenca amb un seguiment massiu a hospitals i CAPs

Els metges comencen la primera jornada de vaga que coincidirà amb la dels docents i altres sanitaris. La confluència de vagues d’aquest dia 25 deixarà la ciutat col·lapsada a partir de les 10, quan comencen les marxes. La vaga convocada per Metges de Catalunya -que no s’ha pogut evitar malgrat les reunions maratonianes amb Salut- ha començat aquest matí a les 8 hores i hi estan cridats a participar 25.000 facultatius de l’Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres concertats al SISCAT (Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya).

Les primeres xifres apunten a un seguiment del 75%, una xifra que demostra el descontentament d’aquests professionals cabdals per al bon funcionament del sistema. Un 79% dels metges que han secundat la vaga són d’atenció primària i un 73% d’hospitals. Aquesta és la primera de les dues jornades de vaga convocades pel sindicat majoritari entre els metges.

El seguiment de la vaga de metges segons especialitat / MC

El Departament de Salut ha rebaixat molt les xifres de seguiment de la vaga, que ha situat al voltant del 17,5% en el cas dels facultatius i en el 0,8% en la resta del personal sanitari. En el cas dels Centres d’Atenció Primària (CAP) han registrat un seguiment del 33,5% dels metges i del 3,4% del personal sanitari. Fonts de Metges de Catalunya han etzibat a Salut que “no saben comptar” i que això es veu també amb els pocs recursos que destinen a la sanitat.

Els professors, també a la vaga

Durant aquesta jornada també faran vaga els professors. Després d’esperar una trucada d’última hora de la directora general de professorat, Dolors Collell, que mai no va arribar, els sindicats van cridar tots els professionals de l’educació a sortir al carrer i fer sentir la seva veu. Cal recordar que els professors ja van fer tot un cicle de vagues l’any passat i que aquest setembre es van desconvocar gràcies a un acord amb el departament que ja donen per amortitzat.

Aquest dimecres a les 11 hores està prevista una marxa des de la Plaça Sant Jaume fins al Parlament per exigir la reversió de les retallades, una inversió del 6% del PIB en educació i una millora de les condicions laborals del personal. L’acord per desconvocar la vaga va estar a punt d’arribar amb un últim pas del departament, que va oferir l’equiparació salarial per als tècnics d’FP i la integració d’aquests al cos d’educació secundària, però finalment la resta de demandes han pogut més i els professors sortiran al carrer de nou.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Francesc Font a gener 25, 2023 | 10:21
    Francesc Font gener 25, 2023 | 10:21
    Davant aquestes vagues, cal recordar una afirmació, massa oblidada, de Francesc Layret. Advocat, republicà, d'ideologia nacionalista catalana, defensor radical dels drets dels obrers. "Si els obrers fan vaga, no és perquè no vulguin treballar. És perque volen fer-ho en millors condicions". Layret va ser assassinat el 1920 per pistolers al servei de la patronal i organitzats per Martinez Anido, governador civil de Barcelona.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 25, 2023 | 10:31
    Pere Llimonera i Citronell gener 25, 2023 | 10:31
    La Sanidad Catalana hecha polvo, en la ruina; la enseñanza, tres cuartos de los mismo... Médicos, y personal sanitario así como enseñantes quieren condiciones decentes y salarios decentes... N0 es pedir demasiado, pero los Partidos separatas suprematas han arruinado todo en unas décadas; y cada año que pasa lo hacen peor... ChiringuitoLunya en su máximo esplendor... y "Industria del Catalanismo 3.0"... Y a gastar y derrochar en sandeces y fantasías identitarias a cascoporro; eso SÍ: "Deuda Basura" (Calificada así por todas las Agencias de Rating) y a vivir del FLA, que lo paga el esto de España (y a esta la UE y Banco Central Europeo)... N0 se pueden hacer peor las cosas; y lo mas grave es que No lo reconocen y mantienen su obcecación e intransigencia cerril e irracional... Huelgas: será leso o único en lo que está Catalunya a la par con Madrid y Andalucía, o las supera... Hasta ahí han llegado las cosas.. "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Siau!"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa