Científics avisen de l’aparició d’una nova variant amb mutacions “inusuals”

Científics han identificat una nova variant de la Covid-19 amb una “constel·lació inusual de mutacions” a Botswana. Almenys quatre soques de la nova variant del virus han estat identificades a l’Àfrica subsahariana, segons avança aquest dijous el mitjà britànic Sky News. La variant B.1.1529 és probable que hagi evolucionat durant “una infecció crònica d’una persona inmunodeprimida, que és possible que s’hagi produït en un pacient de VIH no tractat”, apunta un expert citat pel mitjà britànic.

El director de l’UCL Genetics Institute, el professor François Balloux, ha explicat: “B.1.1529 és un nou llinatge que s’ha trobat a Botswana que porta una constel·lació de mutacions inusual”. “És difícil saber què fer amb la combinació de les mutacions P681H i N679K. És una combinació que només veiem en casos molt excepcionals”, apunta l’expert. “Sospito que generalment no és ‘estable’, però podria ser-ho, en combinació amb altres mutacions/eliminacions”, declara el científic a Sky News.

La nova variant podria estar present en altres parts d’Àfrica. “És difícil predir com de transmissible pot ser aquest nova variant en aquest estadi”, ha afegit Balloux. “De moment, s’hauria de controlar i analitzar de prop, però no hi ha motius per preocupar-se massa, tret que comenci a augmentar de freqüència aviat”, ha afegit.

L’aparició de noves variants és un fet que els científics han de vigilar constantment per comprovar si n’apareix alguna que pugui ser resistent a les vacunes i per tant restar-los-hi eficàcia. La darrera variant que ha generat certa preocupació ha estat la Delta Plus, però finalment aquesta amenaça ha estat menor que la variant originària, la Delta, que en el cas de Catalunya va ser l’origen de la cinquena onada de l’estiu. Precisament aquest dimecres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va tornar a dir que la variant Delta Plus no s’ha estès com en principi es preveia, de manera que ha de moment ha deixat de ser una variant que preocupi més del compte.

Nou comentari