El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’OMS avisa que les terceres dosis “allargaran la pandèmia”
  • CA

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, ha avisat que les dosis de reforç “generalitzades” contra la Covid-19 “possiblement allargaran la pandèmia”. “Més que acabar amb ella, és possible que l’allarguin perquè es desvien dosis a països que ja tenen un nivell de vacunació molt alt i, per tant, donen al virus més oportunitats d’expandir-se i mutar”, ha apuntat Tedros Adhanom.

En un informe publicat aquest dimecres, l’OMS critica que els països rics estiguin administrant dosis de reforç a joves i adults sans mentre els pobres tenen nivells d’immunització baixos. “A nivell global, el 20% de les dosis que s’utilitzen diàriament són per a vacunes de reforç o addicionals”, lamenta l’OMS. “Mentre molts països estan lluny d’arribar al 40% de l’objectiu de cobertura per a finals del 2021, altres països han vacunat més enllà d’aquest llindar i ja estan vacunant infants i implementant campanyes àmplies de vacunes de reforç”, diu l’informe.

L’OMS demana als països rics que prenguin les decisions sobre les dosis de reforç d’acord amb “evidències individuals, de beneficis de la salut pública i igualtat en l’accés global”.

Aquesta advertència arriba el dia després que el Govern anunciés aquest dimarts que les persones de 55 a 59 anys ja poden demanar hora per rebre la tercera dosi de la covid-19. Salut ha anat obrint els grups de més edat perquè puguin rebre la tercera dosi -ara, tots els majors de 55 anys- i aquest dilluns va anunciar que començaria a administrar la dosi de reforç entre els vacunats amb AstraZeneca menors de 60 per la baixa protecció que tenen davant òmicron. Els responsables sanitaris insisteixen en els darrers dies en la importància de rebre la tercera dosi quan toqui per augmentar la protecció davant la variant òmicron i més en plena sisena onada. També recalquen que cal demanar cita prèvia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa