El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Preocupació per la falta de professors substituts quan s’acaba el curs

La decisió del Departament d’Educació de fer canvis a la borsa de treball no ha agradat en absolut als interins ni als sindicats, que alerten que agreujarà el problema de la manca de professors i provocarà que costi trobar substituts, fet que afectarà l’alumnat, que no podrà acabar el temari perquè el curs s’acosta al final. La conselleria va decidir la setmana passada que a partir d’ara els interins no podran demanar plaça per municipi, sinó que ho hauran de fer per comarca, amb l’argument que “l’obligació del departament és donar servei a tot l’alumnat visqui en municipis grans o petits”. Fonts de la conselleria consideren que si la tria és per municipi “pot quedar alumnat desatès” a les poblacions més petites. Ara bé, l’alumnat podria quedar precisament desatès per aquest canvi, que segons els sindicats farà que no hi hagi prou professors substituts per cobrir les baixes i no es pugui acabar el temari a temps perquè les renúncies als destins es multiplicaran.

“El Departament perjudica sensiblement l’alumnat i això és molt greu, en especial a l’FP i el batxillerat”, denuncia el responsable de formació professional de la UGT, Jesús Martín. En el cas de l’FP, Martín adverteix que sovint se certifica “una formació que possiblement no s’ha impartit”. En el batxillerat, creix la preocupació de l’alumnat, que ha de fer la selectivitat i es veu “doblement penalitzat” per la no impartició del currículum i per la falta de preparació per a un examen tan important com el d’accés a la universitat.

Expulsats de la llista si no accepten el nomenament: menys docents als centres

Per això, el responsable de la UGT considera una notícia “nefasta” l’anunci del departament sobre la borsa de treball, perquè “la imposició atempta contra la conciliació i margina les persones que no tenen vehicle propi per arribar segons on i que no poden acceptar el nomenament en un municipi mal comunicat”. De fet, el problema per als interins que no tenen vehicle propi és greu, ja que si rebutgen la plaça una primera vegada són enviats a l’última posició de la llista, i si ho fan dos cops, són expulsats de la borsa. “És una barbaritat perjudicial per a la societat, que perd una persona a la borsa quan n’hi ha poques, per als centres, que han de tornar a començar el procés de recerca, i per a l’alumnat, que roman sense professorat i perd temari”, remarca Martín. 

Un manifestant amb una pancarta que reclama la fixesa dels interins / EP
Un manifestant amb una pancarta que reclama la fixesa dels interins / EP

100 quilòmetres per anar a fer una substitució

Educació argumenta que amb aquest canvi serà més fàcil que l’alumne que necessita un mestre en un poble petit hi tingui accés. “Cal garantir el dret de tot l’alumnat, el que viu en zones rurals i el que viu en zones urbanes. Muntanyola, per exemple, té una escola i els seus alumnes tenen el dret a rebre l’educació igual que Vic, que és un municipi més sol·licitat”, assenyalen fonts d’Educació. Aquestes mateixes fonts apunten que “demanar per comarques ajudarà a complir el deute de donar cobertura a tot l’alumnat”. 

En canvi, la portaveu nacional d’USTEC, Iolanda Segura, ho titlla de “maltractament” i alerta que si no permeten que els interins ordenin els municipis per ordre de preferència alguns hauran de fer cent quilòmetres per fer la substitució. “L’excusa és que cobriran més territori, però donen per suposat que tots els docents tenen cotxe. No han contemplat la quantitat de gent que haurà de rebutjar el nomenament ni que això atempta contra els drets laborals”, avisa. 

Segura creu que la conselleria “posa bastons a les rodes” al professorat en comptes de millorar-ne les condicions laborals, l’única solució per pal·liar la falta de mans. “Compliquen la situació en comptes de posar mesures efectives per combatre la falta de professors”, insisteix. La portaveu d’USTEC lamenta el problema “endèmic” de la falta de professors s’ha vist agreujada per la “pressió de les oposicions”. “Molta gent ha agafat la baixa per l’estrès i l’angoixa que els causa, i altres s’han posat com a no disponibles a la borsa per preparar-se les oposicions”, explica. Les previsions del sindicat eren que el problema milloraria l’any que ve, però el canvi d’Educació “se’ls girarà en contra”. “Costarà molt trobar substitucions a partir d’ara”, adverteix. 

Membres del sindicat USTEC al Departament d’Educació / ACN

Fer més atractiva la professió

La solució que el responsable de la UGT proposa és “fer més atractiva la professió docent” a partir de la millora de les condicions del professorat. “Si no ho fan, el sistema públic estarà tocat, perquè a la concertada i la privada ben segur que acaben els temaris i els mòduls professionals”, avisa.

Per la seva banda, La Intersindical crida a convèncer la gent que la professió val la pena a partir d’una millora substancial de les condicions laborals i la garantia que els seus drets seran respectats. El responsable de funció pública d’aquest sindicat, Carles Amigó, denuncia que el Departament “intenta posar tiretes en un membre amputat per frenar l’hemorràgia”. “La seva solució ha estat flexibilitzar l’accés a funció pública, però això és pa per a avui i gana per a demà”, critica. Amigó creu que han fet el canvi en la borsa de treball per “poder anar omplint aquí i allà” i superar la situació de “falta de professorat brutal” que pateix el sistema. 

“El problema no té fàcil solució, només queda unir-nos i reclamar la qualitat del sistema educatiu i mesures per pal·liar la falta de professorat”, assenyala. Els alumnes, però, són els més perjudicats mentre el problema no se soluciona, perquè mentre no tenen professor no poden avançar el temari. “Aviat es farà extensiu a tots els centres i no hi haurà professors”, conclou. 

Pegats a la falta de professors: les solucions del Departament per anar tirant

Martín alerta que cada cop són més les especialitats que no es cobreixen per falta de docents. Assenyala que, per cobrir la manca d’especialistes en llengua catalana, la conselleria permet que una persona amb una llicenciatura i el nivell C2 pugui impartir aquesta assignatura malgrat no haver-se format com a professor. També succeeix amb els mestres de primària, un àmbit on es poden nomenar docents de qualsevol especialitat per cobrir les places. Fins i tot es pot nomenar professorat amb especialitat de psicologia i geografia i història per cobrir llocs de primària encara que no formin part del cos de mestres.  

A l’FP succeeix una cosa similar: en moltes especialitats hi ha professors amb altres titulacions que poden cobrir les places si superen una prova de capacitació. Algunes d’aquestes especialitats on es fan “pegats” per cobrir les places de professors són: equips electrònics, fabricació de fusteria i mobles, instal·lació i manteniment d’equips tèrmics i fluids, instal·lacions electrotècniques, manteniment de vehicles, mecanització i manteniment de màquines, projectes de construcció, operacions i equips de producció agrària, procediments de diagnosi clínics i ortopròtesis, producció en arts gràfiques, sistemes i aplicacions informàtiques i soldadures. 

Més notícies
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, al Parlament / ACN
Educació reactivarà la retirada del concert a les escoles que segreguen per sexe
Notícia: Educació reactivarà la retirada del concert a les escoles que segreguen per sexe
Comparteix
El departament utilitzarà una sentència del TC sobre la Llei Celáa per demanar que les cautelars del TSJC quedin sense efecte
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, intervenint a la sessió de control al Govern | ACN (Mariona Puig)
Nou conflicte amb Educació per la consulta a les direccions sobre el juliol
Notícia: Nou conflicte amb Educació per la consulta a les direccions sobre el juliol
Comparteix
La UGT denuncia que la conselleria vol "passar la pilota" a les direccions per "quedar bé" davant l'opinió pública i el professorat
Les dones científiques, arraconades al sector per la falta de formació de les noies joves / EP
La falta de recursos deixa l’educació igualitària a la voluntat dels docents
Notícia: La falta de recursos deixa l’educació igualitària a la voluntat dels docents
Comparteix
És molt poc freqüent que les noies optin per carreres tecnològiques o científiques per la manca de referents femenins en aquests sectors
Membres del sindicat USTEC al Departament d'Educació / ACN
USTEC irromp a Educació per protestar contra l’anunci del calendari escolar
Notícia: USTEC irromp a Educació per protestar contra l’anunci del calendari escolar
Comparteix
Els sindicats critiquen el departament per haver anunciat l'inici de curs abans de reunir la mesa sectorial

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 26, 2023 | 22:13
    Pere Llimonera i Citronell abril 26, 2023 | 22:13
    ... Claro, faltan profesores substitutos porque solo quieren meter a profesores adoctrinadores del Régimen... profesores abducidos de su cuerda, que servirán para adoctrinar y abducir a los chicos en ficciones, fantasías, inventos e imposturas; para tratar de que sean los soldados sectarios y totalitarios del futuro del Régimen del Movimiento separata supremata del Nacional Catalanismo inventa patrias... Ho sento molt, però algú ho havia de dir, Apa, Adeu!
    • Icona del comentari de: Abe Cede a abril 27, 2023 | 08:49
      Abe Cede abril 27, 2023 | 08:49
      Estás dejando claro q no te has leído el artículo ni te importa el tema. Estás muy equivocado y te pido q retires tu comentario.
    • Icona del comentari de: Abe Cede a abril 27, 2023 | 09:07
      Abe Cede abril 27, 2023 | 09:07
      Dejando a un lado las falacias que acabo de leer en tu comentario, te invito a q LEAS el artículo y hables con propiedad.
    • Icona del comentari de: Anònim a abril 27, 2023 | 09:14
      Anònim abril 27, 2023 | 09:14
      Compresión lectora -3
  2. Icona del comentari de: Gerard a abril 27, 2023 | 07:02
    Gerard abril 27, 2023 | 07:02
    A veure si la gent ho entèn d’una vegada: no hi ha i no hi haurà professors i professores perquè la gent ja no vol treballar com a professor o professora… I és lògic, tinint en compte com s’ha degradat el sistema educatiu públic! No és només un tema, diguem-ne, salarial… O potser sí: ja no compensa gens la m***** que has d’empassar-te cada dia! Arquitectes, enginyers, filòlegs, historiadors, químics, biòlegs… tants anys formant-nos per acabar en una aula d’ESO? La gent ho té clar: qualsevol cosa abans que aixó. El millor del cas: que a la conselleria i a la societat en general limés bastant igual perqueè ja se sap: els professors fan moltes vacances, cobren massa per fer res (tot està a internet), etc. etc.
    • Icona del comentari de: Català a abril 27, 2023 | 09:34
      Català abril 27, 2023 | 09:34
      Completament d'acord, Gerard. I jo afegiria: per als governants, el Poble quan mes ruc millor.
    • Icona del comentari de: manel a abril 28, 2023 | 16:44
      manel abril 28, 2023 | 16:44
      totalment d`acord i si a aixó hi afegim la absoluta manca d`autoritat del professors dins l`aula,doncs queda tot dit
  3. Icona del comentari de: Joan Sant Andreu a abril 27, 2023 | 09:37
    Joan Sant Andreu abril 27, 2023 | 09:37
    S'han carregat als vocacionals. Ara només queden als adictes al règim de taifes. Abans quan un professor aprovava les oposicions, podia anar destinat no a altre comarca d'on vivia, podia ser destinat al poble més allunyat dins de Catalunya. Els ex-interins sempre al costat de casa, treballant quan volien, i ara com a premi, reconeixement de funcionari sense demostrar davant un tribunal imparcial que tenen nocions de pedagogia.
  4. Icona del comentari de: Anònim a abril 27, 2023 | 13:21
    Anònim abril 27, 2023 | 13:21
    Els docents són els que cobren menys (uns nou mil euros anuals) d'entre els funcionaris de categoria A (llicenciats) Cobra molt més un administratiu de la Generalitat o les diputacions o ajuntaments mitjans o grans, que un docent. Afegim el desprestigi, les desqualificacions contínues de la conselleria, els mitjans, els pares i els alumnes, que s'atreveixen a qüestionar qualsevol ordre o fins i tot els coneixements del professorat. Tota la porqueria que s'ha llençat contra la seva feina, la estesa creença de que només es treballa les hores lectives, i des fa uns anys, aguantar insults, amenaces de tota mena. Afegim que ara els alumnes saben que aprovaran igualment, encara que no fotin ni brot. Exigències impossibles de portar a la pràctica, com ara atendre "diversitat" (alumnes amb dificultats cognitives, o sensitives, o de conducta, o que no entenen ni una paraula de català, o agressius amb companys i professors) a aules amb trenta alumnes. Clar que els vocacionals van plegant! Quedarà la gent que no pot fer res més o els que , total per ser considerat un gandul, fan el mínim per no acabar malament dels nervis. Enhorabona a la conselleria, els mitjans col.laboradors, els pares que no són capaços de controlar un fill però exigeixen que el professor controli grups de trenta. Enhorabona als pedagogs, convençuts de que no cal ensenyar continguts perquè tot està a internet. Enhorabona els que creuen que es pot absorbir una immigració massiva sense que suposi sacrificar qualitat de servei. Entre tots s'han carregat l'educació.
  5. Icona del comentari de: Pilar a abril 28, 2023 | 12:01
    Pilar abril 28, 2023 | 12:01
    Jo per ser honesta, vaig renunciar a un nomenament en actiu perquè l’especialitat no la dominava i vaig creure convenient retirar-me per donar a l’alumnat un nou professor amb mes experiència que jo. Va ser tot el contrari . Ara estic fora de la borsa per la renuncia voluntària , un càstig massa elevat . Una altra vegada em plantejar-se jugar amb el sistema, demanar una baixa laboral. Les renúncies voluntàries també tenen motius al darrere que no sempre han de ser per violència masclista etc però que la llei no contempla sinó estan ben justificades. Demano que les renúncies no estiguin tant penalitzades i que es trobi una altra solució com una penalització de 3/6 mesos sense poder accedir a cap nomenament. Si es reitarat estic d’acord que s prenguin mesures mes dràstiques com l expulsió de la borsa . Ara em vull tornar a reincorporar i em tinc esperar a que obrin la borsa mentre que falten substituts. Res a dir

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa