Les vacunes estan d’aniversari. Avui fa tot just un any es va iniciar la vacunació contra la Covid, però el resultat no ha estat ben bé l’esperat. Enguany l’escenari és millor quant a xifres d’hospitalitzacions i morts –fet que demostra que les vacunes funcionen o funcionaven contra les variants anteriors a l’Òmicron–, però la xifra de contagis s’ha disparat a les portes de Nadal, cosa que ha provocat la cancel·lació de les festes a bona part de les llars catalanes. Fa un any sortíem d’una onada i ja n’havíem superat el pic, ara encara no veiem quan acabarà l’increment de contagis per l’entrada d’una nova variant. I aquestes xifres han enterbolit l’aniversari, que malgrat tot se celebrarà amb un acte de reconeixement als sanitaris que formen part del dispositiu, organitzat pel departament de Salut i amb assistència del conseller, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.
A les portes del Nadal de l’any 2020, l’aleshores consellera de Salut, Alba Vergés demanava “no abaixar la guàrdia” i “extremar les mesures”, semblant al que es demana enguany per a les trobades familiars i d’amics d’aquests dies: mantenir les finestres obertes i portar mascareta a taula, excepte quan s’està menjant. En aquell moment es registraven 2.000 casos al dia, ben lluny dels 15.000 que s’han arribat a registrar aquesta setmana passada. La proporció de la xifra d’hospitalitzacions és el que demostra la importància d’haver-se vacunat. Catalunya tenia llavors 1.567 pacients hospitalitzats, 337 dels quals a l’UCI. Les morts diàries superaven la trentena. Actualment, aquesta onada ha deixat 1.359 hospitalitzats –amb els contagis diaris multiplicats gairebé per deu respecte al 2020– i les defuncions s’han reduït considerablement.
La severitat d’Òmicron és igual que la d’altres soques per als no vacunats
En favor de les vacunes, l’investigador d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra advertia divendres que la variant Òmicron “segueix sent perillosa per als no vacunats”, per la qual cosa va recomanava intensificar la vacunació i accelerar les terceres dosis per a tothom. “Per als no vacunats no sembla que la severitat sigui menor”, reiterava per subratllar el seu missatge a favor de la vacunació.

Els models matemàtics, va explicava Prieto-Alhambra en una entrevista a Catalunya Ràdio, preveien el pic a mitjans de gener, però les noves mesures del Govern -–recuperar el toc de queda, tancar l’oci nocturn, limitar les reunions a deu persones i reduir aforaments– poden transformar aquest pic en “una onada rebaixada”. “Al virus li queden pocs trucs. Sent optimista podem pensar que aquesta serà la darrera mutació”, va dir.
A finals de novembre el doctor Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia i Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, insistia que la decisió més racional per lluitar contra la Covid-19 continuava sent vacunar-se, en un moment en què encara hi havia més d’un milió de catalans sense vacuna. La primera setmana de desembre, el 70% dels ingressats per Covid als hospitals catalans no s’havia vacunat. Els experts hi posaven dades encara més concretes: entre els vacunats de menys de 70 anys, hi havia un ingressat per cada 100.000; en canvi, entre els no vacunats, els ingressats als hospitals són 10 per cada 100.000.

Òmicron escapa a les vacunes, però baixen les hospitalitzacions
Malgrat la importància de vacunar-se, l’escenari actual que es planteja amb Òmicron confirma les tesis que des de l’estiu han estat defensant alguns experts. Amb l’esclat de la cinquena onada, que va afectar especialment els joves durant el mes de juliol, ja van sonar fortament les alarmes sobre l’aparició d’una nova variant que escapés a la protecció de les vacunes.
De fet, a l’agost ja es va produir un primer ensurt, també amb una alerta de nova variant sorgida a Sud-Àfrica que finalment no va ser majoritària. Però mesos més tard, concretament el 25 de novembre, va aparèixer per primera vegada informació sobre una nova variant a Sud-àfrica, que amb una “constel·lació” inusual de mutacions escapava de la majoria de vacunes, tot i provocar una malaltia molt menys greu per als vaccinats.

Augment exponencial de contagis amb la primària a peu canviat
Els mals pronòstics dels experts s’han anat confirmant poques setmanes abans de Nadal. L’experta del BIOCOMSC Clara Prats ja advertia que l’escenari canviaria d’un dia per l’altre en una entrevista a El Món. Certament ha estat així, com s’ha vist en l’increment exponencial de casos. Si la primera setmana de desembre es detectaven 18.651 casos en la darrera se n’han detectat 46.159.
Aquesta explosió de casos torna a agafar la primària amb el peu canviat. La saturació dels equips ha generat tensió per la possibilitat que es cancel·lin vacances i la pressió que pateixen els CAPs ha portat el Govern a recuperar restriccions dures com la reducció d’aforaments, el tancament de l’oci nocturn i el toc de queda, que el govern espanyol ha descartat per a la resta d’Espanya i ha adoptat, com a única mesura, l’obligatorietat de la mascareta en exteriors.
A banda, l’augment de casos sumat a les trobades en aquestes dates assenyalades ha generat més demanda de tests antígens a les farmàcies, que s’han quedat sense estoc en un moment crucial per tallar cadenes de transmissió en els àpats de Nadal.

Les terceres dosis podrien arribar tard
A partir de conèixer amb més profunditat l’Òmicron van començar a sonar veus d’experts sobre la pèrdua d’efectivitat de les vacunes. Alguns d’ells ho van advertir en declaracions a El Món. També hi havia qui assegurava que les terceres dosis s’haurien d’haver posat abans. Tot i així, les terceres dosis són polèmiques, perquè, com adverteix l’Organització Mundial de la Salut, podrien contribuir a “allargar la pandèmia”. “Més que acabar amb ella, és possible que l’allarguin perquè es desvien dosis a països que ja tenen un nivell de vacunació molt alt i, per tant, donen al virus més oportunitats d’expandir-se i mutar”, va avisar el director general de l’OMS, Tedros Adhanom.
Aquesta advertència arribava el dia després que el Govern anunciés aquest dimarts que les persones de 50 a 59 anys ja poden demanar hora per rebre la tercera dosi de la covid-19. Salut ha anat obrint els grups de més edat perquè puguin rebre la tercera dosi –ara, tots els majors de 50 anys– i dilluns passat va anunciar que començaria a administrar la dosi de reforç entre els vacunats amb AstraZeneca menors de 60, per la baixa protecció que tenen davant Òmicron.
