El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els experts admeten que la vacuna perd eficàcia abans del que s’esperava

La crida per rebre la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 s’ha estès les darreres setmanes amb l’aval de les agències reguladores, com ara l’EMA, que hi han donat el vistiplau. Ara bé, la campanya de vacunació que s’està fent a la majoria de països parteix de la base que les decisions es prenen sobre la marxa, s’avança tenint en compte la dinàmica d’assaig-error. L’evidència científica es va generant a mesura que la pandèmia es desenvolupa i assumint girs de guió com l’aparició de la nova variant Òmicron. I una de les dades que comença a emergir és el fet que la vacuna perd eficàcia fins i tot abans del que s’esperava.

La majoria d’experts consultats per EL MÓN són favorables al subministrament de la tercera dosi perquè l’evidència científica mostra que reforça la immunitat de qui la rep. A banda hi ha el debat de l’enviament de vacunes als països que no hi tenen accés.

Tot i així, en l’àmbit científic es poden trobar veus crítiques sobre aquesta tercera dosi, o veus que almenys plantegen alguns interrogants. Aquest és el cas del farmacòleg Joan-Ramon Laporte que, en declaracions a EL MÓN, recorda que fa setmanes Pifzer va anunciar que no es coneixeran els resultats sobre els efectes dels assajos clínics de la vacuna que està venent fins al 2024. És per això que Laporte creu que, pel que fa la vacunació, “anem a cegues”, tot i que “les dades indiquen que ha estat positiva en molts aspectes”, remarca.

Per a aquest expert, però, hi ha un punt a qüestionar i és sobre la suposada eficàcia que en principi se li suposava a les vacunes. “La gran eficàcia de les vacunes s’ha vist que no és veritat, al cap de sis mesos perden efectivitat protectora i s’han hagut de posar terceres dosis a treballadors sanitaris i a persones vulnerables”.

Laporte qüestiona els anuncis sobre l’eficàcia de les vacunes per la trajectòria erràtica que han tingut des del principi. “Al començament de l’epidèmia, es deia que una vacuna del 60% ja seria molt, després es va dir que era un 90%, ara que al cap de sis mesos no és un 90% i que ha baixat a un 70%. La tercera dosi és més per vendre vacunes als països que les poden pagar, i no portar-les al tercer món”, rebla el farmacòleg.

Mantenir la resposta immune de la població

Sobre aquesta contundent declaració de Laporte, la cap del servei de medicina preventiva i salut pública de l’Hospital de Bellvitge, Cristina Masuet, afirma: “És una opinió”. Aquesta experta creu que les dades són clares. “El que necessitem i és clau, en un entorn de pandèmia on el virus està circulant, és una resposta immune el més elevada en el màxim de població possible”. Aquesta doctora assegura que “quan has fet una vacunació massiva inicial de tota la població el que ens preocupa a nivell de salut pública a Catalunya és que aquestes persones que han estat vacunades continuïn estant protegides”. Per a Masuet això vol dir “assegurar que la resposta immune es vagi mantenint al llarg del temps”.

Aquesta responsable de l’Hospital de Bellvitge recorda que en majors de 60 anys es produeix un fenomen d’envelliment del sistema immunològic que es diu immunosanacència. “Sabem ara, per dades que encara no han sortit publicades però que han començat a circular per les xarxes, que fins i tot en persones de 18 anys o més la resposta immune a partir dels quatre mesos baixa i que la davallada és important a partir dels sis mesos”.

Més enllà del debat sobre la vacunació als països que no tenen accés a les vacunes, les dades mostren el que mostren pel que fa a la protecció de les persones en un entorn com Catalunya. “No podrem fer front a una pandèmia si no tenim una elevada cobertura immunològica amb primo-vacunació [primera vacunació amb pauta completa] o dosis de record”, afirma Masuet, tenint en compte que s’ha activitat la mobilitat internacional. “Les persones comencen a viatjar a països amb baixes cobertures vacunals”, adverteix l’experta.

Un agent cívi posa gel hidroalcohòlic a una noia a les portes d’un punt de vacunació a L’Hospitalet de Llobregat / JAG

La doctora recorda a més que la vacunació en països de renda per càpita baixa és una qüestió que ha de ser abordada a nivell global i que des de Catalunya “no tenim potestat ni sobirana per poder actuar a quest nivell”. El que es pot fer a nivell local ha de ser “estrènyer el cercle perquè el virus no vaig circulant, intentar bloquejar la transmissibilitat i si ha ha casos, procurar que no siguin tan greus per protegir el sistema sanitari”. Això de moment ara es pot fer amb mesures de protecció, reducció d’interacció social i vacunació. Les eines que hi ha a l’abast.

Masuet recorda que “estem en una pandèmia” i és obvi que els assajos clínics “estiguin en curs”, fet que fa que s’hagi d’anar prenent decisions “en funció de com apareixen noves mutacions”, com és el cas ara d’Òmicron. “Les dades que ara tenim de Pfizer no han sortit publicades, però mostren que sembla que disminueix la protecció. Si a dia d’avui a Catalunya no tinguéssim ni un sol cas de Covid no caldria plantejar dosis de reforç, però si tots els països del voltant tenen un increment de casos, sí”.

De fet, aquesta doctora pensa que es va tard amb la tercera dosi. “Crec que el sistema d’alerta s’hauria hagut de fer a l’octubre i aprofitar la vacunació de la grip per fer una vacunació massiva de tercera dosi a tota la població, i no esperar a Nadal perquè ens trobarem un rebrot”, apunta la metgessa.

A favor de la tercera dosi s’hi mostra també en declaracions a EL MÓN el cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Clínic, Àlex Soriano. “No és una qüestió d’opinions”, manté aquest expert, posant com a referència els articles apareguts a Israel on es compara l’eficàcia d’administrar una tercera dosi amb la decisió de no administrar-la.

“El país experimental és Israel, que és on Pfizer ha fet els seus experiments perquè tota la població s’ha vacunat amb aquest vaccí”, remarca el doctor. Soriano reconeix que els països occidentals plantegen la discussió de la tercera dosi quan “el problema al món sencer és que un percentatge altíssim no té ni una dosi”. Soriano reconeix que és un problema, però al final un polític en un país occidental, opina, té unes dades a la mà que li diuen que si es posa una tercera dosi a la població “anirem millor”.

“La vacuna no es pot posar en qüestió”

Soriano posa d’exemple dades del Clínic per defensar la necessitat de rebre la tercera dosi de la vacuna. La mortalitat dels que han ingressat entre juliol i agost ben vacunats, 160 malalts d’una mitjana de 79 anys, ha estat del 10%. La mortalitat del mateix col·lectiu el mes de novembre del 2020, quan encara no s’havia vacunat ningú, va ser del 40%.

“La vacuna no es pot posar en qüestió de cap de les maneres, és super eficaç i si no en tinguéssim avui estaríem igual que el març del 2020; estem molt lluny d’allí, però en molts aspectes, això no vol dir que la situació no sigui estressant”. El doctor del Clínic també defensa créixer en cobertura vacunal per poc que sigui. “Cada punt percentual d’increment de gent vacunada és determinant per la incidència”, conclou.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: ¿ Expertos ? a novembre 29, 2021 | 21:30
  ¿ Expertos ? novembre 29, 2021 | 21:30
  Como pueden ser " EXPERTOS " si no tienen p. idea de nada. Va, buscar el signifcado de experto antes de escribir.
 2. Icona del comentari de: Tip a novembre 29, 2021 | 22:35
  Tip novembre 29, 2021 | 22:35
  Fora els Espanyols de la web ! I fora la llengua dels Espanyols de la web i del país !
  • Icona del comentari de: Expulsar 5 milions a novembre 30, 2021 | 09:40
   Expulsar 5 milions novembre 30, 2021 | 09:40
   Doncs se't gira feina.
 3. Icona del comentari de: Que es foti ell la desena dosi i rebenti. a novembre 30, 2021 | 00:00
  Que es foti ell la desena dosi i rebenti. novembre 30, 2021 | 00:00
  Aquest Soriano és un venedor de fum. Segur que rep bons regals de Pfizer.
  • Icona del comentari de: Larosadereus a novembre 30, 2021 | 09:19
   Larosadereus novembre 30, 2021 | 09:19
   +1
 4. Icona del comentari de: Sàpatres a novembre 30, 2021 | 09:45
  Sàpatres novembre 30, 2021 | 09:45
  Aquests mateixos "experts" no són els que parlaven d'immunitat de grup, de més d'un 90% d'eficàcia, de què la vacuna impediria el contagi? No són els mateixos cretins que titllaven d'ignorants, de negacionistes, de conspiranoics, de desinformafors, de fake news... tot aquell que posés en dubte la credibilitat de les vacunes "testejades" i aprovades per organismes oficials d'expertets com ells? Si tinguessin un gram de dignitat dimitirien tots dels seus llocs de feina.
 5. Icona del comentari de: Accionista de Pfizer a novembre 30, 2021 | 12:49
  Accionista de Pfizer novembre 30, 2021 | 12:49
  Sí senyor ! Si voleu estar protegits, vacuneu-vos cada dia, encara millor una vacuna al matí i una per la tarda (diumenges i festes de guardar inclosos)
 6. Icona del comentari de: xeringa a novembre 30, 2021 | 13:45
  xeringa novembre 30, 2021 | 13:45
  A aquestes alçades pensava que ja estàvem tots vaccinats en front de les extravagants sortides del profe. Laporte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa