El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tret de sortida a l’any 2022 amb un 455% més de contagis que fa un mes
  • CA

Les xifres de contagis de Covid no han deixat de créixer en les darreres setmanes a Catalunya a mesura que s’ha anat estenent la variant Òmicron, molt més contagiosa malgrat causar una malaltia més lleu en les persones vacunades amb la pauta completa. Durant la primera setmana de desembre, es van registrar un total de 18.666 casos, mentre que la setmana prèvia al Nadal –del 18 al 24 de desembre– se’n van registrar 82.469 i l’última setmana del mes es van assolir els 103.695 contagis. L’increment, per tant, és de 85.029 casos, que suposa que els contagis han augmentat un 455% en menys d’un mes

Alguns hospitals tornen a recollir mostres als auto-covid davant l’allau de casos / EP

La situació s’ha complicat tant que el Govern ha acabat intervenint. L’executiu encapçalat per Pere Aragonès va apostar just abans de les festes de Nadal per prendre mesures dràstiques: la recuperació del toc de queda, el tancament de l’oci nocturn i la reducció d’aforament a la restauració fins al 50%. Altres comunitats que en principi van rebutjar aplicar noves restriccions -més enllà del retorn de la mascareta en exteriors- poc a poc han anat seguint les passes de Catalunya i han anunciat noves restriccions, malgrat que cap d’elles ha recuperat el toc de queda. Galícia, per exemple, va anunciar el passat dimarts un “toque de non queda” que consisteix en no poder reunir-se al carrer amb persones no convivents entre les 2 i les 6 de la matinada.

Les previsions dels experts són que els contagis segueixin creixent a ritme desorbitat fins arribar al pic de l’onada, que els experts estimen que es produeixi a mitjans de gener. Per ara, els contagis segueixen batent dia rere dia rècords històrics. De fet, al conjunt de l’Estat l’incidència ja supera els 1.000 casos per cada 100.000 habitants, una xifra mai vista. 

Espanya registra una incidència mai vista tot i que no es tradueix en el col·lapse dels hospitals per la protecció de les vacunes / EP

Ara bé, si el virus segueix la progressió que ha mostrat a Sud-Àfrica -on els contagis han caigut dràsticament després de superar el pic d’aquesta onada- els casos positius de Covid es reduiran considerablement de cara al febrer, un cop ja superades les conseqüències de les trobades nadalenques, que previsiblement multiplicaran els casos.

“Pocs trucs” malgrat que el 2022 segueixi sent “any pandèmic”

“Al virus li queden pocs trucs. Sent optimista podem pensar que aquesta serà la darrera mutació”, va dir durant una entrevista l’investigador d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra. Aquesta és la tesi d’alguns experts, que asseguren que en veure que l’Òmicron provoca símptomes lleus podríem estar davant la fi de la pandèmia tal i com la coneixem. 

Pel contrari, l’investigador Salvador Macip va assegurar aquest passat dilluns que el 2022 també serà un any pandèmic. En una entrevista a Catalunya Ràdio, l’expert va vaticinar que “potser a partir del 2023” el virus podria començar a estar controlat a tot el món “si tot va bé”. A més, va insistir que la Covid-19 no desapareixerà mai, i que haurem de conviure amb aquest virus. L’objectiu, però, és aconseguir que el planeta estigui ben immunitzat a aquest virus perquè es produeixin “brots, però no pandèmies” i que passi a ser “una grip estacional més”.

Altres experts encara auguraven una data més llunyana per a la fi de la pandèmia. Un dels investigadors més destacats del Regne Unit, Chris Whitty, va assegurar en una compareixença que segons els seus càlculs la pandèmia de la Covid-19 durarà encara 18 mesos més, és a dir, que s’estendria encara al llarg de tot el 2022 i fins a l’estiu del 2023. L’expert considera probable que les vacunes i els antivirals faran “gairebé tota la feina pesada” en l’abordatge de les futures variants, a no ser que siguin “extremadament diferents” a la versió original. 

La xifra d’hospitalitzacions cau en picat

A finals del 2020 i començaments del 2021 es registraven fins a 2.000 casos al dia, una xifra molt llunyana de l’actual: 25.000 casos diaris durant les festes de Nadal. La proporció de la xifra d’hospitalitzacions respecte tants contagis és el que demostra la importància d’haver-se vacunat. Catalunya tenia llavors 1.567 pacients hospitalitzats, 337 dels quals eren a l’UCI. Les morts diàries superaven la trentena. Actualment, aquesta onada ha deixat 1.359 hospitalitzats –amb els contagis diaris multiplicats per deu respecte al 2020– i les defuncions s’han reduït considerablement.

Una sanitària de l'Hospital Clínic agafa la mà d'un pacient ingressat a l'Àrea de Vigilància Intensiva (AVI, o UCI), durant la cinquena onada | ACN
Una sanitària de l’Hospital Clínic agafa la mà d’un pacient ingressat a l’Àrea de Vigilància Intensiva (AVI, o UCI), durant la cinquena onada | ACN

Però l’escenari actual que es planteja amb Òmicron confirma les tesis que des de l’estiu han estat defensant alguns experts, i és que aquesta soca escapa a la protecció de les vacunes. Els mals pronòstics s’han confirmat durant els dies previs al Nadal, que encara ho ha evidenciat més donat l’augment d’interaccions socials que caracteritza aquesta època de l’any. 

Les bones previsions per a l’inici de l’any 2022 es podrien veure enterbolides si no s’accelera el ritme de vacunació de terceres dosis i es convenç els contraris a les vacunes perquè demanin cita. De fet, Prieto-Alhambra advertia recentment que la severitat d’òmicron no és menor a la d’altres variants per als no vacunats i instava tots aquells que encara no ho havien fet a demanar cita per vacunar-se. Les xifres parlen per si soles: la primera setmana de desembre, el 70% dels ingressats per Covid als hospitals catalans no s’havia vacunat, el que sembla donar la raó als experts que aposten per la vacunació com a via per sortir de la pandèmia que va començar ara fa dos anys. 

Una senyora major de 70 anys rep de forma simultània la vacuna de la grip i la tercera dosi de la de la Covid-19 / ACN
Una senyora major de 70 anys rep de forma simultània la vacuna de la grip i la tercera dosi de la de la Covid-19 / ACN

Occident s’afanya amb les terceres dosis i deixa de banda l’Àfrica

Actualment els governs d’Occident s’afanyen a injectar les terceres dosis per combatre la sisena onada, però com adverteix l’Organització Mundial de la Salut, fer-ho podria contribuir a “allargar la pandèmia”. “Es desvien dosis a països que ja tenen un nivell de vacunació molt alt i, per tant, donen al virus més oportunitats d’expandir-se i mutar”, va avisar el director general de l’OMS, Tedros Adhanom, davant la perspectiva que els països rics acaparessin totes les dosis disponibles.

La preocupació d’Adhanom està basada en fets: els països rics han rebut en un mes més dosis que l’Àfrica en tot l’any 2021. Segons una aliança d’ONGs, la primera dosi no haurà arribat al conjunt de la població africana fins a abril de 2023 si es manté el ritme actual. Això preocupa els experts ja que es podrien desenvolupar noves variants com ha estat el cas d’Òmicron, que va néixer a Sud-Àfrica a finals de novembre i que ja és majoritària a la major part del món. 

El 2022 comença amb el repte de vacunar el continent africà, on només el 8,6% dels adults compten amb la pauta completa de vacunació. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Som-hi, vinga! a gener 01, 2022 | 18:34
    Som-hi, vinga! gener 01, 2022 | 18:34
    Podeu escriure coses que es contradiuen i us quedeu tan amples. Si l'Òmicron escapa a les vacunes actuals és evident que el menor nombre d'hospitalitzacions i morts es deu a que aquesta variant és més benigna que les anteriors, no pas a les vacunes. Potser hauríeu de donar veu a altres experts, i no als que només saben repetir que calen més dosis d'aquests productes malgrat les evidències. I ja posats, no és més senzill dir que els contagis s'ham multiplicat per més de 4 en el darrer mes en lloc de parlar d'un 455%. Només sabeu transcriure xifres que us passen, sense ni tant sols processar-les.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa