El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Crítiques a les escoles privades que lideren rànquings: “Fan créixer la desigualtat”

Les escoles privades solen encapçalar els rànquings dels millors centres on estudiar. Catalunya no és cap excepció i la millor escola segons Forbes és l’Agora Barcelona International School, situada a Sant Esteve Sesrovires i amb un cost anual de 16.000 euros. Aquesta escola està envoltada de natura i es caracteritza per “la innovació educativa, l’alt rendiment acadèmic i l’atenció personalitzada de cada alumne”. Als ulls de Forbes, és la millor de l’estat espanyol i, per tant, una bona notícia per a Catalunya i el seu alumnat. Però hi ha altres veus que alerten que en realitat és tot el contrari. Els sindicats educatius avisen que “fan créixer la desigualtat en el sistema”. 

La portaveu d’educació de CCOO, Teresa Esperabé, assegura que rànquings d’aquesta mena perjudiquen alumnes, docents i el mateix sistema, a banda de ser “esbiaixats” perquè no mesuren prou aspectes com per establir les millors escoles. “Les llistes són qüestionables perquè, a més, l’escola no ha de ser un mercat competitiu, sinó un marc on ajudar-se els uns als altres i cooperar”, assegura. 

Instal·lacions esportives de l’Agora Barcelona, la millor escola de Catalunya segons Forbes / ABIS

Els alumnes d’aquestes escoles estan “dins d’una vitrina”

Esperabé carrega també contra les escoles elitistes perquè “perjudiquen fins i tot els mateixos alumnes que hi van”. “Estan dins d’una vitrina i no veuen com funciona realment el món. Quan surtin de l’escola no hauran conegut alumnat nouvingut ni divers i pels prejudicis envers aquests alumnes no hauran fet el creixement personal que es fa en altres escoles”, raona. Els pares d’aquests alumnes, apunta, els “sobreprotegeixen de la realitat” que és “diversa i complexa”.  

Insisteix en aquesta idea en afirmar que les famílies que porten els nens a escoles com la seleccionada com a millor escola de Catalunya per Forbes volen que els seus fills tinguin companys iguals que ells perquè pensen que si són diferents els perjudicaran. “És justament al revés: aprens molts més valors quan et relaciones amb gent diversa”, conclou. 

Exterior de l’Agora Barcelona International School de San Esteve Ses Rovires / ABIS

Esquivar la immigració, l’objectiu de les famílies que opten per una escola privada?

La portaveu nacional d’USTEC, Iolanda Segura, critica que aquestes famílies busquin una escola “on no hi hagi immigració ni alumnat amb necessitats especials”. “És una manera errònia de triar els companys dels fills basada en prejudicis”, assenyala.

El portaveu de la secció d’educació de La Intersindical coincideix en aquesta impressió i denuncia la voluntat de crear una escola “elitista i amb molta segregació escolar”. Bernat Pèlach creu que el problema del sistema és el fet que la classe política opti per aquestes escoles i, per tant, no vegi la necessitat de fer una aposta clara per la pública. Així la pública “es va degradant sota la mirada dels polítics”.

“A Finlàndia, on hi ha el millor sistema educatiu, l’escola és 100% pública i no hi ha segregació”, assenyala per argumentar que la classe política finlandesa “inverteix molt en educació perquè els seus propis fills hi van”. “Aquí, en canvi, s’opta per fer una divisió segons classes socials a tres nivells: la privada per a la classe alta, la concertada per a la classe mitja i la pública per a la baixa”, denuncia.  

Programes fora del comú per beneficiar només una part de la societat

Aquesta mena de centres ofereixen programes acadèmics molt allunyats dels que es poden trobar a les escoles convencionals. Per exemple, la considerada com a millor escola de Catalunya per Forbes té batxillerat internacional, doble titulació d’FP amb certificació d’anglès, instal·lacions increïbles com laboratoris, biblioteques, piscines olímpiques, circuits de cros i mountain bike i horts. També ofereix la possibilitat de fer voluntariats o viatges i organitza festes amb la flor i nata catalana per recaptar fons per a ONGs. 

Segura és molt crítica amb aquestes escoles perquè creen “clientelisme” i “només beneficien una part de la societat”. “És una manera de promoure encara més privilegis per a una classe que ja és privilegiada”, raona. “Tenen aquests programes fora del comú perquè no poden oferir qualsevol cosa si volen atreure gent rica i nodrir-se els uns amb els altres”, afegeix. 

La portaveu d’USTEC critica que una part molt petita de la societat pugui tenir accés a escoles com aquestes i que tot i així es considerin les millors. “La millor escola hauria de ser un centre on hi pogués anar qualsevol infant i beneficiar-se d’una educació de gran qualitat”, defensa. Creu que el concepte que les escoles de pagament són les millors “està massa estès, perquè en realitat no té per què ser així”. 

Més notícies
Exterior de l'Agora Barcelona International School de San Esteve Ses Rovires / ABIS

Així és la caríssima escola que ‘Forbes’ considera la millor de Catalunya

Notícia: Així és la caríssima escola que ‘Forbes’ considera la millor de Catalunya
Comparteix
L'Agora Barcelona International School, de San Esteve Sesrovires, lidera el rànquing Forbes
Notícia: Així és la caríssima escola que ‘Forbes’ considera la millor de Catalunya - Mobile
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Melena Gabriel, Lena Hackelöer, Jessica Holzbach, Monica Liikamaa i Denise Johansson, Simone Maini, Nuria Rocamora, Katherine Salisbury, Aiga Senftleben, Vilve Vene i Christine de Wendel

Les dones que lideren les ‘fintech’ a Europa, segons el rànquing de Forbes

Notícia: Les dones que lideren les ‘fintech’ a Europa, segons el rànquing de Forbes
Comparteix
El mercat de les fintech a Europa viu un moment de consolidació del creixement que han viscut els últims anys i el 2023 marcarà el pas cap a una maduresa del seu negoci
Notícia: Les dones que lideren les ‘fintech’ a Europa, segons el rànquing de Forbes - Mobile
Consulta d'un metge | Europa Press

La llista Forbes de millors metges inclou catalans de 13 especialitats

Notícia: La llista Forbes de millors metges inclou catalans de 13 especialitats
Comparteix
Forbes selecciona els 100 millors professionals en l'àmbit de l'assistència, la investigació i la docència, i que treballen a més de 60 centres públics o privats
Notícia: La llista Forbes de millors metges inclou catalans de 13 especialitats - Mobile
D'esquerra a dreta i de dalt a baix, Dr. García-Olmo, Dra. Bayés, Dr. Ibáñez, Dra. Sánchez Ramón, Dr. Gómez, Dra. Llamas, Dr. Miralbell, Dra. Monereo, Dr. Arroyo, i Dra. Sánchez Pina

Forbes revela el nom dels 100 “millors metges d’Espanya”

Notícia: Forbes revela el nom dels 100 “millors metges d’Espanya”
Comparteix
Madrid torna a liderar el llistat com a comunitat autònoma amb més metges que exerceixen tant en hospitals públics com privats, seguida de Catalunya
Notícia: Forbes revela el nom dels 100 “millors metges d’Espanya” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Realitat a març 19, 2023 | 19:16
  Realitat març 19, 2023 | 19:16
  Qui vol anar a una escola amb alumnes, que a part de nul·la formació tenen una educació extremadament masclista? Qui pot intenta que els seus fills rebi la millor educació, i no la bronca diària i la pèrdua de temps.
  • Icona del comentari de: JAC a març 20, 2023 | 15:16
   JAC març 20, 2023 | 15:16
   Aprèn a escriure bé
 2. Icona del comentari de: Sense nivell a març 19, 2023 | 19:32
  Sense nivell març 19, 2023 | 19:32
  La desigualtat en relació a d'altres països, la fa créixer l'ensenyament públic, que és el pitjor d'Europa. Un disseny nefast, generat durant dècades, que ha rebaixat el nivell de coneixements i d'exigència.
 3. Icona del comentari de: jop a març 19, 2023 | 20:47
  jop març 19, 2023 | 20:47
  Doncs em de procurar pujar el llistó de la pública. No es tracta de baixar el nivell d uns si no de pujar el d'altres. Govern, a treballar!
 4. Icona del comentari de: ç a març 19, 2023 | 20:54
  ç març 19, 2023 | 20:54
  Els sindicats són un cau de mediocritat i vividors. Volen això tan woke-progre d'igualar per baix, no per dalt. Prohibida l'excel·lència, tots iguals en la mediocritat i estulticia.
  • Icona del comentari de: Sindicats a març 19, 2023 | 23:27
   Sindicats març 19, 2023 | 23:27
   La sonada de USTEC, amb la cara paga. Amb histèriques és impossible fer res de bo.
 5. Icona del comentari de: Pere Gallerí a març 19, 2023 | 21:02
  Pere Gallerí març 19, 2023 | 21:02
  Jo no entenc la postura que per disminuir les diferències s'hagi d'empitjorar els millors. Els rics que paguinmés impostos per millorar els pitjors. I si les escoles altes tenen poc contacte amb les classes baixes, que es muntin programes mixtes obligatoris, per exemple. Però acusar escoles de que en saben massa, em sembla molt miop.
 6. Icona del comentari de: Cansat_educacio_publica a març 19, 2023 | 21:23
  Cansat_educacio_publica març 19, 2023 | 21:23
  S’estan carregant l’escola pública! On predomina la mediocritat en el professorat amb vagues constants i professors de baixa cada dos per tres i sense substitucions en un temps raonable. S’intenta igualar per baix el nivell i els bons alumnes si poden acaben anant a escoles privades on els ajuden a créixer i valoren el seu talent
 7. Icona del comentari de: Anònim a març 19, 2023 | 21:36
  Anònim març 19, 2023 | 21:36
  No s'entén que USTEC critiqui això, perquè són ben conscients de que l'escola pública està acabada. Portar-hi un fill no vol dir ni que aprengui contingut científic ni humanístic, ni tan sols és garanteix la seva seguretat, de fet, si pateixen una agressió, sortirà la consellera d'igualtat a defensar els agressors. Es veu que si ets pobre, tot és disculpa. Els fills de famílies que es preocupen, es veu que no són tan importants. Si jo m'ho pogués permetre, també hi enviaria els meus fills. S'ha de lluitar perquè l'escola pública faci un canvi de 180 graus, no demanar que la gent sacrifiqui els seus fills en nom d'un idealisme que els mateixos polítics que la prediquen, s'encarreguen de prostituir. O directament neguen que hi hagi problemes.
 8. Icona del comentari de: Gonzalo a març 19, 2023 | 21:44
  Gonzalo març 19, 2023 | 21:44
  Así, asi...queriendo igualar por debajo. Vaya tela. La comunidad autónoma con el porcentaje de abandono escolar más alto de toda España, y encima criticando a quien lo hace bien.
 9. Icona del comentari de: Anònim a març 19, 2023 | 21:44
  Anònim març 19, 2023 | 21:44
  Sembla mentida que els sindicalistes tinguin informació tan escassa de com funciona a altres països. A Finlandia l'índex d'immigració és baixíssim. A les aules no pot haver més de vint alumnes, però en realitat mai s'hi arriba, la mitjana és de setze o disset. Hi ha dos docents a classe, el principal i un altre que ajuda als nens que tenen més dificultats. Hi ha serveis d'atenció per a tot tipus de necessitat especial i cap nen entra a l'aula ordinària fins que no saben finès. S'exigeix anglès famílies col.laboracio amb els docents. A Catalunya et fiquen tota mena de diversitat, amb trenta alumnes, sense ajuts, sense que parlin català, sense una normativa que marqui límits clars de comportament. No és que inverteixin en escola pública perquè els seus fills hi van. Inverteixen en educació perquè saben que el futur del país en depèn i respecten l'educació.
 10. Icona del comentari de: Anònim a març 19, 2023 | 21:46
  Anònim març 19, 2023 | 21:46
  Vaja, vol dir que és preferible que no hi hagi ningú que surti del batxillerat sabent alguna cosa útil? Igualtat en la mediocritat? Espero que no sigui això. La sra. Segura no s'expressa bé gairebé mai.
 11. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 19, 2023 | 21:55
  Doctor Strangelove març 19, 2023 | 21:55
  Quina vergonya de sindicalistes, ells el que volen és no treballar i mediocritzar la societat convertint-la en un lloc de subvencions on tots han de votar els partits d'esquerres! Quin fàstic de gent! Doc.
 12. Icona del comentari de: Vendetta a març 20, 2023 | 00:02
  Vendetta març 20, 2023 | 00:02
  Es el temps del antiwoke esteu acabats
 13. Icona del comentari de: Roser a març 20, 2023 | 00:12
  Roser març 20, 2023 | 00:12
  L'escola pública i forces concerades tenen un nivell nefast perquè en comptes de donar un nivell alt i que s'espavilin els que no arriben, donen un nivell baix i que s'avorreixin els que donen per molt més (i per avorrir-se, actualment no cal ser superdotat). Tampoc ajuda que no es posin límits a nivell de repartir els nens per nivell econòmic, és a dir, que hi hagin escoles en què un gran nombre de famílies només en treballa 1 i gràcies, i segons com a temps parcial. Això s'hauria de repartir per donar més oportunitats a aquests infants. I el que cal un canvi de gestió imminent és amb els infants amb necessitats educatives especials. No pot ser que de 40 n'entrin 4 oficials i un cop iniciat el curs, se'n trobin 10 o 13 més que també tenen necessitats educatives especials però no han estat diagnosticats abans d'iniciar l'escola i no es reperteixi de nou aquest alumnat. Això perjudica a tothom, a alumnes i mestres, que es troben sense recursos per atendre correctament aquesta nens.
 14. Icona del comentari de: JordiP a març 20, 2023 | 00:24
  JordiP març 20, 2023 | 00:24
  Si certes escoles privades són acusades de donar millor formació, la solució cau pel seu propi pes i resulta superevident: cal emular-los. Maleïr aquestes escoles i demanar que les tanquin és matar la intel·ligència del país. Per pròpia experiència (coneixement del parer de molts ensenyants) sé que cada dos per tres es va baixant el nivell exigit als alumnes per tal d'evitar protestes d'aquests i amagar la cada dia menor qualitat de l'ensenyament públic. Hi ha una greu tendència a la rutina funcionarial de la tasca dels ensenyants i a un no deixar-se impulsar dels alumnes que no pot acabar bé. Les altes esferes van segant la gespa sota els peus dels profes i aquests es van conformant per no veure's postergats o mal considerats. La cosa va començar quan es va suprimir la tarima per "posar el profe i els alumnes a la mateixa alçada". Mentida. Es va "baixar el profe a l'alçada dels alumnes", que no és el mateix.
 15. Icona del comentari de: fat boy a març 20, 2023 | 02:22
  fat boy març 20, 2023 | 02:22
  Pero estan a favor de que hi hagi escoles millors i pitjors o volen que totes siguin iguals, es a dir una merda?. A veure si es canviaran els Apple cada vegada que en surt un de nou tota la familia pero per pagar la factura de l'escola, per aixo si que no hi ha quartos. Als que haurien de fer bullying es a tota una colla de pares que mes els valdria haver-se comprat un periquito que tenir fills.
  • Icona del comentari de: Anònim a març 20, 2023 | 15:17
   Anònim març 20, 2023 | 15:17
   Aprèn a escriure bé
 16. Icona del comentari de: Esquerra de rates i beneficiencia publica com mai a març 20, 2023 | 06:52
  Esquerra de rates i beneficiencia publica com mai març 20, 2023 | 06:52
  CCOO un sindicat per educar en drogues, ganduleria, en okupes, trans i Lgti. Un sindicat de mestres ganduls, de nivell paleto, de crear niños tontos que votin Podemos y morades cridaneres amb cervell de gos. COMUNISME COLAU, miseria, rates i beneficiencia junqueril i española
 17. Icona del comentari de: adolf a març 20, 2023 | 08:25
  adolf març 20, 2023 | 08:25
  Vergonya us tindria que donar que degut a aquesta dictadura del políticament correcte , un Bonisme desenfrenat i un ONG,isme mundial teniu a Catalunya amb 7 comunitats amb un nivell educatiu superior segons PISA, fins i tot Galícia ens supera, dexeu en pau un model privat d'excelència que us financia el vostre i es paga el seu i mes val que us preicupeu per el vostre.
  • Icona del comentari de: JAC a març 20, 2023 | 15:15
   JAC març 20, 2023 | 15:15
   Aprèn a escriure bé.
 18. Icona del comentari de: Elisabeth a març 20, 2023 | 09:33
  Elisabeth març 20, 2023 | 09:33
  Fracàs escolar, no sou capaços ni D, ensenyar l, anglès, si jo hagués tingut els diners també haguessin anat a una escola així, els nens de la pública no saben quan acaben l, eso ni quins països hi ha a Europa, com no els hi ensenyem a casa............
  • Icona del comentari de: Erc drogues, okupes i parar la ma a març 20, 2023 | 16:17
   Erc drogues, okupes i parar la ma març 20, 2023 | 16:17
   Educar al Cambrany es impossible, es una somera ERC. ENSENYAMENT JA, FORA EDUCAR EN DROGUES, OKUPES I ERC
 19. Icona del comentari de: Aldusc a març 22, 2023 | 12:15
  Aldusc març 22, 2023 | 12:15
  És lamentable que es vulgui sempre compensar les igualtats per baix. Si aquestes escoles fan les coses bé, doncs mirem què ha de fer l'escola pública per millorar, no pas tornar-nos tots uns incompetents. Potser menys discussions polítiques i ideològiques i més focus en donar un bon nivell d'ensenyament i exigència ajudaria. Potser subvencionar més la concertada de forma que tothom hi pugui accedir i no menystenir-la també ajudaria. Millor educació i menys costosa. És clar que no podem controlar tant aquestes escoles i això no agrada...sobre tot al pensament únic imperant. Així ens va, mediocritat generant mediocritat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa