El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra i Costa s’atrinxeren al Suprem pel cas Pegasus

L’expresident de la Generalitat Quim Torra i l’exvicepresident del Parlament Josep Costa han decidit plantar cara al Tribunal Suprem per tal que instrueixi la seva denúncia per l’espionatge del cas Pegasus. Tots dos han registrat un dur recurs de reposició davant la sala contenciosa de l’alt tribunal contra la seva decisió d’enviar el cas a l’Audiència Nacional per treure-se’l de sobre. Tant és així que titllen “d’arrogants” els magistrats i els acusen de “tenir per costum no respectar la Constitució”.

Un escrit, al qual ha tingut accés El Món, on no només desgranen un per un els motius que justificarien que el cas es quedés al Suprem, sinó que delaten maniobres processals dels magistrats que grinyolen amb els drets de les víctimes i dels denunciants. Així, denuncien que remetre el seu cas a un tribunal especialitzat com és l’Audiència Nacional vulnera el dret a la tutela judicial efectiva, el dret a un jutge predeterminat per llei o la vulneració a l’accés a la jurisdicció.

Ningú no va negar l’espionatge 

El recurs arriba arran d’una interlocutòria del 16 de juny amb què la sala del Contenciós del Tribunal Suprem es treia del damunt el tema i declarava la competència de l’Audiència Nacional per al recurs presentat sobre l’espionatge que haurien patit tots dos. Una decisió basada en la petició de la fiscalia del Tribunal Suprem i de l’advocacia de l’Estat. De fet, però, cap de les dues institucions va negar el fons del fet denunciat, l’espionatge, només intentaven esquivar el recurs.

En primer lloc, Torra i Costa al·leguen que la sala no està legitimada per dictar una ordre d’aquest tipus en aquest cas per la seva “composició manifestament irregular”. Un fet que generaria una vulneració del dret al jutge ordinari predeterminat per llei i el dret a un jutge imparcial. De fet, en l’escrit es mostren força contundents: “No existeix constància de amb quina base, en quines regles o procediment s’ha determinat la composició subjectiva de la sala, una situació que resulta rellevant des del punt de vista del dret a un jutge ordinari predeterminat per llei”.

La façana del Tribunal Suprem, a Madrid / Q.S.
La façana del Tribunal Suprem, a Madrid / Q.S.

Pablo Lucas, jutge i part 

En definitiva, els denunciants recorden al tribunal que no s’ha justificat la composició de la sala i també emfatitzen que s’hauria d’haver produït la separació del procés del magistrat Pablo Lucas Murillo, el jutge del Suprem encarregat d’autoritzar les intervencions de les telecomunicacions demanades pel Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). “La composició de la secció no pot quedar en el lliure albir, a la libèrrima voluntat o, directament, a l’arbitrarietat dels magistrats que l’integren, i que la decideixin integrar o no, a cada moment, prescindint de les normes que regeixen la seva composició, que són clares”, remarquen.

Torra i Costa també addueixen que Pablo Lucas va participar en la tria i designació de la magistrada Celsa Pico com a ponent del procediment. De fet, recalquen en el seu recurs que la mateixa interlocutòria fa constar que Lucas no es va abstenir ni en el debat ni en la votació. “Sembla clar que s’ha produït, a més, la vulneració del dret al jutge imparcial, doncs ni de manera directa, ni indirecta —mitjançant la designació del ponent— podia participar Pablo Lucas Murillo de la Cueva en la decisió d’aquest assumpte”, sentencia el recurs.

“Errada patent dels fets” i “arrogància sense límits dels magistrats”

Per altra banda, el recurs denuncia que la resolució judicial “incorre en una errada patent sobre els fets” que hauria donat lloc a una “il·legalitat manifesta en la tramitació del procediment” que hauria de comportar “l’anul·lació de la resolució judicial impugnada”. Els recurrents van una passa més enllà i asseguren que els magistrats han actuat en un “exercici d’arrogància sense límits”.

En particular, els recurrents retreuen al tribunal que tot i haver requerit l’expedient administratiu no se’ls ha donat trasllat. És a dir, que no han pogut tenir accés al cas per tal de formular les seves al·legacions, un fet que indueix cap a “una vulneració del dret a la defensa, com a manifestació del dret a la tutela i del dret a un procés amb totes les garanties”. Torra i Costa no se n’estan de tocar el voraviu als magistrats per aquesta errada: “Encara que, lamentablement, la manera habitual de la Sala pugui fer la impressió del contrari, aquesta està vinculada per la Constitució i a la resta de l’ordenament jurídic, conforme estableix l’article 9.1 de la mateixa Constitució”. D’aquí que també demani l’anul·lació de la interlocutòria. Fins i tot, l’expresident i l’exvicepreident del Parlament s’escamen per aquesta errada “tan flagrant” que els “fa dubtar si la Sala ha estudiat degudament l’escrit d’interposició del recurs”.

Part del recurs de Costa i Torra contra el Suprem/Quico Sallés
Part del recurs de Costa i Torra contra el Suprem/Quico Sallés

Què es demana jutjar? 

Torra i Costa al·leguen un tercer element. En concret, critiquen que els magistrats només reclamen la nul·litat de les actuacions d’espionatge de la que han estat víctimes. De fet, subratllen que l’advocacia de l’Estat no ho nega. En aquest sentit, recorden als magistrats que l’objecte del recurs és restablir els seus drets i preservar-los. Així demanden “exercir amb plenitud els drets d’accés, oposició i supressió respecte de les dades personals obtingudes il·lícitament i que han estat tractades pel govern espanyol i el president”.

“La interlocutòria recorreguda erra (o directament manipula)”, defensen, “el sentit del present recurs contenciós administratiu perquè ni es dirigeix genèricament contra l’Administració General de l’Estat (com es diu) ni es dirigeix ​​exclusivament contra actuacions que són competència del Secretari d’Estat Director del Centre Nacional d’Intel·ligència”.  De fet, l’advocacia de l’Estat insisteix que és a petició de l’aleshores directora Paz Esteban l’ordre d’espiar. 

Precisament, en aquest punt Torra i Costa insisteixen que “el recurs no pretén una revisió d’un acte de la Directora del Centre Nacional d’Intel·ligència que no existeix”. “Però tampoc pretén que es declari la il·legalitat de la actuació en via de fet per l’absència d’aquest acte, ja que s’indica clarament que cap autorització judicial pot convalidar una anul·lació com aquesta de tots els drets reconeguts a l’article 18 de la Constitució”, conclouen. És a dir, que l’espionatge va més enllà de si hi ha una autorització judicial, en el benentès que era plenament il·legal encara que tingués el permís del jutge.

Contra el govern espanyol

En definitiva, els dos recurrents carreguen els neulers contra el raonament dels magistrats per “ometre el control de l’actuació del president Pedro Sánchez i del seu govern en relació a la via de fet denunciada -l’espionatge-“. En aquest marc insisteixen que el tractament de les seves dades per part del president del govern i per l’executiu espanyol “no poden ser revisades directament per un altre òrgan jurisdiccional que no sigui el Suprem”. És més, els dos exalt càrrecs opinen que amb aquest posicionament se’ls priva de la jurisdicció que els pertoca, i per tant, escurçar el camí cap Europa.

En aquest marc, els recurrents constaten que la legislació que pertoca al material obtingut amb l’espionatge és la llei de secrets oficials que atorga la competència al consell de ministres en el seu conjunt o en qualsevol de les seves competències delegades. D’aquí que es derivi que la responsabilitat jurisdiccional de les seves actuacions es decideixi al Tribunal Suprem. Per això, Torra i Costa han decidit plantar-se i mantenir la seva causa atrinxerada al Suprem.

Més notícies
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP

L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes

Notícia: L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes
Comparteix
Les declaracions dels investigadors no deixen clar l’origen de les escoltes telefòniques
Notícia: L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes - Mobile
El relator especial de l'ONU sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Voule, durant una sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU / ACN

L’ONU reclama que es prohibeixi Pegasus arran del Catalangate

Notícia: L’ONU reclama que es prohibeixi Pegasus arran del Catalangate
Comparteix
Voule ha estat alertat pel president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en una sessió del Consell de Drets Humans
Notícia: L’ONU reclama que es prohibeixi Pegasus arran del Catalangate - Mobile
Quim Torra, expresident de la Generalitat / ACN

Ni l’advocacia de l’Estat ni la fiscalia neguen l’espionatge a Torra i Costa

Notícia: Ni l’advocacia de l’Estat ni la fiscalia neguen l’espionatge a Torra i Costa
Comparteix
La resposta a la demanda de l'expresident i de l'exvicepresident del Parlament només adverteix que no es pot atribuir el cas Pegasus a Pedro Sánchez o als ministres
Notícia: Ni l’advocacia de l’Estat ni la fiscalia neguen l’espionatge a Torra i Costa - Mobile
Pla mitjà de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament el

El Govern rebutja la reunió bilateral del juliol pel cas Pegasus

Notícia: El Govern rebutja la reunió bilateral del juliol pel cas Pegasus
Comparteix
Al seu parer, "no hi ha cap traspàs sobre la taula".
Notícia: El Govern rebutja la reunió bilateral del juliol pel cas Pegasus - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: gerard de sarria a juny 30, 2022 | 21:54
  gerard de sarria juny 30, 2022 | 21:54
  a la Justicia en català...Depen de Tú...president....
 2. Icona del comentari de: El cit campejador a juny 30, 2022 | 23:22
  El cit campejador juny 30, 2022 | 23:22
  Vaya par de caricaturas del mundo indepe...
 3. Icona del comentari de: Tic TAC a juny 30, 2022 | 23:51
  Tic TAC juny 30, 2022 | 23:51
  Esperant les vomiteres trunyoles…
 4. Icona del comentari de: Exagerant titulars com sempre a juliol 01, 2022 | 07:16
  Exagerant titulars com sempre juliol 01, 2022 | 07:16
  Vinga home. Torra i Costa són dos professionals de pixar-se a sobre davant d'un tribunal. Després de veure com es manegen de paraula i que acaben acatant-ho tot fora de termini no tenen cap credibilitat i en Sallés encara menys.
 5. Icona del comentari de: Bruticia ferrovial a juliol 01, 2022 | 08:22
  Bruticia ferrovial juliol 01, 2022 | 08:22
  Canya al feixisme espanyol del Sanchez als jutges bruts. La rendició del junqueras es espanyolisme brut, es propi de lladres ferrovial.erc
 6. Icona del comentari de: Àcrata. a juliol 01, 2022 | 08:23
  Àcrata. juliol 01, 2022 | 08:23
  Son polítics. Defensen el càrrec i el sou. I res més.
 7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juliol 01, 2022 | 09:24
  Pere LLimonera i Citronell juliol 01, 2022 | 09:24
  Justicia, sólo pido justicia, Justicia con mayúsculas.
 8. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juliol 01, 2022 | 09:40
  Pere LLimonera i Citronell juliol 01, 2022 | 09:40
  Yo solo digo: "Camaradas, ¿quién de nosotros no estaría en contra de la guerra? Pero el esplendor de las estrellas matutinas de Müntzer sobre el Los campesinos se rebelaron mientras lo usaban para manchar las cabezas de sus torturadores. una luz sangrienta Pero la melodía del lanzallamas de Stalin cuando gritaba en Navidad en los oídos congelados de los soldados de Hitler: "Paz en la tierra". La elegancia de los cohetes automáticos en los cielos de Ho Chi Minh...:" Apa Adéu!
 9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 01, 2022 | 09:55
  Doctor Strangelove juliol 01, 2022 | 09:55
  Si aquest és l'ADN indepre, a mi no m'hi veureu mai! Mira que són lletjos els tios! Doc.
 10. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 01, 2022 | 11:04
  Luisnomeacuerdo juliol 01, 2022 | 11:04
  Dos exponentes más de la súper raza tractoriana de verdin y moho.
  • Icona del comentari de: El Cid Campejador a juliol 02, 2022 | 11:01
   El Cid Campejador juliol 02, 2022 | 11:01
   Els unionistes castellans viviu tots amuntegats a l'area metropolitana. Mai controlareu el territori. Ni amb l'ajut del papa estat espanyol. Colons.
 11. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 01, 2022 | 12:07
  Doctor Strangelove juliol 01, 2022 | 12:07
  Realment, veus en Pedro Sánchez o en Feijó, i els compares amb aquest parell i et preguntes, per què els primers fan tan bona fila i en canvi aquest parell d,indepres són tan poc agraciats? No conec cap indepre guapo, n,hi ha algun? Doc.
  • Icona del comentari de: ALcotan SL a juliol 01, 2022 | 13:34
   ALcotan SL juliol 01, 2022 | 13:34
   Que la gente no vea que son "seres superiores"...les amarga la vida, de ahí esa cara!
 12. Icona del comentari de: Per4as de españa, cope a juliol 01, 2022 | 17:21
  Per4as de españa, cope juliol 01, 2022 | 17:21
  Destruir españa es la missio de tota persona honrada. ESpaña tierra de perrasi perros catolicos, I SEMPRE HO SERAN
 13. Icona del comentari de: Perras de españa, cope a juliol 01, 2022 | 17:21
  Perras de españa, cope juliol 01, 2022 | 17:21
  Destruir españa es la missio de tota persona honrada. ESpaña tierra de perrasi perros catolicos, I SEMPRE HO SERAN
 14. Icona del comentari de: Res a juliol 02, 2022 | 08:12
  Res juliol 02, 2022 | 08:12
  Les qüestions morals no els importen a Ñ. Tot ho justifiquen per conservar el estado I a més, no tenen vergonya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa