El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sospiten que la variant Òmicron s’escampa el doble de ràpid que la Delta
  • CA

La nova variant Òmicron podria propagar-se el doble de ràpid que la seva predecessora Delta, segons estan estudiant científics de Sud-Àfrica, país on va ser identificada primerament. Això suposaria que la nova variant superaria la capacitat d’infecció de la versió del virus que fins ara s’havia considerat la més contagiosa, la temuda Delta. Dijous ja s’havia publicat el resultat d’un estudi que apunta que la variant té habilitat per saltar la immunitat de persones infectades prèviament.

L’anàlisi que ha servit per arribar a aquesta hipòtesi l’han fet científics de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, segons ha publicat el The New York Times. Que sigui més ràpida no vol dir, però sigui sigui més transmissible, tranquil·litza Carl Person, modelador matemàtic d’aquesta institució britància. “És possible que fins i tot sigui menys transmissible que Delta”, diu en declaracions al mitjà nord-americà. El doctor Pearson va publicar els resultats a Twitter. La investigació encara no ha estat revisada per parells ni publicada en una revista científica.

Dijous, els investigadors van informar que la nova variant pot esquivar parcialment la immunitat obtinguda per una infecció anterior. Encara no està clar fins a quin punt Òmicron pot eludir la protecció que ofereixen les vacunes. Però alguns experts han dit que esperen que el resultat sigui similar. “Fa por que hi hagi tantes reinfeccions, la qual cosa significa que la immunitat induïda per la vacuna també es pot veure afectada de manera similar”, ha dit Akiko Iwasaki, immunòleg de Yale.

Paral·lament, ahir divendres el Ministeri de Sanitat espanyol va advertir que “augmenta l’evidència” que la variant òmicron de la Covid-19 “escapa a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes”. “Des de l’última actualització, s’han detectat nombrosos casos de òmicron a nivell mundial i augmenten les evidències que aquesta variant escapi a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes”, recull el Ministeri en l’actualització de l’Avaluació ràpida de risc de òmicron, publicada aquest divendres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa