El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut obre la vacunació per a totes les persones vacunades amb AstraZeneca

El Departament de Salut obre aquest dilluns la vacunació per a totes les persones vacunades amb AstraZeneca i que faci més de tres mesos de la segona punxada, independentment del grup d’edat del qual formi part. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ho ha anunciat en una roda de premsa per avaluar la situació epidemiològica. Cabezas ha dit que les dades indiquen que les persones vacunades amb dues dosis d’AstraZeneca estan menys protegides davant de la nova variant Òmicron. Salut ja va setmanes que administra la tercera dosi a majors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca, però a partir d’avui s’obre a totes les edats. Salut sospita que el 30% de les mostres analitzades són d’Òmicron i preveu que “la setmana que ve, ja serà la variant majoritària”.

Cabezas ha destacat que s’està “veient un increment important en el nombre de casos en els diferents grups d’edat” i ha destacat que “la incidència va augmentant de forma clara”, fet que “preocupa” perquè es registra “en totes les edats, però sobretot per sota dels 70 anys”. En canvi, “a les que tenim bona cobertura de tercera dosis les incidències estan frenades”, ha destacat Cabezas. Pel que fa a hospitalitzacions, es veu un increment de persones de més de 50 anys a les UCIs, on hi ha 310 crítics.

Cabezas ha dit que l’augment de casos necessita una resposta de vigilància epidemiològica, fent trucades a contactes estrets i els casos positius. També ha representat un augment d’activitat de la primària que va ser la setmana passada d’u 85% en relació a la setmana anterior. Divendres, per exemple, els CAPs van rebre 28.455 visites. “No estem al nivell de les xifres de juliol, quan es va arribar gairebé a 50.000, però si a un nivell similar al de començament de juliol”, ha afegit Cabezas.

Incidència en augment

La incidència de la Covid-19 i la pressió hospitalària continuen en augment a Catalunya a pocs dies de les festes de Nadal i mentre es manté la incertesa sobre la nova variant Òmicron. Segons les dades del Departament de Salut d’aquest diumenge, la incidència acumulada a 14 dies ha incrementat gairebé 40 casos i se situa ara en 712,87 casos per cada 100.000 habitants. La pressió hospitalària ha pujat en 136 persones més hospitalitzades, xifra que eleva el total a 1.280 ingressats amb Covid en centres hospitalaris catalans.

Els nous casos confirmats per proves PCR o bé tests d’antígens (TA) són aquest dilluns 4.082. El risc de rebrot augmenta 47 punts i es fixa en 1.179, la velocitat de propagació o Rt, en canvi, baixa lleugerament fins a 1,70, una xifra que malgrat el descens és molt elevada. La positivitat també creix fins a 11,46&. Salut notifica un mort més per Covid, que eleva el balanç total de la pandèmia a 24.306 defuncions.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a desembre 20, 2021 | 11:08
    Cal dir-ho desembre 20, 2021 | 11:08
    No costaria res dir sense embuts que AstraZeneca i Janssen han resultat ésser els pitjors vaccins i que la "selecció natural" els ha fet desaparèixer, si més no dels estats "avançats". Ara caldrà estar atents a les excuses i fugides d'estudi que arribin des de la Gran Bretanya on la vaccinació amb AstraZeneca fou majoritària...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa